自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

rainpun 發表於 20-10-30 02:15
仲要開post問?比隔離枱笑完你唔夠,仲要擺上黎娛樂大家

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

happylife28 發表於 20-10-30 03:51
都辛苦你了, 搵來搵去, 先搵到一條 link, 得一個人講茶走係又落淡奶又落錬奶!

我係咁 2 google 下, 十條有 ...

非常清楚
好過啲人死唔斷氣撩交打

happylife28    發表於 20-10-31 04:21

大宅

CTPIG 發表於 20-10-29 18:38
叫餐飲,老公話奶茶同齋啡,我補句齋啡啲奶另上。對方答齋啡係無奶架。我話即是要一杯齋啡,奶係分開上。對 ...

其實隔離枱係笑緊你

公爵府

6566735678 發表於 20-10-30 02:34
唔會計嘅!多甜/少甜,多冰/少冰咁咪一樣!

你嗰啲咩多甜呀少甜,多冰啊少冰啊,係咪嗰杯野本身已經包咗啊?只不過係個份量多定少咋?但係齋啡本身冇包奶喎。

大宅

回覆樓主:

似樓主有趣多啲

男爵府

happylife28 發表於 20-10-30 03:51
都辛苦你了, 搵來搵去, 先搵到一條 link, 得一個人講茶走係又落淡奶又落錬奶!

我係咁 2 google 下, 十條有 ...

你咁叻, 你唔去茶餐廳問下?

https://www.openrice.com/zh/macau/article/【當時得令】嘆茶走欣賞茶記文化-a3002

【當時得令】嘆茶走欣賞茶記文化
[size=11.899999618530273px]

時間像一支箭,不單因為它走得很快,更因為它會帶著很多東西,毫不回頭,一下就飛走。人如是,食物如是。

現在好像很多人都開始學懂欣賞茶餐廳(茶記)文化,這文化植根60年代出生的人群。那時候,不像現在有這麼多高級餐廳。即使有,也不是很多人有能力去用一頓餐。因此,茶餐廳成為了很多人有閒錢時外出用餐的地方,而豉油西餐亦慢慢應運而生。

如果你想在這篇看到為食貓推介豉油西餐,對不起,令你失望了。上世紀中,試問有多少人有能力去餐廳用一杯English Tea(理它是否兩個茶包)?伴著茶記的出現,也有(港式)奶茶。第一杯奶茶是誰發明、是誰製作,又有甚麼重要?反正時移世易,每間茶記製作的奶茶都會有點不一樣。而奶茶的另一變化──茶走──亦不知何時出現了。

茶走,在奶茶之中加入煉奶,甜味更有層次、口味較為濃郁、口感較為厚實。一杯好的茶走,講求紅茶、花奶、煉奶三者的平衡。除了賣價十多元外,沒一項比不上Latte的要求。只可惜,為食貓感慨很多新開的「冰室」,竟然連茶走也不知所云。

為食貓找了兩杯滿意的茶走,推介給真心想保全茶記文化的各位。

成記咖啡

吓?黑沙不是只有葡國餐同燒烤檔咩?係。為食貓也是寫稿這兩天,才知道黑沙那葡國餐廳旁有一家成記茶餐廳。由細到大,成記給為食貓的印象是似士多多於茶記。因為呢個開心大發現,為食貓特地親試這茶走。

成記的茶走($15)一整壺上桌,用上兩個茶包(但只會收一杯錢),以茶記奶茶來說茶味才足夠。旁邊的茶杯盛著約三份一的煉奶,而這個版本是沒有花奶的。為食貓建議先讓茶泡個六、七分鐘,讓茶味較出,才緩緩將茶倒滿茶杯。之後溫柔的攪拌,讓煉奶與茶融為一體。

第一口肯定是豐沛的煉奶香,口味非常順滑。喝完三份一,再加滿茶,享受第二度、較淡的甜味。這時,茶味必定會更明顯,但奶味還是強烈。如是者,到第四轉左右,你開始會找到茶和奶的完美平衡,而這時你已經找到自家製的茶走。當然,世事其實沒強硬標準,故你喜歡甜些、淡些,你可以自己調配。

成記樂意為你無限回沖茶壺的。

金富瑤

位於雅廉訪的金富瑤也是澳門老店,超過二十年歷史。這二十多年裏,這茶記也不知滿足過多少人的五臟廟。金富瑤保留了傳統茶記的風味,粉麵飯包多治都有,為食貓也很喜歡吃店家的炒飯的。

為食貓有個奇怪的習慣,喜歡聽茶記怎樣稱呼「茶走」。如果能把茶走叫成「奶茶走」、「奶茶走糖」,伙記和水吧師傅肯定有點閱歷、經驗。是的,茶走全稱其實是奶茶走糖。

金富瑤的水吧師傅就叫得出全名,而這杯茶走色澤很深,有點像啡,可說明茶膽很濃很夠味。由於上桌已經混成一杯,為食貓沒能考究這茶走的黃金比倒,但入口卻讓為食貓驚艷。茶味濃不特止,甜度適中得來,奶味也不搶。即使是普通人,都絕對能分得出茶、奶、甜三種層次,慢慢一點又一點的散發在口腔每個角落,值得讓茶走停留口腔久一點。

其實我相信,值得來一場「茶走Tasting」。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

茶杯裏的風波

男爵府

終極熊貓 發表於 20-10-30 07:19
我印象中快餐店,好似係大咋樂,係一杯普通奶茶另上練奶俾個客自己落

所以學樓上話,可能已經係一個變奏 ...

係囉,大快活"茶走":

普通奶茶(有淡奶,淺啡色),另上一小盒煉奶,比你自己落

點會無淡奶

樓上自己去試叫一次啦唔該

侯爵府

heidys 發表於 20-10-29 23:07
我同意,唔講齋啡,驚水吧可能比埋奶落去(出錯),再另上奶。
我會同侍應補充以上,並非唔知齋啡無奶囉
...

問題係落單要嘅係齋啡,水吧根本唔會俾奶,點另上?

侯爵府

IamChuChu 發表於 20-10-30 08:20
你咁叻, 你唔去茶餐廳問下?

https://www.openrice.com/zh/macau/article/【當時得令】嘆茶走欣賞茶記文化 ...

你呢篇寫 茶走全稱其實是奶茶走糖

咁點少糖?

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

一分

公爵府

IamChuChu 發表於 20-10-30 08:38

係囉,大快活"茶走":

咁正常茶歺廳呢?

翡翠宮

VickiC 發表於 20-10-29 18:40
咁你應該係要叫熱啡
奶另上

咁樣叫
個waiter會清楚好多

男爵府

alicego62 發表於 20-10-30 09:07
咁正常茶歺廳呢?

如上文提及,茶餐廳叫茶走,煉奶會加入普通奶茶(內有淡奶)。你可自己去叫一次

一杯好的茶走,講求紅茶、花奶、煉奶三者的平衡

男爵府

fdfk 發表於 20-10-29 23:09
哈哈!食花生。
好心提佢,佢重無故片我。
真係乜人都有
我都覺得佢好鬼惡⋯⋯

happylife28    發表於 20-10-31 04:22
How are you?

珍珠宮

6566735678 發表於 20-10-30 02:34
唔會計嘅!多甜/少甜,多冰/少冰咁咪一樣!

奶跟咖啡,同一個order,咁就免費
但「另外比一杯淡奶我」,就啫係一份齋啡(無奶)同一份奶,可以理解為兩個orders

伯爵府

回覆樓主:

唔好意思,笑左
一早叫咖啡
,奶另外上咪得囉

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

beauty 發表於 20-10-29 19:59
蛋治一份,火腿另上

有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

齋啡講到茶走,路過搭包花生先。。。 另上,唔該

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

支持侍應,
尤其係佢要入單去廚房,
唔理係人手定係電腦入單,
齋啡係唔可以跟奶上!
你叫廚房,點可以整一杯齋啡然後跟個奶杯上呢?

首頁

尾頁

跳至