心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

做生意...借落朋友同事過百萬...俾人走咗...點還番俾朋友?我真係解決唔到了

珊瑚宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nananaa2819 發表於 20-10-28 11:44
做生意...借落朋友同事過百萬...俾人走咗...點還番俾朋友?我真係解決唔到了
...

唔好咁諗,長命債長命還啫,既然係朋友,應該有計傾,可唔可同佢商量下筆數攤長多幾年還,你再努力賺錢還債?

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 12:07
唔好咁諗,長命債長命還啫,既然係朋友,應該有計傾,可唔可同佢商量下筆數攤長多幾年還,你再努力賺錢還 ...

多謝你..不過我朋友啲錢係有用㗎..不可以拖長..我面對唔到佢地

珊瑚宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nananaa2819 發表於 20-10-28 12:19
多謝你..不過我朋友啲錢係有用㗎..不可以拖長..我面對唔到佢地

咁你更加要想辦法還返比佢哋啦,唔係走左去就一了百了,你覺得咁樣做對得住你朋友咩?

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 12:23
咁你更加要想辦法還返比佢哋啦,唔係走左去就一了百了,你覺得咁樣做對得住你朋友咩?
...

對唔住所有人...對不起

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 13:02
對唔住所有人...對不起

呢個世界有邊個冇做錯事呢?何況你都係比人呃,你都係苦主,錯不在你呀,但係如果你真係帶埋個仔走,你就係千古罪人,唔單止對唔住你朋友,更加對唔住既係你個仔,小朋友係無辜架,你疏忽既後果唔應該要個小朋友去幫你承擔!唔好再鑽牛角尖啦,踏踏實咁諗下點樣還返錢比你朋友,你可以變賣資產,你可以一身兼幾職努力賺錢,最壞既打算你可以申請破產,辦法總會有,但你自己都唔好放棄,堅強面對逆境,咁先係一個負責任既人,更加係為你既小朋友建立一個好榜樣!
只要唔放棄,總會有希望

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 13:23
呢個世界有邊個冇做錯事呢?何況你都係比人呃,你都係苦主,錯不在你呀,但係如果你真係帶埋個仔走,你就 ...

點解要呃我?點解要揀我?
我唔係苦主,人地眼中我係騙子

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 13:28
點解要呃我?點解要揀我?
我唔係苦主,人地眼中我係騙子

做人最緊要問心無愧,呃人既唔係你,如果你因為咁走左,更加水洗都唔清,要揹住騙子既污名,再冇平反既一日啦!

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 13:31
做人最緊要問心無愧,呃人既唔係你,如果你因為咁走左,更加水洗都唔清,要揹住騙子既污名,再冇平反既一 ...

我用咗好多年時間返工放工放工湊仔...好勤力...到頭來結果點解會係咁?可唔可以話俾我知?

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 13:33
我用咗好多年時間返工放工放工湊仔...好勤力...到頭來結果點解會係咁?可唔可以話俾我知?
...

呢個世界好多衰人架,騙徒手法層出不窮,真係防不勝防!我後生嗰時已經好容易信人,對人冇戒心,試過比唔同既騙徒呃左好大筆錢,我所有積蓄一舖清袋,我手上又冇證據,試過報警,最後都係不了了之,咁我可以點呢?唯有嘆一句自己死蠢信錯人,唔好彩,重新黎過囉!我相信人只要一日未埋單,命運都有可能逆轉,呢個世界好多野話唔埋,或者遲d你會遇到貴人助你解決問題呢!

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 13:45

呢個世界好多衰人架,騙徒手法層出不窮,真係防不勝防! ...

貴人係我要做生意嗰時已經借哂啲錢俾我了,我而家連累埋個貴人仲慘

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 13:45

呢個世界好多衰人架,騙徒手法層出不窮,真係防不勝防! ...

多謝你一路開解我

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 13:52
貴人係我要做生意嗰時已經借哂啲錢俾我了,我而家連累埋個貴人仲慘

所以你更加唔可以乜都唔理,要負返你既責任囉,明白嗎?

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 13:52
多謝你一路開解我

我希望你同我講既唔係多謝,我想聽到既係你已經諗通左,會面對現實想辦法解決問題,比心機賺錢還債,好好教養小朋友,唔會再諗儍事,為自己,為小朋友,為所有愛錫你既人,好好生存落去!

民房

小傑媽媽 發表於 20-10-28 14:00
我希望你同我講既唔係多謝,我想聽到既係你已經諗通左,會面對現實想辦法解決問題,比心機賺錢還債,好好 ...

多謝你

珊瑚宮

nananaa2819 發表於 20-10-28 14:14
多謝你

唔好咁講,大家交流下啫,我都想你好架!
船到橋頭自然直!未感受過狂風暴雨既肆虐,又點會感受到晴天白雲既可愛
希望你真係諗得通!

大宅

2021勳章

今年的確係難捱一年,只能為大家講聲加油,為自己,為個仔捱落去啊
小傑媽媽講得好好,一定有辦法解決問題。先試下同貴人商量。有咩諗唔通就同身邊人傾訴,或者歡迎你繼續上嚟同我們傾 唔好自己鑽牛角尖

禁止訪問

禁止訪問

大宅

nananaa2819 發表於 20-10-28 11:44
...

天無絕人之路,凡事都有解決方法,
唔好諗埋一邊,加油

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊