婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

佢著白色,到時比人笑既係佢,出醜既都係佢

伯爵府

回覆樓主:

白色無問題,新娘子穿婚紗都係得一陣就要換衫,加上疫情要戴口罩都唔知幾時完, 就算唔使帶口罩,大家都留意個新娘子換咗幾多套衫,邊得閒留意你奶奶

民房

其實都係未婚夫受佢氣,佢會"拒絕"佢阿媽, 我避左呀,我點逆佢老人家意,我避左,無去佢屋企,同因為肺炎無家庭活動,
唔係佢講最多auntie 等你唔著婚紗先換丫,咁我可以點答?好想答,如果你堅持,我有得say no 咩?不過我會一世都記得lo....
我都想過咁不如分開男女家擺算,應該講凈擺女家算,反正人地家長一開始又話唔想擺酒又話唔想哂錢,比幾多錢搞幾大都可以離婚。。。。(唔係同我講ge...都唔係真心咒人,不過知道都覺得唔舒服。。)(係我地自己比錢嫁,無出過錢嫁)
我未婚夫受氣,我無咩同佢交手,我堅持要拒絕自己屋企人自己出面,所以都還好。。。同一定唔會一齊住,所以都無野ge...

我都明唔係著好耐婚紗,都應該唔會揀同時間,亦都明白係無得比較,未婚夫都話D人都係睇我,咁最緊要都係未婚夫覺得我最靚就夠。
不過,覺得好唔尊重,我自己係覺得,去飲、去婚禮都唔會連身白色啦,仲要又閃又拖尾,雖然99、媽咪都係要靚要開心姐。
同講到出聲唯一要求都無視左,"逆"佢少少意就係咁話,真係有D野已經妥左步,但有1、2 樣無讓就話咩都無得佢話事,唔尊重之類,真係唔好受,其實真係唔係佢結婚。。。。。。。

都唔係target完美婚禮,好多野都無所謂/唔太有所謂都妥協左啦,
其實未婚夫應該會制止到佢,除非佢自己去拎衫同個日夾硬換做到咁衰啦,不過應該唔會咁衰
不過呢個真係覺得唔開心,想呻下,
未婚夫都已經慘慘慘..佢好好咁做曬"衰仔"同佢都就我,由我避開佢阿媽。。。。。。。。
佢阿媽又唔係真係咁衰。。。。不過真係代溝?話佢個時佢阿媽話曬事。。。
不過我真係接受唔到,將我的一世人一次做到好似出曬錢做曬跑腿搞人地結婚咁。。。

男爵府

其實佢要著白色就只會有一個結果,就係肉酸過你

男爵府

lee.chris.clee 發表於 20-11-3 03:14
準備緊結婚,跟住未來99揀全身白色連身裙,我勁唔開心,
以為好正常知道唔應該揀白色同新娘撞色 同其實一開 ...

新娘永遠都係焦點,不會因為一件衫而被人搶鏡

水晶宮

cometingliu 發表於 20-11-5 13:28
其實佢要著白色就只會有一個結果,就係肉酸過你

true!99 著白色唔會靚得過新娘。

新娘不妨放開懷抱。

不過, 樓主兩公婆点解唔婉轉d 氹下 99 揀另一隻色? eg. "阿媽, XX色襯你多d, 著得個人高貴好多。"

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢同你合照機會唔多
唔好因為佢衫嘅顏色而攪到自己唔擺酒,你先係主角
佢到時盞比人背後恥笑
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主:

我見過deepV過新娘子啦~

租裙邊個出錢先?

如果妳出錢買晒package先叫佢去揀,我覺得喺間店舖老板有問題大啲喎,點會俾佢揀婚紗㗎
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

民房

回覆 Huuu 的帖子

又唔係婚紗黎ge不過真係唔明個sale 做咩

我地比錢ge講好左
其實我揀左鋪頭比佢試, 叫佢簡1間la
諗住比d選擇佢....
咁問佢要唔要陪佢,又話唔洗,
揀好左裙同邊間, 跟住自己無啦啦又搵過間,就話要揀好左,自己比左訂......
而家我地連幾錢都唔知....希望唔好太貴😭😭
最後我男朋友講左,而家好似唔揀白色,不過狂話唔比佢話事,著衫都要控制佢.....
跟住而家好似又覺得自己要多套衫...
而家好驚, 轉頭自己都係租多件白色....

禁止訪問

侯爵府

lee.chris.clee 發表於 20-11-11 02:43
回覆 Huuu 的帖子

可能妳年紀細
其實見得多呢類飲宴

賓客唔會記得新娘著過幾多條裙,只有新人自己開心而已

但99著得古怪/新娘黑面唔同賓客影相/菜式唔飽到要返屋企煮杯麵食 嘅八卦野就俾人記住講足十年。明嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

lee.chris.clee 發表於 20-11-11 02:43
回覆 Huuu 的帖子

有乜好驚,咁少事樓主都咁上心,我擔心日後樓主仲有排驚,有排不滿,樓主應該思想仲未好成熟,好細路女。

禁止訪問

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

lee.chris.clee 發表於 20-11-5 01:03
其實都係未婚夫受佢氣,佢會"拒絕"佢阿媽, 我避左呀,我點逆佢老人家意,我避左,無去佢屋企,同因為肺炎無 ...

其實呢!佢豬兜先揀白色。上咗年紀好難carry白色晚裝,除非佢本身一向好有優雅氣質。同埋影相一啲都唔sharp。佢撞你件婚紗都係一陣,你自己租啲sharp 色,包保全場焦點喺你度,之後睇相都係一眼望落你度。

侯爵府

DogdogChan 發表於 20-11-3 08:20
我反而咁諗,佢果日點都搶唔到你鏡架,如果佢刻意要同你搶鏡,只會被比下去,諗下,邊個會想睇佢?佢老公都 ...

我都係咁諗,佢幾十歲著白色都唔介意咪由佢,自己大方d,個日眾人焦點都會放係新娘度,何必為咁小事影響心情

男爵府

佢唔會搶到你鏡,焦點只得新娘子一個,放心

子爵府

回覆 lee.chris.clee 的帖子

反而唔係諗撞唔撞衫 搶唔搶fo 係好奇老人家應該好忌白色架喎 咁多顏色唔簡 係都要簡白就怪啲 西方思想? 做過好多次JM團 真係未見過啲呀媽,99著白色,佢地通常鍾意著啲喜慶色彩既 再老啲可能會著深色小小既旗袍囉 佢地好著重set頭就真

feel到你99唔係咁鍾意你咁 仲要講埋啲咁既說話 點會話有機會離婚架 你同佢關係一般? 婚後有排你煩 生埋bb更煩

珍珠宮

回覆 lee.chris.clee 的帖子

就算佢着白色, 都唔會搶到你鏡, 一定係新娘最靚! 如果你奶奶真係白色出場, 只會比人感覺佢想搶鏡, 好老土囉, 又唔夠新娘後生同靚, 一比就比下去了, 真係比人笑的~
唔洗擔心咁多, 放長雙眼睇下佢玩乜~~

子爵府

虎到金來勳章

我朋友結婚, 佢媽揀左紅色新娘敬酒既裙, 激C我朋友, 因為我地同佢媽都傾得下幾句, 叫我地幫手攪掂佢媽, 終於都成功左, 伯友轉左揀粉紅色。

如果你未來99堅持揀白色, 可唔可以商量下你著其他晚裝或敬酒先著果套? 咁又唔撞色, 佢又順氣一d

公爵府

真實99要穿什麼色,, 新娘子真係理唔到的. 當日佢穿什麼衫, 許多新娘都係當日見到才知道的.
你咁都要理, 又唔俾, 又真霸度左D. 難怪佢唔開心的.
當日都係無人可以搶到新娘鏡的, 新娘子一定係最靚的. 你都係唔好理佢, 扮靚D自己好過啦!

首頁

尾頁

跳至