自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

奇異果小邱 發表於 20-10-28 12:39
為咗99而離婚,係好可惜...頂多少D來往,只係新年見一見得唔得?

被老人家知道因為佢攪到拆散一個家,老人家會 ...
唔會,分分鐘好happy。以為可以再搵個自己鐘意嘅心抱返黎。

wcpcelia    發表於 20-11-2 15:47
Astra00    發表於 20-10-29 07:12

子爵府

2021勳章

千萬不要揀個裙腳仔 / 媽寶,除非自己好有能力,否則下場悲慘。

我表哥係一個人版,佢阿媽(即係我姑媽)係一個心地惡毒又自私的女人,但我表哥儍更更,明知阿媽對自己兩公婆都唔好但又聽我姑媽話,仲為左我姑媽(佢係度挑撥)對表嫂動粗,終於攪到離婚。我表哥後來都話後悔,可惜已經太遲。我老公都係半個媽寳,我都在死忍中,好在因應疫情好耐冇同佢食飯,不過有時候都要幫佢買嘢,但佢另一個新抱就完全唔洗做。

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

我就是住得太近,同一屋苑,日日可以上來2次,姑奶,奶奶干涉教仔,99咩事都好多comment,之前還1周或2周帶自己阿妹上來食飯,即是我一家4口,加姑奶,6299,99個妹要一起在我家食飯,個廳得百來呎,頂不順最後提出要她們去99家食飯,關係大崩裂,99對我罵粗口。剛剛我對C6講,如果你不可以做到keep distance,我唯有自己create emotional distance. 今日大家關係破裂,never come back,如果10多年前,我的住遠的,weekend或過節才見面食飯,大家或許會相敬如賓。非要mix it up,C6都有責任。我還在繼續死忍中

Astra00    發表於 20-10-29 07:13

水晶宮

2021勳章

redhot 發表於 20-10-28 22:24
你姨都話同住吖,我中同唔係同住都比99搞到離婚咪仲無聊!佢99姑9成日喺佢屋企打躉由朝到晚,又干涉佢教仔 ...

唔同住都咁嚴重殺傷力好大喎
我每星期返去都覺得唔掂
實搞到我哋嘈架

大宅

2021勳章

c.vieri 發表於 20-10-28 22:58
結婚前已同老公講左。
我唔識就人、脾氣唔好,連自己啊媽都頂我唔順,我一定唔會同人一齊住。

醒目,先小人後君子
我結婚前冇人同我講過唔好嫁單親寡母婆嘅仔,結左婚就知瀨晒嘢

大宅

2021勳章

Tuscany 發表於 20-10-29 03:21
千萬不要揀個裙腳仔 / 媽寶,除非自己好有能力,否則下場悲慘。

我表哥係一個人版,佢阿媽(即係我姑媽) ...

係,呢啲男人真係唔適合結婚,害左人哋一生
應該攬住佢阿媽過世

大宅

2021勳章

Lilian_lee 發表於 20-10-28 12:16
本身夫妻關係良好,就因為同99唔夾而離婚會唔會覺得好可惜?

或者有人會講“唔一齊住咪得囉”,但現實唔係 ...

有啲奶奶真係心理唔平衡,尤其單親寡母婆個d, 真係恐怖到極點,再加個愚孝媽寶
我而家就係經歷緊

侯爵府

2021勳章

Astra00 發表於 20-10-28 12:48
我最討厭呢種奶奶,要死霸個仔,要控制。咁佢就不好累人,一直霸下去比個仔單身到底。往往扮到好大方,比個 ...

你形容緊我99咁一模一樣
我對付99方法是,係佢有意無意下講句,媽。。多謝你教到你個仔咁好咁識做家務,係屋企我不用做,我睇住佢面口變色的

Astra00    發表於 20-11-2 13:47

子爵府

2021勳章

老陳皮 發表於 20-10-29 07:35
係,呢啲男人真係唔適合結婚,害左人哋一生
應該攬住佢阿媽過世

最幣佢阿媽根本唔錫佢,只係錫佢個妹(我表姐),我姑媽只係當佢奴隸嚟勞役佢。孝順係應該,但如果父母過份的話,也不可愚孝,否則真係死得,仲連累老婆仔女

Astra00    發表於 20-11-2 13:49

大宅

2021勳章

Lilian_lee 發表於 20-10-28 14:32
早兩年過咗身,阿姨離咗婚之後,前姨丈照顧番佢媽,阿姨幫佢睇鋪,咁佢都多時間做屋企嘢。一直照顧到個阿 ...

你姨丈個媽咪一生都好幸福,有人包底。做女時有家人錫,結婚後有老公做家務+長老湊孫,個仔結婚後,由新抱照顧自己。新抱頂唔順走咗去,就由個仔照顧晚年。佢一世都冇獨立過,一定要依附別人。

子爵府

2021勳章

老陳皮 發表於 20-10-29 07:38
有啲奶奶真係心理唔平衡,尤其單親寡母婆個d, 真係恐怖到極點,再加個愚孝媽寶
我而家就係經歷緊
...

鄧你慘唯有同佢鬥長命,同埋練到自己心理強大啲。

男爵府

2021勳章

Lilian_lee 發表於 20-10-28 12:16
本身夫妻關係良好,就因為同99唔夾而離婚會唔會覺得好可惜?

或者有人會講“唔一齊住咪得囉”,但現實唔係 ...

同意
自己感受最清楚
你老公不站在你嗰邊?

大宅

回覆樓主:

雖然明白阿媽永遠當個仔重細,想佢陪住,但個仔大左,下半生都係同自己另一半過,唔放手又可陪到佢幾時?我都比較鍾意外國果套,生出黎就要養大佢教好佢,有獨立能力就應該放手,俾返佢同佢家庭空間同時間,同自己另一半享受下半生,唔係攬住個仔。

Astra00    發表於 20-11-2 13:50

複式洋房

2021勳章

日月水火 發表於 20-10-28 12:56

我講件事你聽,有次我同99睇內地真人show節目,其中一個 ...

好得人驚
其實佢地自己都做過人新抱
佢地都唔會有dd同理心

侯爵府

2021勳章

luckybaby2011 發表於 20-10-29 07:26
唔同住都咁嚴重殺傷力好大喎
我每星期返去都覺得唔掂
實搞到我哋嘈架

除咗一星期返去一次,過時過節呢?

兩老每次生日要慶祝新舊曆,今年99仲加多一次,話嗰日人齊喎,中秋節都係做兩次,每次叫我買外賣+蛋糕,不過其他人唔使做。我喺第三次慶祝生日買外賣前同C6呻咗一句,佢咪即刻鬧我囉,話老人家由得佢。

其實除此之外,C6平時真係有90分。

珍珠宮

2021勳章

其實, 每個人, 不論男女, 對媽媽都系有個情意結, 但對爸爸又無咁嚴重

水晶宮

2021勳章

Chole 發表於 20-10-29 12:40
除咗一星期返去一次,過時過節呢?

兩老每次生日要慶祝新舊曆,今年99仲加多一次,話嗰日人齊喎,中秋節 ...

大時大節都要架啦、有時做節果日食左咪星期日唔返囉

侯爵府

Lilian_lee 發表於 20-10-28 14:10
阿姨離咗婚之後,個人確係開心咗,笑容都多咗

明白的, 長期在一個環境令自己唔開心, 好難放得開...

開心就好了...

水晶宮

2021勳章

我結婚後就同6299住,幾年後62去世,99就開始有腦退化!我地有請工人照顧,但工人都會放假,c6又好錫99,唔會唔照顧。出街c6係拖99,我就撓住我寶貝仔囉!母子之間就係咁親密,c6根本唔需要係老婆同呀媽之間選擇,父母有需要照顧,我地仲可以去照顧,其實係件理所當然嘅事!

翡翠宮

2021勳章

遇著媽寶老公,離婚都未必可惜
反而如果係搞破壞變態奶奶,特登搞到個仔同新抱離婚,咁就可惜

wcpcelia    發表於 20-11-2 15:48
Astra00    發表於 20-11-2 13:51

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊