自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好鬼痛,行每步路都好痛,我已經睇過醫生,醫生開止痛藥,診所買左對鞋墊,藥食哂,配多次藥都食哂,醫生叫行少啲,我已經盡量,但因為我生活上唔行唔得,送仔返學,來回,送佢學野來回,返工間中都要行 大家有試過嗎?點可以快啲好,又經濟?我老公叫我睇下中醫,針灸有冇用?thanks

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試過腳跟筋膜炎,睇政府診所開咗一星期消炎止痛藥,食幾日已好番了

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

有呀, 睇醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

flipper2000 發表於 20-10-29 08:43
好鬼痛,行每步路都好痛,我已經睇過醫生,醫生開止痛藥,診所買左對鞋墊,藥食哂,配多次藥都食哂,醫生叫 ...

拉筋舒緩
筋膜缺氧 導致發炎

可以長期靠止痛藥

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

試過,不過食兩日藥就好返

大宅

回覆樓主:

西醫?

子爵府

flipper2000 發表於 20-10-29 08:43
好鬼痛,行每步路都好痛,我已經睇過醫生,醫生開止痛藥,診所買左對鞋墊,藥食哂,配多次藥都食哂,醫生叫 ...

針灸有用
去年11月開始痛,以為行得多,但越來越痛,今年二月睇西醫,話足底筋膜炎,食藥拉筋,初時有好轉,冇咁痛,但個零月後又痛,又睇
之後6月尾去做針灸,開頭仲有少少痛,打算再做多次,但疫情反彈冇去,但而家唔覺痛

男爵府

在黃大仙鄰舍輔助會錢仲展中醫診所,吳少坤醫師幾好

wcpcelia    發表於 20-10-29 09:50

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

同事個中醫叫佢要補腎,同埋更年期又話有關係,踩下網球都舒緩到的。

大宅

踩波仔、同腳趾夾毛巾
太痛可以打類固醇在腳底
我老公試過

goldpiglet    發表於 20-10-29 19:32

珊瑚宮

我試過
政府醫番好
不過好Dum時間

冰夫
碌棍仔
拉筋
做鞋墊
我自己加多味24小時敷川弓
玩具萬歲!

大宅

回覆 flipper2000 的帖子

我痛左大半年了,每月行5次山(每次行4-5小時) 一開始愈行愈痛; 但我堅持不看醫生, 不吃藥; 每天在腳底貼廣州白云山藥廠出的"消炎鎮痛貼"......依家行完山都仲會有小小痛, M前荷爾蒙有變化會痛得明顯D...平時都唔太影響日常行動. (消炎貼要有恆心日日用, 淘j寶有售, 非常經濟)

大宅

快啲好又經濟嘅方法,試下去買個網球/哥爾夫球/按摩球,踩喺腳底足弓位置開始前後滾動,踩嘅時候係超級痛,但忍得痛嘅好快就好(物理治療師朋友教嘅,呢個方法我自己就好work)

大宅

試過, 睇醫生食消炎止痛藥+胃藥, 3至4日好返好多, 加鞋墊+避震波鞋, 唔好行太急速

男爵府

回覆樓主:

我早幾年試過,痛到行唔到咁滯,見啲人睇西醫都係食止痛藥我又唔想食,最後每日都拉筋過咗一排就冇哂事

除咗用網球碌腳底,靠牆拉筋之外,我上網仲學到一個方法,訓覺時著長襪著到一半,襪頭回定小腿上,造成訓覺都有小小拉筋效果

子爵府

回覆樓主:

今早訓醒腳底痛,岩岩上完瑜伽堂,腳痛冇咗

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

試過輕微的痛,穿運動鞋食下止痛藥oK了

goldpiglet    發表於 20-10-29 19:38

複式洋房

有,腳痛到行唔到,要食止痛藥

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我係每日踩網球、拉筋、加鞋墊,自己慢慢好番。

首頁

尾頁

跳至