6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

好多媽咪都係一餐人奶,一餐奶粉咁餵,bb都健康,習慣左就唔會太辛苦,加油呀

別墅

kany0406 發表於 20-10-27 09:22
我BB 2個幾月,自己已經返左工一排,日頭BB 俾我媽咪湊,我係公司泵2次,返到屋企就全埋身,我本身奶水唔多 ...
平常心, 唔好咁大壓力反而更好
我都係由全人奶到半奶粉半埋身, 到宜加全A+ NEURO PRO, BB都一樣好健康, 日日有便便

大宅

回覆 chauyw 的帖子

我小朋友都係呢隻,半人奶半奶粉一樣好健康同肥肥白白,其實唔使太大壓力,無論餵人奶同奶粉,只要揀到合適既奶粉,一樣咁健康!

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 童話公主 的帖子

其實媽媽既情緒同夠唔夠休息都會影響奶量,補下奶粉係一個明智之舉,我都揀左呢隻。我自己都係窮奶媽,但唔怕架,奶粉BB一樣健健康康架! 千祈唔好俾咁大壓力自己→因為記住Happy Mum ,先有Happy Baby 喔!

大宅

我bb都係飲奶粉大,我覺得無問題,都係甘健康精靈。

別墅

又唔使放棄既,而家C6餵左奶粉之後,你心情有冇好d呀,我果時都係人奶+奶粉咁俾bb 一樣健康成長

Btw 我都係食接近人奶配方果隻,佢有自家農場,感覺幾好。最緊要係無抗拒人奶吖嘛

禁止訪問

大宅

回覆 chauyw 的帖子

我阿B都係飲緊呢隻,我果陣都係唔够奶,一半人奶一半奶粉,日頭要返工,夜晚又要起身餵奶真係好辛苦,搞到個人無咩精神,後尾我夜晚果餐同佢轉左奶粉,我自己都輕鬆佐,有覺好訓,其實揀隻似人奶嘅,味道比較淡嘅咪得囉,人奶同奶粉都無所謂嘅,媽媽唔好逼自己要餵幾多人奶,搞到自己心情唔好又影響健康,情緒緊張都會影響奶量架,放鬆啲。

禁止訪問

別墅

減齡達人勳章

童話公主 發表於 20-10-27 11:49
我都有俾bb飲呢隻,我覺得bb都好吸收,仲好長肉

其實在職媽媽真係好難keep到全人奶,我仔補奶飲你呢隻,都一樣咁健康體重達標。唔好迫自己餵人奶搞到身體唔好又情緒困擾。

禁止訪問

別墅

人奶量會因為唔夠休息同媽媽情緒而有所影響,同埋唔使迫死自己一定要全人奶,有幾多就餵幾多,你換角角度唸‘bb又有甜品吃’。每個媽媽都想俾最好嘅bb,咩係最好嘅冇一個具體定義,但bb健康成長對於好多媽媽來講已經係最好嘅。我個b 而家都全皇家美素奶粉,都可以好健康,媽媽盡力就好。

首頁

尾頁

跳至