論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

ALYYCC 發表於 20-11-12 10:43
CRAZY! SHE IS THE BOSS, NOT YOU!

我要求唔高的,佢搞好屋企清潔就得。買餸煮饭凑小朋友我自己搞。

侯爵府

Bubeau 發表於 20-11-11 18:51
其實我真係好懷疑係咪呀?我身邊識d工人做超過10年都係min pay ja,但依家in親d工人個個話僱主俾緊5000up, ...

我今年5月請左個本地完約印姐,agent話姐姐想換個舒服d既環境要有房瞓,唔洗瞓廳(上份工瞓廳,3個中學生好難服侍)……我知佢有要求就叫佢上我屋企睇左環境先ok先請(有獨立房),入屋做左一個月出糧我比5000(因為煮飯好食,家務好同慳家)……我係一家三口(仔10歲),去海洋公園廸士尼自助餐全部都會預埋姐姐),希望佢珍惜

大宅

炒粉 發表於 20-11-12 10:32
我見左二個斷約,不過都係5敢請,終於去HB搵左個海外,agent話預4個月,連酒店,深喉,agent fee大約萬五。 ...

咁平?
我請菲未計酒店同深喉都$11000

男爵府

ming1020 發表於 20-11-12 22:21

我今年5月請左個本地完約印姐,agent話姐姐想換個舒服d既 ...

我剛走左嗰個工人黎左半年,初初日日黑面工作表現一般,我老公照俾bonus佢(差唔多每月都有,加埋佢袋超過5k),老公話俾d動力佢,後來面口係好左,但半年後話思鄉,我老公話每月加佢1000蚊人工留低,即56xx,佢依然話走。佢第一次出國打工0經驗,有獨立房同廁所,每日10點前必定入到房(一般都9點半,最早8點半)。走後我老公撞到佢朋友,佢朋友都話我地對佢好,勸過佢唔好走(應該真,因為工人走前話過有朋友勸佢唔好走)疫情冇咁差嗰段時間我地都帶佢周圍玩同食,我雖然有兩個小朋友,但都唔駛佢湊,黎左半年幫我仔女沖過一次涼咋。真係唔知仲可以點做先請到好工人。

侯爵府

Bubeau 發表於 20-11-13 00:57
我剛走左嗰個工人黎左半年,初初日日黑面工作表現一般,我老公照俾bonus佢(差唔多每月都有,加埋佢袋超過 ...

係講彩數,0經驗就真係 ,我講明唔會教入屋要識做野但要聽話,當時有幾個本地完約比我揀,agent話我呢個姐姐係香港做左一個約,好多野都識唔洗教但又唔係好有經驗(所以會聽教),太有經驗就有性格……真係唔洗對佢地太好,表現好的話就year end bonus, 個個月比就唔珍惜

btw呢個時候真係好難請,好多寧願照顧老人家都唔想湊小朋友

我真係好感恩請到個好姐姐,我隻貓上個月check到有腎病,胃口好差,琴晚姐姐主動問我點樣煮野食比隻貓,佢想自己煮……同埋印姐姐學識係差少少,所以我仔係屋企補習時,我要姐姐一齊補比個機會佢讀下書(補習miss都唔介意)

大宅

回覆 ALYYCC 的帖子

包埋,但疫情差額要自付,我依個agency第二次用,上次3年前都係5000左右包機要,今次加左$100。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Bubeau 發表於 20-11-11 18:51
其實我真係好懷疑係咪呀?我身邊識d工人做超過10年都係min pay ja,但依家in親d工人個個話僱主俾緊5000up, ...

我工人4個contract, 真係min pay, 仲要湊newborn 不過我地一年會出2次bonus 俾佢。
而家我想請另一個工人照顧我媽,頭痛中

別墅

炒粉 發表於 20-11-12 14:17

我係apps自己搵,agent攪文件$5100, 深喉$2000, 酒店6xxx包接機, 佢都報曬,到港再加 ...

邊間agent 5100?

別墅

WP1821 發表於 20-11-11 19:30
我覺得應該本地平啲, 因為唔駛俾酒店隔離費。但本地的態度應該唔係人人頂得住!
我剛落左訂,agent話3個月 ...

請問你係請local 定海外 ?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

炒粉 發表於 20-11-13 10:09

包埋,但疫情差額要自付,我依個agency第二次用,上次3年前都係5000左右包機要,今次 ...

可以介紹我嗎?

大宅

CharlotteChoy 發表於 20-11-23 09:44
請問你係請local 定海外 ?

oversea

複式洋房

炒粉 發表於 20-11-13 10:09

包埋,但疫情差額要自付,我依個agency第二次用,上次3年前都係5000左右包機要,今次 ...

可以pm apps中介資料嗎?

首頁

尾頁

跳至