家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

屋企裝修後,換晒 LED燈,只用咗兩年,開始有啲問題出現喇!廳和房燈都有搖控既,平時廳多數都係用白燈,用搖控開關,突然間,而家只剩下黃燈用到,無咗白光。聽過可能係白光火牛壞咗,唔肯定。
另外,其中一間房就重奇怪,平時用 牆壁既燈制係開到燈既,而家變咗只可用搖控先開到,完全唔明點解?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CookieCat4me 發表於 20-10-31 17:52
......平時廳多數都係用白燈,用搖控開關,突然間,而家只剩下黃燈用到,無咗白光。聽過可能係白光火牛壞咗,唔肯定。

可能唔係火牛(應該係叫"驅動器", driver) 出事, 驅動器出事就黃白光都唔著, 只係白光唔著有機會係有白光光點壞左, D光點係串聯一起, 一個燒左就全部唔著. 要拆出來換. 但要換一個光點唔係一般人可以做到, 所以多數係成塊發光板換. 試下打開燈罩睇下可以點拆塊板落來.

CookieCat4me 發表於 20-10-31 17:52
......平時用 牆壁既燈制係開到燈既,而家變咗只可用搖控先開到

呢個唔識, 用遙控既燈有機會係會記住上一次斷電前既設定, 如果上一次斷電(熄牆掣)前係已經用遙控熄左, 下一次再供電時可能就要再用遙控開燈. (不過唔肯定, 樓主可以自己試下)

別墅

clpapa 發表於 20-10-31 18:54
可能唔係火牛(應該係叫"驅動器", driver) 出事, 驅動器出事就黃白光都唔著, 只係白光唔著有機會係有白光光 ...

以前唔會咁,因為升高咗張床,下面做咗櫃,所以通常都係爬咗上床,再用搖控關燈。
總係覺得而家啲嘢好易壞咁,而家飯廳同一間房既燈都只剩下黃光,遲下要拆開睇下,除個火牛配返試試先,係驚拆開時整鬼難盞燈。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咩牌子,如果淘考慮下松下,yeelight,松下用左兩年,無出過問題

別墅

oceandeepsea 發表於 20-11-2 13:27
係咩牌子,如果淘考慮下松下,yeelight,松下用左兩年,無出過問題

唔知咩牌子,前兩年裝修,在旺角啲燈飾舖買既,唔係啲貴既咩澳洲燈,但就有啲款式咁囉!廳嗰支重要係風扇燈。
近來家中電器壞完一樣又一樣,上年因為朋友移民,俾咗部 Sony 49吋電視我,都幾新既,點知近兩星期開始個螢幕就越來越花,開始睇唔到喇!唔知有無保養,打算唔整啦! 點解啲電器咁容易壞呀!

珊瑚宮

CookieCat4me 發表於 20-11-2 18:57
唔知咩牌子,前兩年裝修,在旺角啲燈飾舖買既,唔係啲貴既咩澳洲燈,但就有啲款式咁囉!廳嗰支重要係風扇 ...

換晒有牌子既,搵師傅裝唔好搞咁多

珊瑚宮

回覆樓主:

我依支淘,松下好好用,又靚

有遙控,白光,黃光,可較光暗,有夜燈mode

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-2 21:00
我依支淘,松下好好用,又靚

有遙控,白光,黃光,可較光暗,有夜燈mode

請問 幾錢呀

珊瑚宮

AACheungCheung 發表於 20-11-4 15:20
請問 幾錢呀

350人仔,450mm直徑,21W 火數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-4 15:37
350人仔,450mm直徑,21W 火數

知道,唔該

大宅

我全屋淘寶LED燈,感恩,用了5年都仲用緊。

象牙宮

CookieCat4me 發表於 20-11-2 18:57
唔知咩牌子,前兩年裝修,在旺角啲燈飾舖買既,唔係啲貴既咩澳洲燈,但就有啲款式咁囉!廳嗰支重要係風扇 ...

換灯旦試下。

淘充電灯用下。待全屋一起更換。
我家灯用N多年.... 灯旦換多次。好几个坏。
現用充電灯, 暫時用。待全屋 7-8个灯坏, 就會一齊更換。

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.324.5d7723aeH6tc4V&id=632274149710
https://detail.tmall.com/item.htm?id=610302045351
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至