論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

前僱主退休所以唔用工人,fd搭fd介紹個工人,知道之前人工有$7000,啱啱見過個工人,都覺得佢好整潔同好有經驗,果個工人就冇提過工資,但個工人有答之前人工$7000,我哋大家都好鍾意大家,宜家諗緊唔知俾幾多錢好,合約其實都係照寫$4630,因為如果俾太低,人哋咁有經驗實唔開心,但一開始請又唔想俾太高。

大宅

wingchi1202 發表於 20-10-31 17:14
前僱主退休所以唔用工人,fd搭fd介紹個工人,知道之前人工有$7000,啱啱見過個工人,都覺得佢好整潔同好有 ...

佢講得比你聽就肯定唔至4630...佢幾歲?

別墅

叻人 發表於 20-10-31 17:56
佢講得比你聽就肯定唔至4630...佢幾歲?

咁我都預咗唔止比4630 年紀有啲大50歲

大宅

wingchi1202 發表於 20-10-31 20:20

咁你咁住比幾多?

水晶宮

回覆樓主:

你份住家工有咩要求? 你認為工人值 $7000?

男爵府

wingchi1202 發表於 20-10-31 20:20

上咗年紀嘅工人,有自己的一套,不會輕易改變自己的工作模式。我剛走了的工人,在前主人家工作了12年半,我見到佢份約都係4630。佢21/8(星期五)攞咗Visa,但係依舊留在舊主人家(非法㗎),佢其實12/8 是她在前主人家的last day。我話我而家係你employer, 你留在別人家工作是犯法的,經過討價還價後,她說要留多兩天,更在星期日去埋church gathering 才肯入我家門。

她極之冇記性,一樣嘢remind 佢十次都會唔記得,一句都唔話得佢㗎!

跟住6/10 resigned, last day 本來5/11,剛剛過去的星期一又話要即走!咁我都唔想再見到佢!

個人應為如果你家不是有很覆雜的工作,min pay is ok! Give her bonus if she performs well.

男爵府

15年年資又唔係係你屋企,佢嚟到咪又係新人一個,做得好先加都未遲啦

大宅

wingchi1202 發表於 20-10-31 17:14
前僱主退休所以唔用工人,fd搭fd介紹個工人,知道之前人工有$7000,啱啱見過個工人,都覺得佢好整潔同好有 ...

年資15年既姐姐我唔太敢請,驚好難搞

子爵府

真的。上左10幾年的賓或印,oldseefood,廣句都吾得。你頂得順可以請。

大宅

samsamsam123 發表於 20-11-4 14:00
真的。上左10幾年的賓或印,oldseefood,廣句都吾得。你頂得順可以請。

我最多比5000元不過睇下入咗屋表現如何?三個月後滿意合作愉快再醒佢都未遲!

子爵府

StellaIp0706 發表於 20-11-4 16:20
我最多比5000元不過睇下入咗屋表現如何?三個月後滿意合作愉快再醒佢都未遲!
...

我都係咁諗, 不過我會比返4630先, 同佢請3個月後會REVIEW, 個時先5000

大宅

可查上顧主是否此工資?我想未必此數!又或者近期才有此數而顧主發覺她不對勁

別墅

謝謝各位意見,我請黎請NB嘅,最後俾$5500一個月,佢自己搞掂晒啲合約,慳返晒啲agent fee,前僱主同我有聯絡,對佢係好高評價,宜家好難搵姐姐,希望請到好姐姐,唔該晒各位

水晶宮

wingchi1202 發表於 20-11-7 06:03
謝謝各位意見,我請黎請NB嘅,最後俾$5500一個月,佢自己搞掂晒啲合約,慳返晒啲agent fee,前僱主同我有聯 ...

50歲工人湊 nb ...... 可能體力上會有點吃力

男爵府

wingchi1202 發表於 20-11-7 06:03
謝謝各位意見,我請黎請NB嘅,最後俾$5500一個月,佢自己搞掂晒啲合約,慳返晒啲agent fee,前僱主同我有聯 ...

你就好,5500請到咁有經驗好好彩,我搵斷約都開5500仲要失蹤,第二個又係斷約開5800又失蹤。

伯爵府

50歲外傭會無精神體力去照顧NB。

別墅

Bubeau 發表於 20-11-7 16:54
你就好,5500請到咁有經驗好好彩,我搵斷約都開5500仲要失蹤,第二個又係斷約開5800又失蹤。
...

好多人都唔知宜家搵工人有幾難,我亦希望佢真係好好,祝你亦搵到個好工人,加油。

男爵府

50 歲真係唔好請,我請左個姐姐都係50歲,記性超差,可能更年期,脾氣好怪,一時好地地,一時心情唔好鬧返我轉頭

男爵府

我上一個姐姐50+,響香港做咗十幾年,開頭以為乜都識唔使教同埋有常識,點知嚟到乜清潔都攪唔掂,唔可以爬高抹碗櫃,因為太老,行動又慢,又追唔到巴士,坐巴士永遠唔上上層,冇乜記性,又要求多多,連日常用品都點我,指定要邊隻,不過⋯之後佢斷我約,做一個月唔夠話要返菲律賓一家團聚

大宅

我工人都50,但我覺得好好,佢比我更疼愛我小朋友,唔好用年紀衡量人,乜年紀都有好同唔好,只要有愛心耐性便可以。預祝你請到一個好工人(emoji)

首頁

尾頁

跳至