自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

真係人人唔同
我都想阿仔可以高到18歲
佢好早開始發育
大約10歲
而家13歲半只有166cm
高唔過爸爸
之前都係有得佢食
晚上9:30左右去瞓
又去打籃球
疫情過後返學校體育堂度高係冇高過
都會失望不過盡咗力都無計

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

煲田七飲

男爵府

回覆樓主:

你同C6後生時會否也遲發育?男仔可以高到17,18歲

我成13歲幾先嚟M,本來當年表妹(同年)高我半个頭,最後我地差不多高。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 20-10-29 07:45
我現在每晚叫佢做拉筋和跳高,再加宵夜

我女細個學體操彈網
有人同我講,體操運動員唔高,係因為長期做嘅拉筋原地跳動作(放唔開個人wor)
我無辦法分真唔真,不過既然你原意係增高,可能揀游水、跑步、打波會好d

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我同老公都吾高
老公165到 我162
仔13歲今年高咗好多,現在同我平頭
開始發育中,少少變聲,少少鬍鬚
零運動食量一般但鍾意食肉,日日都瞓到八至九個鐘。應該仲有得高
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

canies 發表於 20-10-29 09:21
其實而家都入秋,樓主不妨試下田七煲雞, 買幾兩要去幫你切片,每兩分三、四次飲 ,每一至兩個禮拜飲一次至 ...

原來田七可以加花旗參今晚煲嚟試下先, 其實我哋全家都飲㗎。 一個月一至兩次。

男爵府

hellomiki 發表於 20-10-29 02:02
上網睇話男仔15歲後開始長得慢,生長板開始慢慢閉合,17歲差不多完成閉合…個仔15歲只有159cm...可能仲矮過 ...

我老公仲冇你老公咁高㖭,我本身163, 仔18歲,現在183

父母不高未必等如孩子不高的,孩子才15歲,仲有機會長高的,早點瞓加做多些運動

我仔由細到大都好肯做運動,由於我兩公婆矮,所以擔心他將來也長得矮,於是好細個就培養他做運動的興趣

大宅

我老豆170,阿哥167,但細佬183,兩兄第長高時最大分別糸細佬做運動,阿哥日日坐。所以我覺得運動好重要

別墅

做咩喎 發表於 20-10-29 10:15
真係人人唔同
我都想阿仔可以高到18歲
佢好早開始發育

咁你仔啱啱開始發育時有幾高?3年半高咗幾多?

伯爵府

虎到金來勳章

我仔一向都矮慣,依家17歲都係158。
我只希望佢健康快樂成長識行識走識駁咀就滿足,點解要佢高啲唧.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

回覆樓主:

事實妳兩公婆都唔高,仔仔可能高多5、6厘米
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

其實男仔18歲都仲有得高, 做多d運動, 最有效係打籃球, 我仔14歲176, 2年高左10幾cm ! 唔駛擔心 !

大宅

hellomiki 發表於 20-10-29 08:01
我仔出牙比人遲2年,唔知長高發育係咪都遲?

我覺得係,我仔細時好細粒,醫生話佢可能發育緩遲,出牙行路講野乜都慢過人,宜家15歲仲未換曬牙,未變聲,未有鬚

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你女學體操學了幾耐? 會唔會真係高得慢D? 我侄女而家學緊體操,阿嫂有擔心過影響身高。你女女而家有幾高?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

aa06 發表於 20-10-29 12:05
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你女學體操學了幾耐? 會唔會真係高得慢D? 我侄女而家學緊體操,阿嫂有擔心過影 ...

我女細個學咗4、5年,之後停咗;後來彈網學又兩年左右
我女今年20歲身高160(我163,老公170)

珍珠宮

hhmum 發表於 20-10-29 11:24
我仔一向都矮慣,依家17歲都係158。
我只希望佢健康快樂成長識行識走識駁咀就滿足,點解要佢高啲唧.
...

我明白健康最重要,但想趁佢發育期中幫到增高幾多得幾多,盡左力就算了

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-10-29 10:35
我女細個學體操彈網
有人同我講,體操運動員唔高,係因為長期做嘅拉筋原地跳動作(放唔開個人wor)
我無辦 ...

唔係嘛,我都是睇網上教點增高方法,叫我仔每晚原地跳高和拉筋 我仔懶唔出去運動,又唔鐘意打藍球

珍珠宮

mom06 發表於 20-10-29 10:34
你同C6後生時會否也遲發育?男仔可以高到17,18歲

我成13歲幾先嚟M,本來當年表妹(同年)高我半个頭,最後 ...

我13歲嚟m..
我仔剛剛出晒全部牙,幾個月前出上面最後兩隻大牙,佢中一換犬齒,小4換上面門牙
但中二開始變聲

珍珠宮

fundfund 發表於 20-10-29 08:45
唔一定,我個仔14 歲得150,而家15 歲已經165,而家仲未停!我估到18 歲,應該有170-175啩!我老公都有176 ...

14歲到15歲一年高左好多 網上話15歲前係爆發期,15歲後都有得高,但變慢囉,不過也有例外吧

首頁
23456...20

尾頁

跳至