自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

每當人批評香港教育制度. 都話香港係填鴨式教育, 我自己有不同睇法,

我自己兩個小朋友讀區內次熱門小學..大仔今年有幸入到區內英中. 就小學而言..學校有針對TSA的功課, 但又唔係話操卷. 只係好似平常功課一樣. 兩個小朋友都入到所謂精英班, 課程上深淺其實和普通班差別不大, 只係老師要求較高. 英數科目就其實體書變為電子書, 課堂上答題, 由IPAD上填答案, 老師睇到每位答題時間反應, 數學功課上, 一些題目更要拍片解釋為何要這樣運作..中文科多了一些學生對文章的睇法意見, 當然其他科目都有不同專題研集, 老師不會要求只要做不要問. 做對就成功. 就小學而言我覺已不再是填鴨式教育, 當然這只是自己小朋友小學情況, 其他學校就唔清楚.

大仔剛升中學, 正式回校上課一個多月, 每星期的週測., 老師都著重同學仔預習, 而阿仔都反映, 雖然預習都有助佢適應宜家全英上堂, 但確實少了他的自由時間. 而中學生活雖而短., 但都覺學校方針是進取, 但未叫催谷, 都唔會覺是填鴨式授課..

宜家香港雖然受疫情影響, 前陣子不能上課. 只能網上授課. 雖然影響學業, 但家長反而有機會.睇下老師點樣授課. 了解下老師如何授課.

當然香港教育真係著重知識教授, 缺少左創意思考方面, 但比我自己當年上課時已經進步很多..而香港教育部份病態. 不少都係因為社會風氣, 歷史因素而形成.

順便回應一下係隔黎POST都講can’t 同cannot的討論..我自己就覺得先學懂cannot 之後再去進一步去學can’t , 如果直按跳去can’t , 小朋友未必意會到” ‘ “ 的意義.

同樣數學 數式A : 10-1-2=7, 同 數式B : 10-(1+2) = 7 , 運算答案上是一樣, 但概念就不同, 數式A是一個一個 減去, 餘下7, 數式B 是(1+2) 合共取去3, 餘下7 .

中文科點解寫文章要用書面語唔可以口語, 呢個可以引用仔女老師教, 因為書面語有統一性, 認同性, 同慣性, 大家都理解意義, 口語就不同, 會隨地方不同, 文化不同, 時間不同, 同一個會演變不同意思.

侯爵府

fai_joan 發表於 20-10-28 12:51
每當人批評香港教育制度. 都話香港係填鴨式教育, 我自己有不同睇法,

我自己兩個小朋友讀區內次熱門小學.. ...

Well-said

大宅

回覆樓主:

非常同意,其實現在既教學方法同制度跟我自己20年前已經大不同,希望更多人可以先了解後批評

男爵府

仲有好多傳統學校,好辛苦
我小朋友小學教學模式同樓主小朋友嘅一樣,真係幾好

大宅

贊同
而且理解題目都係學習一部份,細個已唔對題,只會導致大左唔認錯,有錯就推落其他人/事嗰度,就如隔離post, 題目都寫明左要求,唔跟當然錯.
有時課程設計係有用心的,大人看似無理,但何不從小朋友角度去諗?設計就是要你由淺至深,由formal至casual.
唔先學好基礎同正統,日後損失都是學生

伯爵府

系listening , 我分辨唔到can't 同can

伯爵府

香港係唔係填鴨式教育係睇整個教育制度唔係睇個別年级或者個別學校,小朋友到左高中無論讀咩學校都要回歸終點,就係考DSE, 到時就知咩係填鴨式教育啦

大宅

樓主仔仔嗰兩間學校係咪都比較新?我好多小學同學嘅囡囡都入返母校(天主教背景女校),佢哋全部人嘅評語都係話同我哋以前小學一樣,學校一啲都冇與時並進,都係有修女講冇人講。都係傳統填鴨式教育。所以有好多讀讀下都轉左校。其實香港真係仲有好多小學中學係填鴨式教育

男爵府

donut012 發表於 20-10-28 14:54
樓主仔仔嗰兩間學校係咪都比較新?我好多小學同學嘅囡囡都入返母校(天主教背景女校),佢哋全部人嘅評語都 ...

都唔算新 今年25週年..

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

donut012 發表於 20-10-28 14:54
樓主仔仔嗰兩間學校係咪都比較新?我好多小學同學嘅囡囡都入返母校(天主教背景女校),佢哋全部人嘅評語都 ...

冇錯,有些學校仲係好填鴨,辛苦了小朋友

男爵府

PacoMum 發表於 20-10-28 14:34
香港係唔係填鴨式教育係睇整個教育制度唔係睇個別年级或者個別學校,小朋友到左高中無論讀咩學校都要回歸終 ...

如果因為DSE呢個全港統一性考試, 就評定香港教育制度係填鴨式教育, 我覺得比較不公平. 填鴨式係取決學校方針. 不在於制度.

就亞洲大家都熟悉中國, 韓國, 日本, 台灣, 新加坡, 都有所謂全國性考試, 除學校授課, 各國坊間都針對呢D全國考試的補習社, 香港留學熱門 英國, 澳洲, 都有A-LEVEL 同 ATAR, 呢類全國性考試去檢查入大學資格..美國無所謂全國性統一考試, 但都有SAT/ACT去考核入讀資格.

係歐美學生對佢地統一考試緊唔緊張, 我唔清楚, 但係亞洲,中韓日台星. 大家都有見, 呢個統一性考試, 係大事..家長學校都為呢個試準備, 充實各個學子, 如果呢D行為叫填鴨式教育. 那香港就真係填鴨式教學..

我眼中的填鴨式就好似某補習廣告對白" 唔好問點解, 做得多自然會明" 呢D就真係填鴨式教育..

aeneas2011    發表於 20-10-29 21:05

公爵府

好媽媽勳章

我女岩岩一年級係學Don’t

洋房

agree

水晶宮

回覆 fai_joan 的帖子

agree 你的. 其實香港教育好多choices架. 不過多就煩又要爭, 同埋我發現香港家長好鐘意比較, 所以先會咁, 你係外國, 住边到就讀边間, 一係唔洗錢, 一係要錢, 边有咁多你諗喎.其實你諗下, 你住边就讀边即係你係鄉下就一定係鄉下到讀, 冇得話要去豪宅區到讀. 比香港人會唔會又係另一個問題呢?
所以有時選擇太多又唔好, 冇又唔好, 一句講矖自己知足就咩都好.

wcpcelia    發表於 20-10-29 10:18
Tabo63    發表於 20-10-28 21:34

複式洋房

(emoji)(emoji)

男爵府

luvkaka 發表於 20-10-28 17:35
回覆 fai_joan 的帖子

agree 你的. 其實香港教育好多choices架. 不過多就煩又要爭, 同埋我發現香港家長好 ...

同意, 就是家長愛比較. 想仔女勝人一籌, 先有呢D香港教育怪現象..

侯爵府

我絕對認同樓主,好多人講到香港教育好差,但我小朋友岩岩升小一,上一年我不停走訪自己區內小學去觀課,其實宜家教育真係好唔同,小朋友參與度高左好多,我記得我當年都係打開書淨係聽老師講,但宜家係可以運用到ipad去教學,每個同學都可以參與,另外近年好多學校都推行stem 其實都係想訓練多方思維嘅一種,講真我唔覺得香港嘅教育真係咁差

但我發現到一樣野係,學校進步左,但家長自己就鬥生鬥死,咁其實係家長自己逼死自己仔女多d,成日話香港教育唔好嘅一群,你地有冇反省過自己先
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

回覆樓主:

問用家最好,我仔中一,問佢認唔認為香港是填鴨式教育,還是由學生興趣出發,佢覺得一半一半,唔係完全填鴨。
(我仔讀過兩間津小,一間二線,一間一線龍頭小學,現在中學係1C津中)

伯爵府

fai_joan 發表於 20-10-28 16:59
如果因為DSE呢個全港統一性考試, 就評定香港教育制度係填鴨式教育, 我覺得比較不公平. 填鴨式係取決學校方 ...

無論小學中學咩方針都好,到左高中都只有一個方針,就係你最尾所講,唔好問點解,做得多就會明。我兒子一直讀活動教學學校,愉快學習,但到咗中五就唔同哂,感覺到學生抖唔到氣,不断趕課程,測驗、補課、mock exam, 但唔係咁,點爭到大學學位。其他國家都緊張公開試係正常,但其他國家有足夠大學學位,一定無咁癫,而且有啲欧美國家着重全人教育,收生不會單睇成績,加拿大上大學只睇平時分,無公開試的

伯爵府

當你小朋友讀過國際學校,就會明白傳統學校點解叫填鴨式教育。
我相信有部份local school真係有進步的,但都係少數,而且,所謂進步,同IS嗰種啟發式教育仍然差好遠。至少,我身邊所有讀LS的小朋友,少不免都一定需要死背一D嘢。而讀IS去到初中,真係仍然無需要死背任何嘢。

首頁

尾頁

跳至