自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

之前睇過牙科,醫生話好大機會要箍,仲叫我哋8歲半好去了。
老公話太早,應該要換曬牙先。我記得以前細個箍又係五年班換曬牙先去嘅。
宜家阿仔就來八歲,換做八隻牙了,其實有冇必要好似牙醫話要八歲半去照著x光先?

大宅

qinqinyan 發表於 20-11-2 10:47
老公話太早,應該要換曬牙先。我記得以前細個箍 ...

牙醫叫我哋換曬牙先箍

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早D去找矯齒科醫生檢查左先, 普通牙醫未必知

子爵府

回覆樓主:

我中學時cool

大宅

我仔都係一定要箍,但牙醫話要12歲先可以箍

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

kitbebe 發表於 20-11-2 11:56
早D去找矯齒科醫生檢查左先, 普通牙醫未必知

可能真係早d去資訊下會好d

複式洋房

倒及牙要早箍,做前期功夫,否則大左箍不到,要做手術先得。還有普通牙醫未必做到,最好找矯齒科,貴啲都要。

大宅

linacccat 發表於 20-11-2 22:13
倒及牙要早箍,做前期功夫,否則大左箍不到,要做手術先得。還有普通牙醫未必做到,最好找矯齒科,貴啲都 ...

係。我之前就係聽坊間人話等出齊牙先,原來倒及要早篋。而且人人唔同情況,如果早矯正可以改善咬合同面型,而且篋嘅時間短啲。

伯爵府

我都以為等出哂牙先cool好似較好咁。
不過我小朋友情況唔係倒及牙,佢係前面兩隻門牙有D哨向前。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

linacccat 發表於 20-11-2 22:13
倒及牙要早箍,做前期功夫,否則大左箍不到,要做手術先得。還有普通牙醫未必做到,最好找矯齒科,貴啲都 ...

有冇平靚正推薦

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

skywalker2007 發表於 20-11-3 00:08
係。我之前就係聽坊間人話等出齊牙先,原來倒及要早篋。而且人人唔同情況,如果早矯正可以改善咬合同面型 ...

我以前箍可能早,唔太興。牙齒咬合問題宜家仲有,唔係倒及,係下排牙比較縮返後。同埋醫生冇同我拔牙,智慧齒一出,又有幾粒牙唔齊了

禁止訪問

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我係倒及牙,太早無用,骨未高定,變左cool多年辛苦多年
想認識多啲屯門友

男爵府

回覆樓主:

阿女今年10歲,未換晒牙,今個月中開始用透明brace箍牙
由8歲幾換咗幾隻牙開始搵矯齒醫生,佢D新牙恆齒好大隻,生到前前後後又斜又哨牙,而最大問題係佢下顎有短縮情況,佢每晚瞓覺打開口透氣,又大鼻鼾聲,睡眠質素差....
個個醫生都話等佢換晒牙先睇下點箍
最終搵到而家個牙醫,佢好細心分析阿女嘅問題,話佢下顎有短縮,日腔空間細,令條脷逼向氣道位置,所以食野吞野差,瞓覺又壓住氣道,令氣道窄咗透氣唔順

男爵府

NaughtyLuiLui 發表於 20-11-5 23:49
由8歲幾換咗幾隻牙開始搵矯齒醫生,佢D新牙恆齒好大 ...

而最嚴重問題係D大牙/恆齒因牙床細冇空間,根本完全出唔到黎,要等換晒牙,可能要好耐同令全部牙齒走位
牙醫話其實可以再早少少箍牙/矯齒,等上下顎可以擴展,等D大牙有空間生出黎,唔齊嘅牙又可以拍返齊,而下顎就向出生長返,改善鼻鼾同咬合問題暫時第一階段只需10個月時間,預計可以比到空間換晒牙,之後再睇下有冇需要去第二階段
牙醫講咗,如果拖到換晒牙先矯齒,阿女不但要受多幾年咬合問題,吞嚥困難,鼻鼾,仲有可能面形同下巴已經變形,到時就可能要花多D時間,錢同難度仲高咗

大宅

NaughtyLuiLui 發表於 20-11-5 23:49
而最嚴重問題係D大牙/恆齒因牙床細冇空間,根本完全出唔到黎,要等換晒牙,可能要好耐同令全部牙齒走位
牙 ...

我囡8歲有輕微倒及,請問可否介紹兩個牙醫?謝謝

子爵府

回覆樓主:

現在新科技巳經不用换晒牙先,有啲牙套只是晚上睡觉戴的myobrace,然後又有invisalign first等,小朋友又唔辛苦又比傳统平好多,因为一路跟住佢新牙的位置悭功夫好多,但首要是小朋友合作同貪靚,我小朋友問左幾個牙医包括牙科保健全部都話箍就一定要但等换齊牙先,直至在bk有人分享才知有呢啲野,结果用左三年時間用左唔洗2萬元(現在加左價了),现在我小朋友12歲出左最後隻牙,再戴多一個月牙套就完成了,效果好好呀,之前去牙科保健啲牙医都唔認識係乜野,洗牙時重想起走啲固定粒粒。

我不介绍医生,我只想講科技日日進步,现在未必全部case等换齊牙先搅的,去咨询下矯齒牙医先

侯爵府

好媽媽勳章

fghjkl 發表於 20-11-6 08:18
現在新科技巳經不用换晒牙先,有啲牙套只是晚上睡觉戴的myobrace,然後又有invisalign first等,小朋友又唔 ...

我仔就係用咗呢
九歲幾開始 箍牙至十歲
即係總共大約九個月
全部牙齊曬
最緊要係唔使剝牙
[img align=right][/img]

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

yanfaifai 發表於 20-11-6 23:30
我仔就係用咗呢
九歲幾開始 箍牙至十歲
即係總共大約九個月

用一年就箍好咁快(emoji)我自己都箍左兩年幾,我真心希望你哋介紹又經濟又好嘅牙醫俾我啊

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

由8歲幾換咗幾隻牙開始搵矯齒醫生,佢D新牙恆齒好大 ...

你女下顎問題同我一樣,以前可能箍得早醫生都未同我搞定

首頁

尾頁

跳至