自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

JJHK 發表於 20-11-1 17:02

食方面, 真係要教下我, 有無提議? 前排為左減肥唔食澱粉質, 麵 ...

另外講講我對澱粉質嘅意見
如果單從蛋白質 菜果要吸收足夠熱量其實都非常之傷脾胃傷肝傷腎去運化
澱粉質反而係較為簡單嘅食物, 提供 能量讓大腦運作暢順

逸逸不敗    發表於 20-11-1 22:26

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

無壓力,咩都唔理 12年前我未嫁佢已經話有 絕症,唔長命。
我62又煙又食煎炸野,無運動無工作,不過好hea,鍾意就買,鍾意就食,住公屋駛仔女錢,咩壓力都無
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

kerotan 發表於 20-11-1 17:09
食什麼都是講量嘅問題
有些似邪惡嘅食物eg 薯片 食少少又有乜嘢問題呢,開心少少。
有些好像有益嘅食物eg ...

生果絕對唔係有益嘅食物,每個人都要少食。

https://youtu.be/GH0VDhQ0i0E

大宅

kerotan 發表於 20-11-1 17:09
食什麼都是講量嘅問題
有些似邪惡嘅食物eg 薯片 食少少又有乜嘢問題呢,開心少少。
有些好像有益嘅食物eg ...

講得無錯, 我昨日吃了兩條 希臘乳酪雪條, 唔甜好好味, 好滿足

侯爵府

2024年龍年勳章

JJHK 發表於 20-11-1 17:38
講得無錯, 我昨日吃了兩條 希臘乳酪雪條, 唔甜好好味, 好滿足

另外可以多學習看營養標籤
好多人以為酸奶乳酪等有益
但一杯已經係三茶匙糖了

養生包含很多知識,對生活的態度,身心靈達至和諧

男爵府

Duffy814 發表於 20-11-1 16:53
生活簡單,凡事感恩,清淡飲食,多做運動

大宅

72leelily 發表於 20-11-1 16:31
介煙酒少食糖煎炸
補鈣要早

想問脱脂高鈣奶有無用?
早上定晚上飲好?
樽装定紙包有無分別?

侯爵府

做帶氧運動, 加強心肺同體能 (減少生病)
要練D肌肉, 夠力支持關節, 會少D手手腳腳腰的關節痛
早瞓
均衡飲食
飲足夠水
得閒出去晒吓太陽
搵興趣, 有朋友傾傾呻呻

子爵府

gogofie 發表於 20-11-1 17:36

少食是什麼意思?日日食1個生果係咪叫少食?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中醫一早話左生果無益, 所以唔會日日食.

珍珠宮

JJHK 發表於 20-11-1 16:03
眼見好多長輩退休後, 腰酸背痛, 最惨係無先兆有cancer 或腦退化症。趁現在健健康康, 開始注意飲食同運動; ...

去讀中醫, 鐘南山院仕, 邊個信佢80+

再睇埋u tube 個咩珠台灣醫師, 被人爆佢花甲之年

成個中年婦女咁!

不過我頂唔住, 要食咩四神湯做早餐

要11點瞓 , 香港人頂得住無?

珍珠宮

珍珠宮

JJHK 發表於 20-11-1 16:32
我盡量唔理人哋嘅事, 保持心境平静 。有無話幾點起身, 食早午晚餐, 睡覺係最好?
...

11點好瞓, 11點係我最精靈時晨

11點會必d 生長素, 11點唔瞓,會老得快架喎

大宅

sjnl43 發表於 20-11-1 18:20
11點好瞓, 11點係我最精靈時晨

11點會必d 生長素, 11點唔瞓,會老得快架喎

我以前多數ㄧ兩點瞓, 而家試吓23:30瞓, 但瞓唔著, 要慢慢習慣吓

侯爵府

回覆樓主:

除咗健康飲食,定期運動,作息有序外,放鬆心情,待人寬容都好重要。有些長者常憤憤不平,凡事順眼,較易有頑疾!

大宅

sjnl43 發表於 20-11-1 18:17
去讀中醫, 鐘南山院仕, 邊個信佢80+

再睇埋u tube 個咩珠台灣醫師, 被人爆佢花甲之年

我懶, 懶得煲湯, 余仁生隻四神粉長期賣晒; 我早上黄薑茶包沖茶飲, 好唔好?

象牙宮

夠水份,夠訓最重要,但唔可太多, 有日睇電視中醫話適量運動,
爆汗其實對身體唔好的。

公爵府

醒目開學勳章

有無指明邊種生果無益?我每日一條香蕉一蘋果,有鉀有鎂,另加一個奇異果或牛油果,如果唔食生果,維他命C從何來?

大宅

fundfund 發表於 20-11-1 18:35
有無指明邊種生果無益?我每日一條香蕉一蘋果,有鉀有鎂,另加一個奇異果或牛油果,如果唔食生果,維他命C ...

https://www.chp.gov.hk/tc/static/90027.html
維C好多食物都有,唔係水果專利。

賣生果係一盤大生意,自己諗下有冇俾人洗腦不食不可?

大宅

李家承 發表於 20-11-1 18:12
少食是什麼意思?日日食1個生果係咪叫少食?

食果糖少嘅生果,愈甜愈貴愈冇益。

每日最多2份,一份唔超過自己一個拳頭(emoji)大小為宜。

唔好空肚食。

首頁
12345...9

尾頁

跳至