自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lina9316 發表於 20-10-27 08:15
我媽浸咗2-3個月,腳底爆拆

咁又唔可以日日浸長期浸。。 咁對腎不好添。我果時浸左5日就好返了,我果時係朝早一起身痛到行唔到。

如果浸2個星期都唔好,証明呢個方法對果個人唔work, 要另搵方法。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:53
我依家用網球,但就係覺得雁唔中痛果個位,痛果度好似最腳踭底最深處咁,我搞唔掂。
...

不如睇吓醫生照下咩位有事,可以係足底筋膜炎、阿基里斯腱發炎,又甚至係小腿肌過緊(原因好多時都係行路姿勢唔正確, 又經常行)首先要斷到症先知用咩方法。你而家講嘅症狀,其實唔太似腳底筋膜炎。

試吓捽鬆阿基里斯腱,睇吓有冇好少少。我跑完步腳踭痛嘅話都一定會捽嗰度。不過我覺得都係睇一次醫生好啲,搵個跌打搵搵個痛點都好。

伯爵府

回覆樓主:

我以前份工長期企好耐!
筋膜炎斷斷續續都有三年, 期間睇過西醫只係畀咗止痛藥同藥膏冇乜用,試過去針灸腳板底,腳板底有厚肉好痛!係有舒緩小小. 返工嗰時要著制服鞋,返工收工即刻換番波鞋.放假都係波鞋或者厚底軟身少少嘅鞋.
平時多做拉腳踭拉筋,盡量唔好長時間企行嚟行去

別墅

我以前都有腳底筋膜炎... 最後去左做針灸+用按摩機+換左D底比較厚既鞋...同每日拉腳底筋... KEEP左半年就突然好返了...

水晶宮

s0650993 發表於 20-10-27 13:21
不如睇吓醫生照下咩位有事,可以係足底筋膜炎、阿基里斯腱發炎,又甚至係小腿肌過緊(原因好多時都係行路 ...
我小腿完全唔會痛吖,淨係腳板底腳橋貼住腳踭舊骨位痛吖。不過有時勁得滯,我求其舒展吓啲腳指,腳板啲骨會kwok kwok聲吖。

水晶宮

kiuzoe 發表於 20-10-27 15:14
我以前份工長期企好耐!
筋膜炎斷斷續續都有三年, 期間睇過西醫只係畀咗止痛藥同藥膏冇乜用,試過去針灸腳板 ...
我就係怕針腳底痛吖。未玩過針灸,堅驚。

男爵府

小李子 發表於 20-10-27 01:15
我曾經都試過好嚴嘅足底筋膜炎,食葯、打針都完全冇用!好彩最後遇到個足部診療師,佢教我做一個好簡單嘅動 ...

呢個拉筋方法真係最好!
我都係用呢個方法好返。

男爵府

開心吸收勳章

在家都不要赤腳行、著對厚底拖鞋

男爵府

我係 腳面筋膜炎....
完全唔知點搞...

睇過一次西醫, 食咗消炎藥都無用...

痛咗 半年了...

男爵府

小驚 發表於 20-10-27 21:27
呢個拉筋方法真係最好!
我都係用呢個方法好返。

係呀!唔駛打針食藥,又唔駛輔助器材。喺屋企得閒就做吓,好鬼方便

複式洋房

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:36
痛咗一年,依家搞到兩隻腳板都痛,已經有用網球踩住碌腳底,但硬係覺得冇改善,而且似乎越碌越衰,想知買部 ...

我睇開既中醫叫我用熱水浸腳,有針灸。

我再用按摩器按小腳,按腳底(會痛)。過左一排就唔有。

大宅

留毛

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-27 21:02
我小腿完全唔會痛吖,淨係腳板底腳橋貼住腳踭舊骨位痛吖。不過有時勁得滯,我求其舒展吓啲腳指,腳板啲骨會 ...

唔知你實際咩情況,不過小腿緊會引致好多痛症,始終啲肌肉頭尾連住好多關節。我自己小腿緊通常會膝痛,大腿緊又會膝痛(唔同位嘅)有啲時候你覺得痛嘅位,未必係你嘅患處。所以建議你搵專人睇睇,我寬扁足經常有腳底筋膜炎,好少因該咁令到腳踭痛。

答返你開版條題目,按摩機無用,係用嗰時舒服。市面上各款按摩機我都有咁濟,最止痛係用電流電嗰種,不過一兩日後都係痛返。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 23:15
等我問下睇開個中醫有冇先。係針腳底嗎?痛唔痛?我未試過針灸。

唔係針腳底,針腳面,腳側邊啲位,吉針果吓有啲唔舒服,話唔驚就呃你,不過無想像中咁得人驚...
你快啲去睇醫生啦,長痛不如短痛....

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

noel2010 發表於 20-10-26 23:11
我本身買了部醫用超聲波機在家,早幾個月腳板痛,用它來消炎。晚上會貼有藥力的止痛貼睡,第二朝會舒服好 ...

請問你用那款超聲波機?

翡翠宮

小小兔仔 發表於 20-10-27 08:19
我都係痛左成年幾,工作關係成日企,所以攪到腳板底根膜炎,睇左政府職業治療,比左幾百蚊配埋鞋墊都無用, ...

針灸咁好呀,咁我都叫朋友試試,
因佢工作又係成日企又要行,腳痛好耐了

翡翠宮

TMC3012 發表於 20-10-26 23:32
按摩機冇乜用
我都係靠碌波, 拉根
之前有做物理治療同針灸, 係好啲

請問放幾多粒及幾多水去煲?
要浸幾多時間?

子爵府

MM2005 發表於 20-10-28 00:41
請問你用那款超聲波機?

消炎症的

男爵府

回覆樓主:

我都係約3,4個月前隻腳行路仲痛到標眼淚,返工又要企,放工心急番屋企又追車攪到隻腳好鬼痛,,落床都痛,有位老人家(她自己就係咁好番)教小妹沖涼時用熱水(要夠熱)對正痛個位狂用熱水沖,跟住用風筒(要夠熱)吹乾隻腳後再搽按摩膏舒緩吓,第二日又覺得隻腳舒服D。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 20-10-28 01:30
請問放幾多粒及幾多水去煲?
要浸幾多時間?

幾粒煲佢幾分鐘出味就得
跟住再溝返水, 少少熱咁浸十五分鐘

首頁

尾頁

跳至