婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

準備緊結婚
不過未來99完全無打算無表示
最後未婚夫自己出錢買金
等結婚果日比99幫我戴
不過我始終唔多高興
覺得男家明明有能力 但咩都唔做
所以打算結婚果日落吓男家面
本身自己屋企準備咗一套金
我再買多兩對龍鳳鈪比娘親 等佢果日幫我戴

別墅

我老爺奶奶無送金器畀我,印象中好似佢地有問過我老公,我老公有問過我,我好似話唔要。不過我一向唔喜歡帶金器,覺得龍鳳鈪D款無一對係合我心意既,又貴,所以我覺得無謂浪費人地既錢啦。我媽當年都想買畀我,我都直接拒絕左。好似老爺奶奶後來有畀支票我地,不過印象中我叫我老公自行處理左佢。同錢有關既事我都唔係好上心 (呢D事通常交畀我老公處理),所以雖然只係4年前既事,我都唔係好記得啦。

大宅

無送金器,比左現金我地買自己想要既野。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

WY2864 發表於 20-10-28 15:43
我細妹準備結婚,佢話佢未來99好似完全冇諗住打金器比佢,如果話係無經濟能力我都仲可以理解,但佢地屋企環 ...

斟茶嗰日先同你帶金器㗎。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mandychan92 發表於 20-10-31 00:44
都有送,不過都係心意姐

大宅

認識瑞士牛牛第一回

connie06 發表於 20-11-23 07:33
斟茶嗰日先同你帶金器㗎。

當我入門嗰日斟茶畀佢,佢就即刻同我帶咗一對大嘅龍鳳鈪, 凡事唔需要咁介懷開心就得啦

男爵府

我奶奶有送,之後同我講假野來的。。。作為主人家假的點都充下吧,唔係自己樣衰

別墅

我都想請問,我擺酒嗰時男女家親戚都有送金器比我同c6, 但婚後99攞返晒男家送嘅金器由99保管。女家金器就由我媽保管。咁究竟D金器其實屬於邊個?

大宅

回覆 yuki... 的帖子

金器屬於收件人,男家送俾新娘就係新娘嘅。

男爵府

yuki... 發表於 20-11-25 15:35
我都想請問,我擺酒嗰時男女家親戚都有送金器比我同c6, 但婚後99攞返晒男家送嘅金器由99保管。女家金器就由 ...

金器係屬於新人
所以我媽不停話佢有保險箱叫我放埋一齊,我寧願擺屋企可能俾賊偷都拒絕咗

別墅

金宵大廈 發表於 20-11-25 16:41

金器屬於收件人,男家送俾新娘就係新娘嘅。

咁如果男家親戚送比c6, 或女家親戚送比c6, 就係c6嘅?

洋房

都要睇埋自己父母點睇
有時唔係兩公婆計唔計教問題
自己父母會擔心個女嫁左入去, 對方父母對自己個女好唔好
如果佢地兩公婆唔介意, 就了解一下新娘父母點睇
結婚真係唔係2個人既事

珍珠宮

yuki... 發表於 20-11-25 17:38
咁如果男家親戚送比c6, 或女家親戚送比c6, 就係c6嘅?

你都識講,「送比c6」,咁當然屬於你老父
有潛規則另計

大宅

Of coz la. 不過新婚燕爾,無論男家女家送俾新郎或者新娘,好多時候兩個新人都冇計較。

大宅

回覆 WY2864 的帖子

我覺得唔好話冇送啊,就算送得好少金器,例如打咗隻好薄又輕嘅金鐲,加送條好細嘅花鏈,連個豬牌都冇比新抱。我真係覺得好侮辱囉,我種感覺好似老爺奶奶同你講㗎:「我地唔歡迎你㗎,不過係你賤格,冇人歡迎你到死唔要面要嫁入黎。」

感覺上好似好唔歡迎個新婦,俾個下馬威新抱嘆吓。

如果係對新人自己要擺酒,要搞斟茶儀式都算。我最憎嗰啲又要堅持要擺酒又要孤寒啲金器嘅老爺奶奶。我應為佢地係用仔女婚禮係用嚟收返啲人情債。一啲都唔錫個仔,要個仔一結婚就比老婆怨。

大宅

回覆 caseyiu 的帖子

你老爺奶奶送俾你啲鑽石鏈同鑽石耳環值幾多錢?
你令我諗起當年我嫁嘅情況,
當年奶奶係我入門前話送條鑽石鏈俾我襯婚紗,又有問我婚紗領口嘅高度去到邊度。
我結婚當日見到實物,原來係一條六粒碎石組成嘅鑽石鏈咀。 價值不多於$4000個種。

後來我見到個飾物盒附送左一條黑色小皮帶,我意思即係呢條鑽石鏈本身人哋設計師係預你非常之casual咁戴。

之後我諗返起未結婚之前其實已經有先兆,其實人哋一啲都唔鍾意我。例如話人哋從來都唔會出錢買禮物俾我,最多將啲贈品窒俾我. 例如百貨公司送嘅絲襪一對,sample eye cream etc。不過當年愛情沖昏頭,再加上年紀到咗30歲好急結婚。不顧一切要嫁俾我老公。

而家結咗婚成10年 我啖氣都仲係吞唔落。

講開唔怕講,當年佢哋話要送金比我,叫我自己去揀先,揀好款佢第二日再去俾錢,我怕我唔鍾意佢揀啲款。我心諗點揀呀?你又唔俾budget我,邊有人叫過未來新婦自己去揀㗎⋯⋯仲有啊 佢個理由都唔成理由,金器有咩款可以講啦?你淨係見到你隻觸粗唔粗你條鏈大唔大條之嘛。
揀得多你又話我貪心,唔通我揀10兩金你又會肯俾錢咩。一直以黎,最多都係聽人講新婦同奶奶一齊去買。所以我叫我死佬傳話同6299講我淨係想要個一對觸同一個豬牌(我見到一兩都有一個豬牌)。

之後我結婚當日收到一對好薄嘅龍鳳額同埋一條好細嘅花鏈........ 賣嗰時候稱過共重1.5兩。出左金舖嘅門口,我將賣到嘅錢都畀返晒我老公。

PS 老爺奶奶經濟幾好,一年入面可以去七次旅行,當中有三次係英美加⋯⋯

我真係好怨,一直都放唔低。我希望寫咗出嚟可以放低。

子爵府

送 但有說話聽

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

嗯...我係岩岩新婚 (今年結)..
一開頭我都以為99會冇金器比我既...因好早62已經講過D金好貴, 99又話我地又唔係咩大富人家唔駛呢D排場....所以初時我都有D唔開心同擔心針茶時冇金器會有D尷尬, 同埋呀媽都會覺得咁樣好似男家唔重視我呢個新抱之類....成日聽埋呢D說話心都唔舒服既...我媽因為諗可能男家冇, 唔想我冇體面仲買左兩對鐲比我, 同埋耳環頸鏈都買齊, 亦有買埋比我老公...
但我老公都有幫我提佢媽, 小小地都買一樣野 (豬牌又好, 鐲又好)...到結婚前可能一個月..99仲係同我講緊 "點算呀, D金好貴呀"...我都唔知點應佢.... 我又講唔出話唔駛買啦.....

咁turn out佢都有買豬牌同鐲比我, 佢仲買左金鏈比佢仔....所以我覺得你又唔駛咁快諗定你細妹99一定唔會買...可能只係而家金貴佢未買住姐....如果你有針茶儀式, 又有影相, 著褂咁....我覺得小小地都會有既...除非只係去註冊處簽字, 冇出入門, 咁針茶, 咁樣冇金都好正常....

大宅

凡事都係雙向嘅,你對我好時,我對你好,如果老爺奶奶唔送金器俾新抱,無問題㗎,將來每年佢哋生日/父親節/母親節/過時過節,唔洗旨意新抱會送厚禮(emoji)唔通你對我孤寒,我會對你闊佬咩?自問我就做唔到咁大愛喇

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

長毛免 發表於 20-10-28 16:05
係咪直接送樓
所以冇買

首頁

尾頁

跳至