自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

pairwin 發表於 20-11-2 19:57
係衰到一單得個半定2元。十箱都得一單,以送貨單計。

仲要150kg係上限,一個人送上樓.請問呢d公司有冇當 ...

好多精明太太會計到剛好重量上限,又或者1齊幾箱同1個單位,你覺得佢順路應份,但真心係辛苦血汗錢
我有啲貨倉舊同事失業,都試過做速遞派貨(唔係大公司)仲辛苦低人工過送外賣,真係唔講唔知
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

zxyggp 發表於 20-11-2 20:06
好多精明太太會計到剛好重量上限,又或者1齊幾箱同1個單位,你覺得佢順路應份,但真心係辛苦血汗錢 :think ...

有知音人。
呢d公司真係衰到冇人有。公司賺盡,下面可憐。受傷唔準報工傷。冇病假。

wcpcelia    發表於 20-11-3 10:45

大宅

回覆 saladhk 的帖子

我想買頭盔俾小朋友踩單車用,都冇得買圓角器都唔得

saladhk    發表於 20-11-3 02:54

子爵府

Amy1974 發表於 20-11-2 19:10
產業升級,人工智能取代人係唔可以逆轉嘅趨勢。

全球化競爭之下,轉型太慢就會被淘汰。拖慢經濟發展去保 ...

咁你有乜辦法
令你所謂既“能力有限既人士”不生育?

公爵府

2023年兔年勳章

crt1234 發表於 20-11-2 20:31
咁你有乜辦法
令你所謂既“能力有限既人士”不生育?

唔需要乜嘢辦法。

由發展中國家變成已發展國家,生育率就會自然下降。

只要唔好人為改變生態環境,會發生嘅就自然會發生。

伯爵府

pairwin 發表於 20-11-2 19:57
係衰到一單得個半定2元。十箱都得一單,以送貨單計。

仲要150kg係上限,一個人送上樓.請問呢d公司有冇當 ...

我問過兩個不同的京東速遞員, 京東給速遞員二十元送一件貨,但速遞員需要用自己車。那次京東一次送十一件貨給我, $20 X 11 = $220?

珍珠宮

hello1972 發表於 20-11-2 09:19
芭蕾舞護膝係遺禁品?

係呀!我上年想買對溜冰護膝比阿女用都買唔到,試下同店主講下,佢哋應該有辦法幫你
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

Qq555666 發表於 20-11-1 21:48
https://www.zhihu.com/answer/1552304457
所以咁多貨延遲或 消失了

都唔知有啲咁嘅事添

公爵府

回覆樓主:

淘完先睇到呢個post

男爵府

Amy1974 發表於 20-11-2 19:10
產業升級,人工智能取代人係唔可以逆轉嘅趨勢。

全球化競爭之下,轉型太慢就會被淘汰。拖慢經濟發展去保 ...

香港係無能力去升級
反而我覺得香港錯過左 投資大陸d科技。只係選擇一d輕工廠。
當初因為香港政府主動聯合大陸當地政府進行研發。
https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=4zXNXTwoxsQ
一個大陸既京東 政府投左多錢先有今日成果。
香港根本無可能完成到。
以香港人工 成本去計,至少一萬億 先有機會成功一樣嘢。
到不如香港變投資者,投資大陸d 科研產品。求突破分一分錢。
新一線成功合肥,可以了解一下。
當地政府就係一個投行。結果成功。

公爵府

外國有件貨用韻達快遞,入北京清關後直情唔郁。
13號到而家無郁過!

首頁

尾頁

跳至