自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

而家唔買,怕越來越貴,將來貴到買唔起。但我又冇信心老咗會去內地長住,因為始終內地冇親戚冇朋友,大家有咩睇法?

利申:因在港已有多於一個物業,不存在出租港物業內地養老生活嘅需要

水晶宮

redhot 發表於 20-11-3 10:28
而家唔買,怕越來越貴,將來貴到買唔起。但我又冇信心老咗會去內地長住,因為始終內地冇親戚冇朋友,大家有 ...

講完一大輪,完全睇唔到閣下有乜需要喺內地置業......

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

需要就一定是無了,但其實在邊度退休,錢也不是惟一考慮的,對我而言,我會考慮當地的生活品質會否比香港優勝,例如環境、空間、空氣、方便、舒適、氣候之類

珍珠宮

pbpk03845784 發表於 20-11-3 10:31
講完一大輪,完全睇唔到閣下有乜需要喺內地置業......

朋友就係咁話我囉,不過見大陸啲樓真係好大間,我心大心細,但又恐防買咗都係丟空,當投資又唔知有冇得諗?

珍珠宮

littlesister 發表於 20-11-3 10:36
需要就一定是無了,但其實在邊度退休,錢也不是惟一考慮的,對我而言,我會考慮當地的生活品質會否比香港優 ...

我都有呢種想法,所以都想去中山買,貪生活習慣食物口味相近,但我內地冇親人朋友,又好似有啲(emoji)居
如果唔係都唔駛開舖搵人傾

珍珠宮

而家唔買,怕越來越貴,將來貴到買唔起。但我又冇信心老咗會去內地長住,因為始終內地冇親戚冇朋友,大家有 ...

有閒錢咪買,多個地方住下
香港再有黑暴都可以返國內小住避下

伯爵府

redhot 發表於 20-11-3 10:38
朋友就係咁話我囉,不過見大陸啲樓真係好大間,我心大心細,但又恐防買咗都係丟空,當投資又唔知有冇得諗 ...

一係當holiday house, 一係投資收租囉。而家鼓吹...係鼓勵在大灣區置業,好多KOL 甚至呢度嘅jm 好多都話係大灣區買咗樓或者凖備上去買樓。你買啲係市區唔好山卡啦嘅,就算你子女將來上大陸工作都有屋住。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔會現在買,講真,大陸咁大,你在內地又無親無故,唔洗一定要去邊個地方住,如果退休一線城市貴,去5線農村買屋住都可以,反正去到邊到都一樣重新識人,而且唔洗咁快買定間屋放係度又要比錢維修,到時覺得想返去住,到時先買,彈性大。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無打算回國內退休

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

朋友就係咁話我囉,不過見大陸啲樓真係好大間,我心大心細,但又恐防買咗都係丟空,當投資又唔知有冇得諗 ...

大陸土地權得幾拾年,要考慮清楚

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-11-3 10:48
大陸土地權得幾拾年,要考慮清楚

70年產權果d已經變左永久啦

水晶宮

如內地樓幾十萬,可考慮買來自用;香港的樓,可大換細,留錢在手。將香港物業收租。
識人將市區樓一拆二,換天水圍樓仔二間,一住一收租。這樣都不錯。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔會,你唔係長住,買黎擺咩... 內地樓易買難賣,做遺產仲有排搞盞累仔女。

伯爵府

回覆樓主:

如果有親戚,朋友都有得諗,否則就無必要

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

考慮過珠海,最後都係無買到

伯爵府

BK Milk勳章

無打算上去退休,我覺得無必要買,就算旅行小住不如住酒店算,間屋長期掉空,據說連食水都容易有菌,還不算打理,保養。或者退休後,小住一段時間或一個個月看看自己是否喜歡,我是喜歡上面食物種類豐富,無語言差異,現在又安全,娛樂,出行又方便。

琥珀宮

畀面勳章

redhot 發表於 20-11-3 10:41

我都有呢種想法,所以都想去中山買,貪生活習慣食物口味相近 ...

我買左比較偏既地方,想過一些鄉郊少少既生活,空氣好空間大,但會買架小車代步,做左幾十年成市人唔駛再住咁旺既地方,理想是退休後在國內自駕遊

hungng    發表於 20-11-3 19:00

公爵府

牛年勳章

年紀大仲住咁大間屋,做家務都做到頭暈呀!
我反為覺得老咗,住細少少無所謂,最緊要近醫院就真

用戶要求終止服務

牛年勳章

我會考慮國內退休,不過唔係經常返去玩,所以唔會喺國內買物業。投資價值,香港好 d 定深圳好 d,我唔識,不過中山呢類二線城市投資價值高唔高,你可以再睇吓,我就唔太睇好,除非個物業地點發展潛力高,同埋保養好(國內好難搵到保養好),如果唔係自己經常返去,又要搵人睇住個物業,租金回報又唔多。我諗住決定國內退休先租屋住,一嚟租金唔高,二嚟可以熟悉環境先買。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

如果擔心到時樓價貴,咪住郊區 d 囉,中國地方大,要搵平價 d 嘅樓,選擇一定有。而且要轉或留比仔女麻煩,間屋都係退休自住啫!
未經許可,請勿轉載

首頁
12345...9

尾頁

跳至