自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆 spikenard 的帖子

非常不同, 包租婆吾會管你, 只要有交租就可以,但奶奶是由頭監管到尾, 直至佢魂歸天國喎

Astra00    發表於 20-10-28 22:48

大宅

認識瑞士牛牛第一回

soso1227 發表於 20-10-28 14:16
你阿姨個前99死左未?

如果唔肯請工人,又冇左你阿姨做家務,邊個做?

早兩年過咗身,阿姨離咗婚之後,前姨丈照顧番佢媽,阿姨幫佢睇鋪,咁佢都多時間做屋企嘢。一直照顧到個阿媽病到要瞓床先送佢去老人院。企喺阿媽個角度,前姨丈確係好孝順,但喺老婆個角度,真係...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

大笨鐘 發表於 20-10-28 14:25
都要有平衡,照顧阿媽生活有責任,不過唔應該勉強老婆照顧,慘過工人,工人有假放,有權益,受法例保護。 ...

係呀,離婚後姨丈照顧番佢媽,佢細個係長老湊大架

公爵府

回覆 Lilian_lee 的帖子

個仔好孝順, 人人都覺得佢呀媽難頂, 個仔一定都覺得自己呀媽難頂, 但唔想掉低呀媽自己一個人生活, 所以老婆同呀媽之間選擇了呀媽。

同樣地, 如果老婆將來TOUCH WOOD有咩事不能自己一個生活, 我相信呢種男人都唔會掉低老婆的

男爵府

為個子都忍咗咁多年,係時候諗吓自己,年紀開始大仲要有心理壓力,好容易病,到時個老公都唔知會唔會照顧好佢,分開都唔係壞事。

男爵府

hasting 發表於 20-10-28 13:00
愚孝,好得人驚

我老公

大宅

認識瑞士牛牛第一回

namnamnamlolo 發表於 20-10-28 13:53
識人有
生完孖b
條腰有問題

呢啲case真係早走早着唔值得留戀,生完仔條腰有事仲要俾人日閙夜閙,唔抑鬱就奇

男爵府

Lilian_lee 發表於 20-10-28 14:20
如果有得揀,應該都無人想同99一齊住嘅

有d情況,唔一齊住,但住得近(5-10分鐘步距)。奶奶每日踩上門探孫+打躉,都好攞命

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇去到有幾滋擾幾惡頂,我見過一個個案係兩公婆喺屋企冇可能有親密關係,吓吓都要去酒店,搞到好似偷情咁,連渡蜜月都因為99從中作梗而要取消,最後女方忍咗一年離婚,之後好快再婚,個男嘅好似冇再結婚。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Nicole256546 發表於 20-10-28 14:17
我都有諗過呢個問題,但最後都選擇留低。原因我還愛我老公(emoji)(emoji)

如果老公識得體諒自己嘅心理壓力,時不時氹下你,咁都值得欣慰嘅。反之,咩都企喺99嗰邊會令人好氣餒。
你要加油,只要唔太過分嘅忍下就算

珍珠宮

回覆樓主:

有個女星咪咁

珍珠宮

奇異果小邱 發表於 20-10-28 12:39
為咗99而離婚,係好可惜...頂多少D來往,只係新年見一見得唔得?

被老人家知道因為佢攪到拆散一個家,老人家會 ...

女人單方面想一年見一次……男人可以同奶奶可以接受?
去到呢個地步,根本就關係唔會好(夫妻,婆媳)
中國人家庭,女人如唔讓步,通常都離婚多

男爵府

HongV 發表於 20-10-28 13:29
女人要帶眼識人

無記錯係娶大陸,
我估係落到黎香港見到環境咁細唔習慣,迫埋住又同男家人不和,直情係悲劇~

wcpcelia    發表於 20-10-29 10:05

珍珠宮

回覆樓主:

我又覺得不可惜,至少你的姪生仔都好大了,你阿姨仲可以同你阿姨丈一同工作,大家又可以做朋友,開開心心全家親戚食飯。

其實不同人說離婚,也似一家人,我不覺得可惜,反而開心唔駛下下對住個99

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-10-28 14:42
睇去到有幾滋擾幾惡頂,我見過一個個案係兩公婆喺屋企冇可能有親密關係,吓吓都要去酒店,搞到好似偷情咁, ...

個99有冇後悔呢?有冇內疚自己間接搞到個仔無再婚呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mln 發表於 20-10-28 15:12
個99有冇後悔呢?有冇內疚自己間接搞到個仔無再婚呢?

應該就冇啦,如果識得諗就會做咁多無謂嘢,一方面叫人介紹女仔俾自已個仔,個仔拍拖結婚啦,一方面個媽就爭寵,晚晚霸住個仔傾計到半夜三更,渡蜜月明明揸緊車去機場,個媽打電話俾個仔話自已唔舒服,講到就死咁,好啦,取消行程返去睇佢,點知佢煮好飯等佢兩公婆返去食,果下兩個後生真係唔知點反應。最冇用其實係個仔,怪不得咁多年都搵唔到老婆,佢前妻後來話自已因為年紀大,心急驚嫁唔出,冇仔細諗清楚,前夫樣唔差,又夠高大,份工唔錯,點解去到近四十都搵唔到老婆?一定係有原因嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

我個99就係咁, 當年因為婆媳關係而離婚
所以我99都幾識做
同我KEEP住保拎距離

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁就要睇老公老婆緣份多啲
還是阿媽同仔緣份多啲

珍珠宮

葡萄子 發表於 20-10-28 13:31
我有2個仔,正正因為聽過呢d例子,所以我都應承自己,日後對2個仔既婚後生活,有幾睇吾過眼都封咀

媳婦會 ...

我都係咁話, 唔好理個仔頭家既野咁多, 關心問候下佢地一家就算

我前奶奶就係咩都要經佢把口罵下才心熄, 以前我是佢眼中釘, 佢日日係個仔面前講我壞話, 而家我走左, 佢就成日同D親友朋友講我仔壞話, 一係發脾氣罵佢自己個仔...總知要有人做佢出氣袋.... 以前, 她還要每天上我家坐, 睇電視, 點工人幫佢做野, 呢D唔緊要, 錢佢個仔既
但在我家自出自入仲拿走我D私人物件, 花膠,鮑魚....佢驚我食左佢又無得食, 又驚我送比外家唔益佢....仲偷我D衣物自己穿

好在已離婚

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

Lilian_lee 發表於 20-10-28 12:17

阿姨嫁咗入去咩家頭細務都要做,對住一個咩都唔識嘅99當然令人好憫。兩公婆成日因為99而閙交,但為咗 ...

唔可惜!離婚後,大家反而開心d舒服d,why not?

首頁
12345...6

尾頁

跳至