夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

veronicahung102 發表於 20-10-31 17:05
首先,你一定要同6299坦白你老公不停欠債嘅事,等離婚時唔會一面倒比男方親友指罵你因佢病而走,
係因欠債 ...

佢屋企人都知佢欠債好勁,但係發親病都係話我唔同佢仔溝通。佢仔都唔坦白,點溝通?坦白就唔會咁多年仲係還緊錢🥺

別墅

樓主的擇偶條件真是令人難以置信....

無底深潭也可以脫單,你真是你6299的大恩人...

大宅

Kisskeni 發表於 20-11-4 05:40
樓主的擇偶條件真是令人難以置信....

無底深潭也可以脫單,你真是你6299的大恩人...

當年就係唔知個潭係咁深... 如果佢結婚初期坦白晒爭幾多錢,我諗我都唔會想離,係原來7年都係呃緊我,先心死。
至於我6299,我覺得佢地仲慘,按咗間屋無得退休都係因為個仔,而個仔又完全唔覺得自己有問題。

侯爵府

欠債都仲可以同佢結婚?當初我結婚我就唔知老公欠債,結咗婚知道,後悔到死,死慳死抵同佢一齊還債,還清咗,無再欠債,講到明再欠就離婚。

兩個人,除咗講愛唔愛,都要睇吓有無將來,你有仔女更要審慎,你要為自己同埋仔女的將來負責。諗清楚之後條路點行。

坦白講,我係你,我會離婚,我唔想以後的生活就係老公欠債、發現欠債、還錢,不斷循環

8-)

大宅

二小姐 發表於 20-11-4 16:15
欠債都仲可以同佢結婚?當初我結婚我就唔知老公欠債,結咗婚知道,後悔到死,死慳死抵同佢一齊還債,還清咗 ...

咁你老公又因乜欠債?

我嗰個求婚前佢係話已清,點知原來一次又一次出現啲所謂「舊債」(實際我都已經唔知係新定舊)。

之前做咗幾年FTM,好驚搵唔到工,直到今年年初佢再話我知「舊債」未清,我就咁啱好好彩搵到份part time,有返自己嘅生活,令我更想快啲遠離佢,最多搵份full time,就算人工少到返以前四分一,都應該餓唔死我同仔女。我而家只係諗緊邊個時機先可以唔過份刺激到佢... 我都想速戰速決。

珍珠宮

tada 發表於 20-11-4 22:17
咁你老公又因乜欠債?
好體會到對方唔知自己有問題,唔覺自己有問題,亦點講佢都get唔到佢自己有啲乜嘢能改進嘅地方。我與我前夫就是這種搭配。比喻:次次衰咗,跌咗落地,就拎翻渣沙,仲要畀我袋住認為係好嘢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

回覆樓主:

又會次次病發就拉埋賭既 如果係我 有真正精神病果個變左係我
快離婚啦 要好絕 搬去第二區 換電話號碼 唔係要等到大耳loan搵上門先醒曬掛

侯爵府

tada 發表於 20-11-4 22:17
咁你老公又因乜欠債?

Sales靠佣金收入,人懶,入不敷支,又唔開源節流,借錢俾家用6299,借錢購物,借錢旅行,信用卡行先,唔用車又養架車俾62渣,好多不必要支出,總之營造到個形象係好搵到食
我當時問佢有無欠債,佢話無我就信,我無洗佢錢,所有消費支出係一人一半
當知佢欠債好多非必要就要佢cut,6299又唔肯,覺得我管太寬,無理取鬧,我月尾得返幾蚊洗時,99仲要問我要錢旅行
終於忍唔住抓爛面同6299講,你個仔欠債,我幫手還緊,你個仔搵唔到錢,你哋之前咁高消費係佢借返來,我因為用自己份糧幫老公手還債同俾家用6299,影响咗俾家用自己父母,之後你哋嘅家用老公俾,我俾唔到了,之後慢慢還晒
8-)

大宅

樓主,快啲離!
依種人根本冇得救!我有個親人又係咁,欠一大筆債,誓神劈願話係欠咁多,死狗咁,父母幫手還(成百萬)過一年,原來還有一筆舊債,又成百萬,又係話還埋今次還曬,還曬重新做人,父母又幫佢還,過多年又一筆⋯依種人完全唔會覺得佢對唔住賣樓幫佢還錢的父母同比機會佢嘅老婆,佢哋只會覺得應份,快啲離啦!你早啲離開先會早啲過正常生活,如果唔係日日生活喺恐懼中,唔知幾時又債主臨門!

大宅

檸檬茶葉 發表於 20-11-5 22:38
樓主,快啲離!
依種人根本冇得救!我有個親人又係咁,欠一大筆債,誓神劈願話係欠咁多,死狗咁,父母幫手 ...

尋日我鼓氣勇氣提出咗,佢話俾佢諗諗。我對佢無愛情,但9年啦,點都有感情,點都有啲難過。

大宅

人生唔可能只為別人,都要為自己

你盡過力了,而家係時候為自己着想

你係照顧唔到咁多的,真係頂唔順嘅話,就要走了

首頁

尾頁

跳至