自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

話說早前係呢度集思廣益,聽取各位JM意見,勸導家中兩老不要借10幾20萬俾大陸既姑姐姑丈。
結果前日返去食飯,我再表達自己意見,只係輕輕講起一兩句,確認下佢地係咪真係接納
點知,老爸好大反應,眼厲厲咁,好大語氣:你唔好俾任何意見,唔好參與呢件事!後生女學埋人地講果d嘢,計埋果d數!.....(仲有d說話,但我當時聽到心都痛埋,唔記得了,我都聽唔入腦)
跟住阿媽就接住講:知唔知咩係人情味。唔借會俾人話無人情味。
我話:自己有無人情味,自己清楚就得了
跟住阿媽繼續:唔借就會俾人話無人情味
跟住老豆就好大聲嚴厲話:而家唔係唔借,係佢地無再問!

wcpcelia    發表於 20-11-3 11:23
alice0606    發表於 20-11-1 20:46

珍珠宮

畀面勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-1 01:47
話說早前係呢度集思廣益,聽取各位JM意見,勸導家中兩老不要借10幾20萬俾大陸既姑姐姑丈。
結果前日返去食 ...

唉你唯有同佢地講
借還借唔好借清曬
有咩事起上黎無錢周轉就麻煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

佢地咁心比人呃,唔會再理呢件事,但之後有咩事,叫佢唔好搵你借。

珍珠宮

心淡既點在於:未講起呢件事前,老豆成日強調,話第時老佐點點點,要我地俾錢佢地洗之類。而家佢地鍾意食乜就食乜,想買乜就買乜,唔洗唸價錢
但其實我早前勸佢地唔好借,各種分析姑姐姑丈為人,各種為自己退休多個錢旁身,或者留多個錢俾身邊人(我/細佬)萬一有急事(結婚/買樓)需要筆錢應急都好。但佢而家只係一味單方面成日要求我養佢地,有咩事就靠仔女。另一方面,明知姑姐姑丈無良心,無念親情(阿嘛嘛無借錢俾佢地,竟然連嘛嘛電話都唔聽,一年從來唔會打電話俾嘛嘛,嘛嘛生日都要三催四請先上黎食餐飯)。我只係輕輕再表達佐我意見,佢竟然咁嚴厲語氣喝我心淡

大宅

比人呃比人氹,亨受恭敬奉承,咪又係虛榮心作怪。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-1 01:55
心淡既點在於:未講起呢件事前,老豆成日強調,話第時老佐點點點,要我地俾錢佢地洗之類。而家佢地鍾意食乜 ...
俾我作個大話,呢個疫情俾公司炒左,我仲係你個女,借幾皮來應急。。。。。

333s    發表於 20-11-1 11:48
Tuscany    發表於 20-11-1 09:27
anna59    發表於 20-11-1 08:01

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-11-1 01:54
佢地咁心比人呃,唔會再理呢件事,但之後有咩事,叫佢唔好搵你借。

已經成日係我面前思想教育,唔夠錢洗搵我地(基本上得我理,我係家中大秘書)
阿媽還好,通情達理,會話:仔女有各自家庭,有仔女要養,家庭狀況剛剛夠養家,點俾多d我地
但老豆就質疑加唏噓語氣話:即係而家老豆養仔,仔養仔?!

我聽落去心裏都不是滋味。未來係點我都唔肯定,我當然希望自己以後都有能力照顧佢地養老啦,但無人可以保證

大宅

回覆樓主:

基層父母做咗幾十年野都跑唔贏親戚朋友處于最底個個,邊有智慧?淨係識賴仔女,吸仔女血自己嘆自己威,邊有覺悟?

Tuscany    發表於 20-11-1 09:28

水晶宮

2024勳章

既然盡左力都無辦法,唯有睇開D接受現實

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-11-1 01:55
比人呃比人氹,亨受恭敬奉承,咪又係虛榮心作怪。

係啊,佢喝我果刻,我真係嬲都想喊出黎
我為咩姐,我都係唔想佢地之後後悔

伯爵府

結果前日返去食 ...

我老爸都好興"借錢"救濟我阿叔(大6),我老媽就坚反對"借",但老爸會追咬老媽日日有交嘈(為借$),煩到媽咪打拆頭甘借 1O萬变5萬、5萬变3萬甘…。
我有次鬧過佢,佢咪又系厲住我~話我來左HK好巴閉,唯一位叔叔都吾理…。但重點系叔叔一家慣性"借$"(冇還過),冇工開借、大女切痔瘡借、二女做傳銷借、三女話想出城買房子比兩佬(我叔/嬸),都話借…關我老斗Q叉事咩 全家有借$基因

珍珠宮

結果前日返去食 ...

上個代佢錢點洗唔係你控制, 但你要堅持,我d錢同man power我控制

同埋我唔信,人渣會自動縮,你老爸肯定講大話!

保住自己,即是保住兩老以後活路

你軟弱你個份都比人食埋, 一家人係咁先

珍珠宮

czl115 發表於 20-11-1 02:01
既然盡左力都無辦法,唯有睇開D接受現實

有時真係想乜都唔理,好似我細佬咁,乜都唔理唔睬。真係心淡!

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

珍珠宮

tungking 發表於 20-11-1 02:04

我老爸都好興"借錢"救濟我阿叔(大6),我 ...

我姑姐姑丈呢家真係有借錢基因
我表妹,即係姑姐個女(出黎做嘢,唔洗養家,姑丈仲要俾d佢洗,佢自己搵自己洗都話唔夠錢,問我借,我話我香港微信轉唔到俾佢)

珍珠宮

tungking 發表於 20-11-1 02:04

我老爸都好興"借錢"救濟我阿叔(大6),我 ...

同細路仔咁, 你要忍心等佢受下教訓

同埋你兩母女,要收起私房錢

等你老爸唔掂,問返佢細佬"借"

到時咪明白, 借錢如送禮,追錢如乞米

以後唔敢借

anna59    發表於 20-11-1 08:05

珍珠宮

Amy1974 發表於 20-11-1 02:09
回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

我阿媽係預要還。但我都分析過,佢地係無呢個能力還的,但佢執意覺得當事人會還)

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-11-1 02:09
同細路仔咁, 你要忍心等佢受下教訓

同埋你兩母女,要收起私房錢

後生就可以受教訓,我老爸都50幾歲人了,成日話想搵份保安過日晨算數。又成日話唔做,抖下做下咁過。查實佢戶口無幾多彈藥

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇開D,
可能你父母太在意啲門面野,的確佢地要借的話,
你講幾多野都冇用,無謂傷感情啦,
雖然而家已經傷左
勸亦勸過,提亦提左兩次,真係無謂再提了,如有咩事拎唔返筆錢或俾人呃左,佢地大概都唔會認為當初應該聽你講,只會面懵懵當無件事
但好彩最後都冇借到,樓主都無謂再諗啦,過一排就冇野,唔好諗太多~兩父女冇隔夜仇,而且不嬲都忠言逆耳架啦! 你今次都算係叫阻止到,只係聽到D難聽既說話姐冇野既冇野既

首頁
12345...11

尾頁

跳至