婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

WY2864 發表於 20-10-28 15:43
我細妹準備結婚,佢話佢未來99好似完全冇諗住打金器比佢,如果話係無經濟能力我都仲可以理解,但佢地屋企環 ...

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

我!我當年結婚兩邊都無送金器!結婚第2日,我奶奶之後還送一條 假水晶手鏈给我

大宅

回覆 金宵大廈 的帖子

我金戒子仔都冇,一山還有一山低,他們算對你好好,你可以放下了,嘻嘻

子爵府

pipi20 發表於 20-10-31 16:27
結婚時淨註冊 無擺酒,奶奶後生兼唔係無錢,見平時都好捨得買嘢洗錢 唔好話金器 利是都無一封 ,我都唔敢俾 ...

我都係啦,反而係阿媽送咗條金鏈同俾利是,真係講起都好笑
不過我唔太稀罕呢d,依家唔使同佢住開心好多

大宅

我細妹準備結婚,佢話佢未來99好似完全冇諗住打金器比佢,如果話係無經濟能力我都仲可以理解,但佢地屋企環 ...

我老爺奶奶嗰陣都無諗住買
但我有同老公講,我阿爸阿媽會好誇張,你哋唔介意對比好大都唔緊要。最後我老公自己買咗對。

大宅

我奶奶有送。
但最賤係個姑奶,跪喺度斟茶比佢, $20利是一封,話金器押後喎,而家20幾年後芝麻都冇粒。所以佢個女出嫁時,我唔准老公買金器比佢個女,淨係封人情,否則我唔會去飲。最終老公妥協,但唔知佢有冇靜雞雞買俾佢個女。
母債女還天經地義!

別墅

類同...
男家媽媽話唔會比禮金比女家, 佢話佢覺得好似賣女咁...未夠慌繆, 女方生小朋友, 男家媽媽送過半包用膠袋包好食剩既花膠...

大宅

pipi20 發表於 20-10-31 16:27
結婚時淨註冊 無擺酒,奶奶後生兼唔係無錢,見平時都好捨得買嘢洗錢 唔好話金器 利是都無一封 ,我都唔敢俾 ...

同路人,講左我心聲

大宅

結婚當年佢哋冇送,十年後補送返

複式洋房

有見過 得一條兩三千蚊既金手鏈仔

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我都係結婚當晚先知6299送對龍鳳鈪比我,好重手,無諗過,好多謝佢哋

大宅

有,奶奶送左兩對金鐲,一條金鏈俾。真係好好

大宅

我咪無 大住個肚嫁過黎 話生完擺酒 結左婚三年無人提起過件事 我老公自己經過金鋪都吾好意思 連隻鑽戒都未有 女家個邊同男家仲要反晒面

大宅

回覆 pipi20 的帖子

大家咁話 我生個囡個時佢個囡就風風光光咁嫁 擺埋酒 我就自己一個留係醫院湊個BB諗起都慘 簽字利事都無封 話生完後擺。三年啦 無人提起過擺酒 依世都記住 不過個老公自己簡 無得怨

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Bellahiih 發表於 21-4-1 18:31
我咪無 大住個肚嫁過黎 話生完擺酒 結左婚三年無人提起過件事 我老公自己經過金鋪都吾好意思 連隻鑽戒都未 ...

為咩兩家反晒面?

大宅

回覆 lovebobo 的帖子

呀媽要20萬禮金 我老公最後話20萬吾得 之後男家話發神經 無得比 我媽話擺左酒先 男家話生完先擺 一直都無左件事 吾好話龍鳳扼 金鏈都無條 因為我個時有左了 其實我呀媽份人可以傾 無可以哄下佢就得 佢都係想我開心 男家個邊就癲左咁 老實講句你都大左肚 送到埋黎 點解仲要搞咁多野 個老公又一直吾嗲吾吊 都係個句 條路自己簡 xx吾好喊 到依加結婚三年 啲朋友仲笑緊點解個時擺酒既野隻字無人提 我生個時 我姑仔仲要咁岩個幾日結婚 嫁得風光滿滿 我自己就生完第二日留係醫院到湊B 個日得我媽媽黎睇我 我諗 依壇野依世都記係心到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Bellahiih 發表於 21-4-3 09:00

呀媽要20萬禮金 我老公最後話20萬吾得 之後男家話發神經 無得比 我媽話擺左酒先 男 ...

你結婚,6299乜都冇俾你?

珍珠宮

Bellahiih 發表於 21-4-3 09:00

呀媽要20萬禮金 我老公最後話20萬吾得 之後男家話發神經 無得比 我媽話擺左酒先 男 ...
可能有左bb,蝕張,你姑仔點同呢?

首頁

尾頁

跳至