自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

啱啱同朋友講起維修電話, 分享一下自己親身經歷,有次手機壞了去某場維修, 維修前將手機還回原廠設定, 確保所有資料完全刪除, 一個星期整好之後, 試機就發現手機內所有照片同影片都還原咗。

因為交俾維修嗰度係認識, 問返佢佢話交咗俾另一間店做維修, 先知道原來好多客人交去維修,佢哋都有可能還原客人手機資料, 依家好多人鍾意拍情侶纏綿片段, 所以係非常危險!

但係電子產品隨時會壞,一定會攞去維修, 所以重要嘢千祈唔好放喺電話

子爵府

baby668 發表於 20-10-30 13:39
啱啱同朋友講起維修電話, 分享一下自己親身經歷,有次手機壞了去某場維修, 維修前將手機還回原廠設定, ...
應該話,出唔到街嘅嘢,千祈唔好擺手機

wcpcelia    發表於 20-11-5 11:09

珍珠宮

2023年兔年勳章

QQee 發表於 20-10-30 14:03

x2

珍珠宮

我將照片同影片都係入SD CARD, 換新機時TRADE-IN架舊機, 原廠設定左先TRADE-IN, 希望冇事啦

男爵府

回覆樓主:

回復原廠設定後可以再將已刪除資料找回來?我而家先知可以做到,咁回復原廠設定有咩用!

侯爵府

回復原廠設定後, 再亂拍一堆相同片, 再回復原廠, 做幾次應該比較難還原d data

伯爵府

好多人以為將手機還回原廠設定,就代表所有資料完全刪除。

其實"將手機還回原廠設定"就好似鋪頭拆門面裝修但唔搬走D貨,驟眼睇以為執咗笠,其實執返好後D貨係返晒到。

真係要將所有資料完全刪除係要特別花時間做,唔係眨吓眼就得。

珍珠宮

回覆樓主:

應該係關 Google account事。
資料一早已上載google , 手機維修後,用戶重登Google, 所有資料就能還原了。

電話簿、 相片、 影片、文件等,全部都是這樣。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

智能手機即係智能電腦,所有資料即係電腦數據碼

底板+晶片除非有意損毀(如火燒,鑿爛),否則無論點刪除,都有辦法組合返

水晶宮

貓頭雀 發表於 20-10-30 14:29
應該係關 Google account事。
資料一早已上載google , 手機維修後,用戶重登Google, 所有資料就能還原了 ...

人哋唔知Google Account密碼,應該唔可以用原先A/C登入,我估唔係呢個途徑還原。

男爵府

circleda 發表於 20-10-30 14:26
好多人以為將手機還回原廠設定,就代表所有資料完全刪除。

其實"將手機還回原廠設定"就好似鋪頭拆門面裝修 ...

好好的比喻!

珍珠宮

whywhite22 發表於 20-10-30 14:53
人哋唔知Google Account密碼,應該唔可以用原先A/C登入,我估唔係呢個途徑還原。
...

我意思係,你朋友拎返電話後, 登入google account , 電話就自動下載資料, 也能查到相簿的相片, 因為手機相簿和google 相簿是互相連接的。

即係, 我們save朋友電話入電話簿,其實唔係儲存在手機, 而係儲存在google雲端。

所以,即使,我哋換新電話只要登入google account, 都一樣有電話簿、相簿和whatsapp 紀錄等。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

貓頭雀 發表於 20-10-30 15:18
我意思係,你朋友拎返電話後, 登入google account , 電話就自動下載資料, 也能查到相簿的相片, 因為 ...

明白,你指自己登入搵到舊資料,我之前誤會你意思

子爵府

總之任何閃卡,身份證,信用卡,資料千祈唔好留喺電話

珍珠宮

回覆樓主:

求高手賜教,如果咁可以點delete 資料?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

應該話出唔到街既野千期唔好拍,就算2公婆都系甘話。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yuyueng 發表於 20-10-30 16:20

無, 唔拍最實際. 要拍就另外買個相機拍.

禁止訪問

男爵府

baby668 發表於 20-10-30 13:39
啱啱同朋友講起維修電話, 分享一下自己親身經歷,有次手機壞了去某場維修, 維修前將手機還回原廠設定, ...

個D片,勞工都唔準影,影低來做咩
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

yuyueng 發表於 20-10-30 16:20
我哋正常人係諗唔明影嗰啲人嘅諗法, 作為女方,被影仲有機會畀人哋勒索、恐嚇的威脅……

wcpcelia    發表於 20-11-2 16:04

首頁

尾頁

跳至