論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bubeau 發表於 20-11-7 01:25
我係搵agent的,工人同我簽完合約話唔做都唔需要負上任何責任。不過我地問過另一個agent,如果斷約工人同 ...

而家仲要隔離又要驗嘢,額外俾多成萬蚊,如果佢嚟到做兩星期又話唔做真係吹漲

大宅

Bubeau 發表於 20-11-6 20:49
依家斷約都超揀工,我以前話過唔會再請斷約,依家我斷約都考慮,但都冇人接
...

坦白講
斷約工人會再轉嘅機會高
除非你自問自己嗰份係荀工

大宅

w_lilian 發表於 20-11-7 14:18
我上網都搵到d就嚟完約工人,不過咁耐都唔覺得有一個話好積極想同我打工。約interview時間都唔係好復。我 ...

我就咁1個new born
兩公婆要返工
都無人肯見

agent話無人肯湊new born

大宅

waiwai_29 發表於 20-11-9 01:05
我個agent 仲搞笑,同一工人send 2次黎,第一次我已經叫佢聯絡工人interview,點知話等覆,等到第二次又sen ...

我都係一樣
send過黎1個鐘之後話俾人請咗
一係叫佢安排interview但完全無feedback
有啲叫我自己contact個工人,我send過去係已讀不回

大宅

waiwai_29 發表於 20-11-9 19:49
我係fb 見人請工人開d 條件都幾筍架,有d 照顧十幾歲小朋友加一個大人,又有獨立房,有d working couple ...

我係fb見咗個
佢話而家僱主收緊六千幾蚊人工再加千幾蚊food allowance, 仲每晚7點前就入房休息,點同佢玩呀,自問請唔起

大宅

ecila123 發表於 20-11-10 10:23
我係fb見咗個
佢話而家僱主收緊六千幾蚊人工再加千幾蚊food allowance, 仲每晚7點前就入房休息,點同佢玩 ...

我見好多都有比food allowance,但講真 千幾蚊一個月食得d 咩?餐餐印尼撈定食包?唉。。。

大宅

waiwai_29 發表於 20-11-10 12:13
我見好多都有比food allowance,但講真 千幾蚊一個月食得d 咩?餐餐印尼撈定食包?唉。。。
...

可能拎完錢照食你屋企啲嘢
其實真係唔會知

別墅

Bubeau 發表於 20-11-5 11:30
所以我一直都只請海外,但依家請海外風險太大了,唔知等幾耐,等到又未必黎,又要俾錢佢隔離,黎左都一樣 ...

我上年11月請咗個海外,一直未來到,早两個月我去extend簽證的時候,agent話有一個完約的第二日可以見。果日我全家去見佢,好似拉住條救命草咁。
仲有两個禮拜佢完約來我家啦,都唔知佢做唔做得耐啊……
我一家三口,小朋友8歲,有獨立房,俾basic salary 。工人同agent講,唔中意阿mun在屋企,咁遲下我就多d出去行下!
唔系屋企多野做,邊個想留响屋企啊!
我老公當佢神一樣,叫我唔好俾咁多野佢做,一陣唔撈就麻煩啦!

男爵府

Yasmid00 發表於 20-11-10 20:39
我上年11月請咗個海外,一直未來到,早两個月我去extend簽證的時候,agent話有一個完約的第二日可以見。果 ...

依家d本地工人好巴閉,又唔鐘意有人係屋企,我地返工都唔可以話唔鐘意老闆坐係公司啦。唔係疫情我根本唔會請本地,我請開海外冇一個會投訴我成日係屋企又嫌呢樣嗰樣。

男爵府

ecila123 發表於 20-11-10 10:23
我係fb見咗個
佢話而家僱主收緊六千幾蚊人工再加千幾蚊food allowance, 仲每晚7點前就入房休息,點同佢玩 ...

其實我真係好懷疑係咪呀?我身邊識d工人做超過10年都係min pay ja,但依家in親d工人個個話僱主俾緊5000up,做左一個約ja wor

大宅

2021勳章

Bubeau 發表於 20-11-11 18:51
其實我真係好懷疑係咪呀?我身邊識d工人做超過10年都係min pay ja,但依家in親d工人個個話僱主俾緊5000up, ...

啲工人講到咁好pay, 我會叫佢唔好轉工!

大宅

2021勳章

ecila123 發表於 20-11-10 10:14

而家仲要隔離又要驗嘢,額外俾多成萬蚊,如果佢嚟到做兩星期又話唔做真係吹漲
...

我覺得應該本地平啲, 因為唔駛俾酒店隔離費。但本地的態度應該唔係人人頂得住!
我剛落左訂,agent話3個月左右會到喎!

大宅

WP1821 發表於 20-11-11 19:30
我覺得應該本地平啲, 因為唔駛俾酒店隔離費。但本地的態度應該唔係人人頂得住!
我剛落左訂,agent話3個月 ...

請問係請海外?

大宅

2021勳章

waiwai_29 發表於 20-11-12 09:21
請問係請海外?

海外

大宅

我見左二個斷約,不過都係5敢請,終於去HB搵左個海外,agent話預4個月,連酒店,深喉,agent fee大約萬五。

大宅

Yasmid00 發表於 20-11-10 20:39
我上年11月請咗個海外,一直未來到,早两個月我去extend簽證的時候,agent話有一個完約的第二日可以見。果 ...

CRAZY! SHE IS THE BOSS, NOT YOU!

大宅

炒粉 發表於 20-11-12 10:32
我見左二個斷約,不過都係5敢請,終於去HB搵左個海外,agent話預4個月,連酒店,深喉,agent fee大約萬五。 ...

比定個心理準備你。 應該唔止呢個價。

我2月個時請左個印。 上個月到左香港。

Agent fee12800, hotel fee 6000, 上機前深喉test 2000, 機票加左1000, optional 既黎到香港再body check 800. 係比多左一倍agent fee

大宅

回覆 ALYYCC 的帖子

我係apps自己搵,agent攪文件$5100, 深喉$2000, 酒店6xxx包接機, 佢都報曬,到港再加自己驗身。我林自己去apps搵工人,平左agent fee.

大宅

炒粉 發表於 20-11-12 14:17
回覆 ALYYCC 的帖子

我係apps自己搵,agent攪文件$5100, 深喉$2000, 酒店6xxx包接機, 佢都報曬,到港再加 ...

正常agent fee 係會包埋機票, 5100係未包機票?

別墅

ALYYCC 發表於 20-11-12 10:43
CRAZY! SHE IS THE BOSS, NOT YOU!

我要求唔高的,佢搞好屋企清潔就得。買餸煮饭凑小朋友我自己搞。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊