自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kwctim 發表於 20-11-9 22:17
聽到好多人都講賺息蝕價,可唔可以分享下係咩黎?我唔係好識。

基金價格有上落:

例如: 用10萬買每月派10利息嘅基金, 價格$100/單位
($100x 1000, 10 萬買到1000 單位)

如果每單位跌到$80/單位, 你手持嘅1000 單 位, 就變成 $80x 1000, 得返$80,000

佢依然每個月派10 利息比你, 但係你嘅本金已經少左

咁樣就係賺息蝕價

仲要留意返細節, 通常有啲細字話比你聽如果投資失利, 利息係由本金攞錢出黎派息, 即係用你自己錢派返比你自己,有啲揾笨成分

子爵府

回覆樓主:

我有位朋友, 40頭都已經退休,靠炒股,成日週遊列國, 財政自由,可惜50幾就癌症過身了。

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 20-11-10 06:14

一隻6厘,一隻4厘,唔會加埋10厘,本金又唔係加埋一齊計。 ...

佢好似係將你既本金係收息日前放落去,一隻收完息後抽返本金出黎放落第二隻基金到,收完又放返落第一隻到。

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 20-11-10 11:24
咁個日期又唔係啦!都唔會係10厘架!

同意,條數唔係咁計!
就算真係比到10厘息的,肯定係高風險投資

伯爵府

當有100萬,50萬買隻6厘,一年得3萬,另外50萬買隻4厘,一年得2萬,總共得5萬,即5厘,點會有10厘?!
kwctim 發表於 20-11-9 22:16
我講得詳細d啦,我買果隻係基金plan黎,入面有兩隻基金,1隻派6厘,另一隻派4厘左右,加埋每年就10厘,絕對唔係買一隻就可以10厘。

子爵府

回覆 kwctim 的帖子

睇左呢個post 一陣,想提大家投資要小心風險。高息投資產品一定有,但風險一定會較高。
當年雷曼債券、accumulator,都係高息。
我而家都在研究緊退休的生活費...

首頁

尾頁

跳至