自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

回覆 0q.cathy 的帖子

十分讚同, 我同閏蜜正正係咁! 雖然大家因生活唔同, 環境轉變而少左來往, 但感情常在心中, 共同話題少左, 只要包容, 抱正面態度, 情誼轉化左, 但仍珍惜。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-10-28 10:30
我就係想維持一個普通老朋友,不過諗唔到有咩話題?

話題是每次都不同還是一個話題談幾個月呢?

珍珠宮

生活圈子已經唔同咗,無話題好正常,唔洗介懷,人生你會遇到不同既朋友。

侯爵府

IloveJJ 發表於 20-10-28 10:30
我就係想維持一個普通老朋友,不過諗唔到有咩話題?
按你描述,我想你朋友都未必想維持關係。

瑪瑙宮

無話題便會淡.

以前同個朋友未斷聯絡間中都會約下食飯, 但覺得都係挖野講, 同埋覺得我會講私人野, 原來人地唔會, 後來都無乜點聯絡.

水晶宮

回覆 IloveJJ 的帖子

唔啱傾,或者大家另有想法,都無辦法。我之前有個舊同學都係咁。係可惜,都只有隨緣。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-10-28 10:03
唔介意,其實我喜歡人直接。
其實我哋不嬲唔同步,不過又無乜所謂,不過年紀開始大,話題又再少啲,所以諗 ...

我明白,不嬲唔同步,但個差距會隨年月越嚟越大,耐咗就好難再有話題。

隨緣。

珍珠宮

gunpowder 發表於 20-10-28 10:16
有,以前有個好朋友,我地背景、階層差唔多,好多方面都好夾,仲一齊去過好多次旅行
後來我同佢為左小事不 ...

其實而家香港地,買咗樓係咪最好唔好同人分享,上唔到車嗰啲聽到會唔高興。

講吓我蜜友A,有一年聽到蜜友B買咗第二層樓,話人哋「供30年」,我即時話冇人會供30年,有通脹等等,下刪百字.......

中同C單身有層樓,前幾年做婦科手術,蜜友A響我面前講「佢冇錢所以冇病」。

全部中學到現在已相識30幾年。

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 20-10-28 10:41
無話題便會淡.

以前同個朋友未斷聯絡間中都會約下食飯, 但覺得都係挖野講, 同埋覺得我會講私人野, 原來 ...

挖嘢講即係dead air,除非十幾人嗰啲群組飯聚。否則,我係冇下次,挖嘢講真係好辛苦。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

徘徊往復,不知日之入
- 有啲識咗好耐,関係平淡咗,但過一啲時間,或者環境有變,又會好番啲

男爵府

接受緣起緣滅,變返普通朋友再變成最熟悉的陌生人,咁樣大家都舒服

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

blackypurin 發表於 20-10-28 08:31
咁變番普通朋友

講得非常好。簡單幾字已說明。

世事難料,可能幾年後,十年後又變返閨蜜。

伯爵府

IloveJJ 發表於 20-10-28 09:56
由中一相識既朋友,唔算過客吧,都三十幾年了!
無緣盡,我不嬲所謂閨密,都唔係有咩親密,都係三兩個月出 ...

我有兩個中一同學好fd,同你差不多三十幾年),一個已結婚生仔,一個無結婚,但同佢父母熟。。。,自從上年到現在,大家只見過一次面,不過又唔會無嘢講(聽下佢地嘅工作。。。),但又不得不承認感情淡咗好多。。。
以前我地去過臺灣丶日本,最想大家仔女大個可以一齊再去旅行。。。
不過現在達唔成我亦不會太失望,始終明白各人家庭環境不同,各有生活!

伯爵府

anma 發表於 20-10-28 10:36
回覆 0q.cathy 的帖子

十分讚同, 我同閏蜜正正係咁! 雖然大家因生活唔同, 環境轉變而少左來往, 但感情常在 ...

正面

禁止訪問

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 20-10-28 11:43
唔會啦,佢係咩人都keep,剛剛先跟住我去做瑜伽。
只係我自己感到唔知講咩好啫!
以前大家一齊怪獸,講下 ...

曾經聽過一句說話好有共鳴:一個敏感既人係感受唔到善意。
我都有個朋友事事都唔太如意,同佢講開心嘢佢會覺得人地曬命,講唔開心嘢又覺得人地串佢潤佢,從此大家係佢面前講嘢要就住就住,廢事佢諗多左誤會左,然後關係就愈黎愈疏了

cindy123    發表於 20-10-28 23:40

水晶宮

有,尤其是見親佢都黑口黑面,問佢咩事又唔講。

禁止訪問

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 20-10-28 11:32
我有兩個中一同學好fd,同你差不多三十幾年),一個已結婚生仔,一個無結婚,但同佢父母熟。。。,自從上年 ...

去第二個谷約。

首頁
12345...9

尾頁

跳至