時政擂台

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

2020勳章

我信樓主,亦都一早預計到有呢d情況。其實全世界都有呢類極度偏激人渣,而家有網上世界幫到佢地散播仇恨理念,總有d心腸極壞嘅人幫佢地一把,更有d傻人笨人出手去做。呢排歐洲搞吾掂疫情,好多人失業,又俾隻癲trump係咁Chinese virus ,心情吾好就自然搵亞洲人做發洩目標。

hungng    發表於 20-10-30 18:38

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

carcar0909 發表於 20-10-30 14:15
呢一個病毒其實有可能係美國特登偷偷由中國散播出去, 記得呢個病毒剛剛開始嘅時候有啲文章係咁寫 ...

我覺得這個病毒係尾國偷偷運去中國的......我記得那時武漢有軍人奧運會, 那個運動會後就出現疫情。

pistachio    發表於 20-11-2 23:44

公爵府

alicego62 發表於 20-10-30 14:45
例如831死人?馬鞍山當日被暴徒火燒的是特技人扮嘢?

我已經認得你,係好鍾意追住我作出挑釁。我無興趣同你糾纏。

子爵府

2020勳章

Cc101020022002 發表於 20-10-30 14:34
如果我係無知就沒有能力開呢個post了
請網友自己反省一下唔好喺討論區成日針對人亂說話
連自己人都咁樣對 ...

樓主
謝謝你的善意提醒,相信呢喥大部分JM都明白嘅
一樣米養百樣人,唔好為無謂野勞氣

大宅

樓主講法唔exactly岩,我識人想去法國,佢話個message只是寫攻擊中國人(不是全部亞洲人)

但人地打起上來唔會check你國籍,所以除中國人,法國出世既黃種人其他亞洲人樣的日韓台新馬越老等等既黃種人都廣傳緊提醒大家小心,好多其他國籍的亞洲人都留言反對

伯爵府

2020勳章

861014 發表於 20-10-30 15:04
樓主講法唔exactly岩,我識人想去法國,佢話個message只是寫攻擊中國人(不是全部亞洲人)

但人地打起上來 ...

香港好多人仲以為外國人識分埋你係香港人台灣人大陸人添,真係無知得可憐

hungng    發表於 20-10-30 18:47

珍珠宮

2020勳章

Cc101020022002 發表於 20-10-30 10:07
因為呢個病毒令到佢哋又要lockdown
佢哋仇恨亞洲人嘅程度而家已經好高
當地有一啲華人都已經知道呢個消息傳 ...

謝謝提醒, 希望各人平安
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

2020勳章

感謝樓主提醒!其實世界各地華人更應該團結!黑眼睛黃皮膚嘅都冇都獨善其身啦!

複式洋房

mickeywinnie3 發表於 20-10-30 14:41
全世界都最鍾意蝦華人的

係,中國儒家思想唔會侵略別人地方,變咗比啲蝦蝦霸霸,比白人至上啲白痴以為好好恰

複式洋房

861014 發表於 20-10-30 15:04

但人地打起上來 ...

我內文有講是中國人
但佢地唔會理,總之亞洲人小心

男爵府

2020勳章

係呀,唔只影響華人,上次有一單係日本人被襲擊,果個阿侵真係衰到貼地,成日散播仇恨,歧視有色人種
Be Happy

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Cc101020022002 發表於 20-10-30 13:58
係囉我發覺呢度啲人好奇怪
第日我有咩消息都唔講了
而家第一個受害人已經出現

所以我成日都話D日本人/香港人/臺灣人最蠢,成日幫埋歐美人去抹黑中國人,比人襲擊唔好問點解人地唔識分佢地唔系內地人。

大宅

Cc101020022002 發表於 20-10-30 15:34
我內文有講是中國人
就事論事,你標題寫「襲擊每一位亞洲人」,算錯誤信息
PS 我無惡意

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Cc101020022002 發表於 20-10-30 15:34
我內文有講是中國人

點解好多人會認為歐美人可以分到中國人當中邊個系臺灣,邊個系內地,邊個系香港定澳門?

子爵府

carcar0909 發表於 20-10-30 14:15
呢一個病毒其實有可能係美國特登偷偷由中國散播出去, 記得呢個病毒剛剛開始嘅時候有啲文章係咁寫 ...

瘟疫傳播其實係無法控制嘅,用咁嘅方法去打擊一個國民可以自由流動嘅國家,唔符合邏輯,因為瘟疫會傳番去自己嘅國家。

但係源頭係咪由美國傳入,確係有咁嘅可能性。應該以科學方法去調查,基於事實去判斷。

伯爵府

2020勳章

無話可說 發表於 20-10-30 11:16
某d偏激白人歐洲人啫!英國都有,我朋友果邊生活超過20年,第一次體會比人眼啤啤
...
我朋友住英國, 都話唔敢自己一個出街

珍珠宮

leekung261105 發表於 20-10-30 15:00
我覺得這個病毒係尾國偷偷運去中國的......我記得那時武漢有軍人奧運會, 那個運動會後就出現疫情。

我認同你呢個講法,武漢既病毒由果時開始,但起美國系更早就已經有,不過訛稱系電子煙同流感。

侯爵府

畀面勳章

其實大家有睇新聞,班法國佬知道封城又上街抗議又剩,痴哂線咁,華人真係要小心。

伯爵府

回覆樓主:

剛問左位法國人,佢話唔知佢寫乜,似用google translate寫

話係講類似中國人支持及支援法國人

侯爵府

2020勳章

多謝樓主善意嘅提醒

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊