自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

例如你住開私樓 , 外國浸過咸水返黎 , 小康之家成長 , 自己事業都算 ok , 父母亦有物業資產將來留俾你 , 而男友出身基層 , 公屋長大 , 學歷中規中矩 , 做一份一般既工作 , 一般基層打工仔 , 但礙於家貪亦唔期望會有非常大既上流空間 , 佢只可以話係穩穩定定既打工仔 , 其他方面如人品就正正常常 , 又要養父母

例如你鐘意去歐洲 1x 天 , 佢去開台灣泰國 5 天窮遊

當然一齊左 , 大家要遷就 , 呢個只係假設情況 , 大家 JM 有無介意男友窮過你 , 擔心婚後關係

如果你既女女發生以上情況 , 你會點教佢 ?

(不岐視 )

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主男友窮過你? 咁你介唔介意
問我我唔會一齊, 所以無得俾我介意

大宅

回覆樓主:

我個女如果超過18歲,理唔到喎,條路佢自己揀嘅

wcpcelia    發表於 20-10-28 11:49

伯爵府

回覆樓主:

窮唔係問題,而係公屋出身教養有冇問題, 男友可能好多野從公屋文化沾染番黎, 你可能會頂佢唔順

公爵府

littlefunpig 發表於 20-10-28 10:52
我都係咁話! 我都唔會一齊

伯爵府

回覆樓主:

如果你揀得呢類/呢個人做男朋友,正常已經接受咗佢個背景.
咁如果係好介意或者遷就唔到嘅話,咁無謂浪費大家時間喺度斟酌.
如果需要門當戶對嘅話咁咪問返同自己差唔多level個類型囉.
搵另一半最緊要你係睇重佢邊一方面嘅啫,要有財力定係人品,自己揀啦

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果自知窮唔再想係呢個框框到沉淪落去既話(即有上進心,努力改善生活環境既)都可以一齊

利申,拍拖結婚前2個都窮

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有好多人一知到道男咁既背景可以已經走左or 只做朋友算.....講得出而又接受既即係都愛佢

公爵府

shirley784 發表於 20-10-28 10:47
例如你住開私樓 , 外國浸過咸水返黎 , 小康之家成長 , 自己事業都算 ok , 父母亦有物業資產將來留俾你 , 而 ...

如果男方已經就業了都25/6歲
咁都叫個女同男方傾,我地仲後生,未係時間談婚論嫁
不如努力增值自己, 搵份人工OK的工啦
將來, 生活都好過D
而家係就係開心, 唔介意冇咩錢, 但現實係好殘酷架
再大D, 你心態變左就會嫌架喇

水晶宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 20-10-28 10:52

我都係,完全唔會考慮發展,有好感都係咁话

$事少,學歷丶見識事大

珍珠宮

冇介意
主要睇人品
可能因為我婚前都搵得夠多
自己有足夠安全感
唔洗特別依靠c6

水晶宮

冇窮過我,所以冇介意
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

shirley784 發表於 20-10-28 10:47
例如你住開私樓 , 外國浸過咸水返黎 , 小康之家成長 , 自己事業都算 ok , 父母亦有物業資產將來留俾你 , 而 ...

如果只係家庭環境
我就覺得冇問題 我唔介意

但你上面個對比太大
除左家庭背景
仲有收入 學歷 事業
個男仔都冇心上進心 安安份份就算
咁既男仔就唔會揀喇

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

老實講:完全冇
2001年識佢拍拖到08年結婚
佢到10年後先有錢過我

水晶宮

回覆樓主:

你說的差不多是我同我老公的background. 我知道我哋係非常罕見的例子,但我同我屋企人都完全無介意過,而家結咗婚,一齊繼續向上游。我之前好多posts 都講過,我老公人品性格好好,好錫身邊人好照顧家庭。佢雖然公屋長大,但不煙不酒不賭不粗口斯文有禮,佢父母教得好好。另外佢人亦有上進心不斷進修改進。我係好proud of 我老公的。

wcpcelia    發表於 20-10-29 10:30
Astra00    發表於 20-10-28 17:48

珍珠宮

回覆樓主:

見身邊多是如此
25歲不OK
35歲嘗試接受

水晶宮

而家好多女仔屋K 有錢過男仔,
好多女仔父母俾錢首期置業,
身邊都有兩3對,

最緊要, 係過到自己個關?
同問自己到底有幾中意呢個男仔.?

自己有錢, 一定唔洗涯,
問題係你願唔願意你付出多D.而佢對你有幾好,..

睇樓主講呢個男仔背景,
需然出身基層, (佢無得揀)
但佢有正當職業, 養父母係天經地義,
好多野"身不由己"

大宅

回覆樓主:

我老公曾經揾少過我,現在已是我二倍,我從冇介意

珍珠宮

呢個例子可接受呀,如果多一點事業心更好!

大宅

我朋友結婚後介意老公窮過佢

首頁

尾頁

跳至