自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

痛咗一年,依家搞到兩隻腳板都痛,已經有用網球踩住碌腳底,但硬係覺得冇改善,而且似乎越碌越衰,想知買部阿嬋腳部按摩機會唔會舒服啲?佢仲有部脈衝機,唔知有冇jm用過?有用嗎?

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

過來人體會:拉筋最有用,唔使錢,平時得閒把腳尖往自己方向拉,堅持一段時間你會見到效果
我有部按摩機,痛嘅時候按摩一下係會舒緩疼痛,但按左幾個月都無咩好轉,最後都係拉筋好返

珊瑚宮

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:36
痛咗一年,依家搞到兩隻腳板都痛,已經有用網球踩住碌腳底,但硬係覺得冇改善,而且似乎越碌越衰,想知買部 ...

痛咗一年都冇改善係咪應該要去睇醫生?

侯爵府

回覆樓主:

記得以前jm講,買兩個golf球,放地下踩同look,有少少痛,慢慢look

水晶宮

bing-jing 發表於 20-10-26 22:44
痛咗一年都冇改善係咪應該要去睇醫生?
我奶奶話佢之前都係咁,有去見醫生,但都冇葯食冇俾咩treatment,之後佢都話痛咗排無啦啦唔再痛。所以我冇睇吖。

水晶宮

czl115 發表於 20-10-26 22:41
過來人體會:拉筋最有用,唔使錢,平時得閒把腳尖往自己方向拉,堅持一段時間你會見到效果
我有部按摩機, ...
我都有玩拉筋吖,連扯皮條都用埋,唔知係咪過度拉筋定點,好似仲嚴重咗。您一般每次拉筋會拉幾耐?需要用力拉嗎?

水晶宮

smiletigger 發表於 20-10-26 22:44
記得以前jm講,買兩個golf球,放地下踩同look,有少少痛,慢慢look
我依家用網球,但就係覺得雁唔中痛果個位,痛果度好似最腳踭底最深處咁,我搞唔掂。

男爵府

回覆樓主:

我都想知。
睇咗西医及中医都唔得,時痛時好(emoji)些又再痛。
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:53
我依家用網球,但就係覺得雁唔中痛果個位,痛果度好似最腳踭底最深處咁,我搞唔掂。
...

所以以前jm話用golf,硬d

象牙宮

以前試過筋膜炎踩網球及做鬆筋後無事,有時著平底鞋行得耐小小痛,
會用脈衝機痴仔腳底又ok喎,
如果痛咁耐去睇下醫生。

睇下試下得唔得。
https://youtu.be/aAh2dbQiV6A

水晶宮

2024勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:51
我都有玩拉筋吖,連扯皮條都用埋,唔知係咪過度拉筋定點,好似仲嚴重咗。您一般每次拉筋會拉幾耐?需要用力 ...

我無用到輔助工具,就咁瞓床或坐梳化時轉動腳踭,每次幾分鐘,但每日都好多次
另外要着厚底鞋

大宅

痛咗一年,依家搞到兩隻腳板都痛,已經有用網球踩住碌腳底,但硬係覺得冇改善,而且似乎越碌越衰,想知買部 ...

針灸有用的,我每次痛去針兩三日,就會唔痛,另外,去訂做個鞋墊丫,都好有用

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 22:48
我奶奶話佢之前都係咁,有去見醫生,但都冇葯食冇俾咩treatment,之後佢都話痛咗排無啦啦唔再痛。所以我冇睇 ...

我又係吖!痛咗差不多一年,跟住又係唔痛,痛果陣睇過醫生,又照 x 光,又睇物理治療,不過無乜點好,後來換咗着厚底涼鞋,人地起初叫我着厚底波鞋,但我塞隻腳入運動鞋時已經好痛,又要抽起後踭,會痛到標眼水,所以先換涼鞋,貪佢易着又托到,着一排後真係唔痛,唔知係咪條筋拉拉吓過條神經線定,於是就唔痛

水晶宮

smiletigger 發表於 20-10-26 22:57
所以以前jm話用golf,硬d
等我又買嚟試試先。我依家連朝早起身都痛到只能用腳尖着住厚拖鞋行。番工已經着波鞋,到公司至換皮鞋(已經用Dr.Kong),响公司已經唔係點行但都痛到gut住腳行吖。由朝痛到晚。

子爵府

我本身買了部醫用超聲波機在家,早幾個月腳板痛,用它來消炎。晚上會貼有藥力的止痛貼睡,第二朝會舒服好多。

wcpcelia    發表於 20-10-27 10:54

水晶宮

czl115 發表於 20-10-26 23:02
我無用到輔助工具,就咁瞓床或坐梳化時轉動腳踭,每次幾分鐘,但每日都好多次
另外要着厚底鞋
...
我已經着波鞋吖,都有好似您咁樣做瞓床時係咁轉動腳踭,係果下做完鬆咗舒服咗,但一落地又係痛同緊咗。

水晶宮

yinyingyin 發表於 20-10-26 23:06
針灸有用的,我每次痛去針兩三日,就會唔痛,另外,去訂做個鞋墊丫,都好有用
...
等我問下睇開個中醫有冇先。係針腳底嗎?痛唔痛?我未試過針灸。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2024勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-26 23:13
我已經着波鞋吖,都有好似您咁樣做瞓床時係咁轉動腳踭,係果下做完鬆咗舒服咗,但一落地又係痛同緊咗。
...

可能都要配合多休息少D行路呢,如果要返工咁又真係無辦法

水晶宮

mingmin豬 發表於 20-10-26 23:10
我又係吖!痛咗差不多一年,跟住又係唔痛,痛果陣睇過醫生,又照 x 光,又睇物理治療,不過無乜點好,後來 ...
我又未去到着唔到波鞋程度,但腳板落地實痛吖。我試過着勁厚air運動鞋,着果期咪唔痛囉,一着番一般波鞋又痛番。

首頁

尾頁

跳至