想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,政府做iui,第一次就成功左,醫生話係孖胎,異卵,一個大啲一個細啲!好擔心自已陀唔陀得到,而且會唔會早產,同生左之後點照顧兩個。心理壓力十分大。想減一個,但醫生話咁樣有機會兩個都保唔住。

男爵府

Katechan1028 發表於 20-11-3 12:02
如題,政府做iui,第一次就成功左,醫生話係孖胎,異卵,一個大啲一個細啲!好擔心自已陀唔陀得到,而且會 ...

樓主,唔好太擔心,順奇自然,難得可以擁有兩個bb..努力好好養胎

別墅

回覆 Katechan1028 的帖子

BB 係天賜既禮物 ^^ 妳真係好幸運啊, 第一次成功仲要孖胎 。
比信心自己, 既然係緣分, 妳一定可以健康安全咁將佢地帶來呢個世上架 =]

複式洋房

bitbit_yo 發表於 20-11-3 14:39

BB 係天賜既禮物 ^^ 妳真係好幸運啊, 第一次成功仲要孖胎 。

多謝你啊!但暫時未感覺到好大既喜悅,因為真係好憂心!我明白到好多人想生都未必生到,但有啲人唔想要,就偏偏中獎。希望我真係有咁既能力把他們帶到世上(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

joycewai 發表於 20-11-3 12:53
樓主,唔好太擔心,順奇自然,難得可以擁有兩個bb..努力好好養胎

多謝你既鼓勵啊。希望我真係可以成功陀得到(emoji)(emoji)

男爵府

Katechan1028 發表於 20-11-3 14:54
多謝你啊!但暫時未感覺到好大既喜悅,因為真係好憂心!我明白到好多人想生都未必生到,但有啲人唔想要, ...

你嘅家族有孖仔孖女嗎?當你見到佢到出世,你就會知道所有堅持都是值得。我有d朋友都是第一胎就生孖、健康出世,乜都唔好想,保持開心心境

複式洋房

joycewai 發表於 20-11-3 14:58
你嘅家族有孖仔孖女嗎?當你見到佢到出世,你就會知道所有堅持都是值得。我有d朋友都是第一胎就生孖、健康 ...

無阿!家族無人有孖胎架。我上網睇iui成功率唔高,我以為自己要做ivf先得,我忽略了會有機會孖胎既風險,一心想快啲做完三次iui,就去瑪麗做ivf.結果,原來咁易。我真係嚇左一跳,竟然會有兩個。我希望唔好早產,希望他們能長大。內心自信不足,我太無用了。

男爵府

Katechan1028 發表於 20-11-3 15:02
無阿!家族無人有孖胎架。我上網睇iui成功率唔高,我以為自己要做ivf先得,我忽略了會有機會孖胎既風險, ...

我仲以為有孖胎家族先會、因為我朋友ivf放一粒就生孖,但家族有人有孖,我相信係粒卵子係孖b...iui成功率係低,難得擁有,好好保護佢。唔好想太多,我朋友陀孖b預產期9月中、都提早8月尾生,因為bb好健康夠哂磅數、個陣佢都話醫生同佢講一連串陀孖問題,加油,祝福你

男爵府

Katechan1028 發表於 20-11-3 15:02
無阿!家族無人有孖胎架。我上網睇iui成功率唔高,我以為自己要做ivf先得,我忽略了會有機會孖胎既風險, ...

樓主你幾多歲

複式洋房

joycewai 發表於 20-11-3 15:08
樓主你幾多歲

我今年32歲咋!我一心諗住做得黎三次iui.都33,再去瑪麗等一年ivf,到成功再十月懷胎,到時我都34.35。所以我31就去排iui了。

子爵府

千其唔好滅呀 所有都係上天既美好安排 唔好憂心太多 思想正面啲先健康 不如睇下有咩安胎品要食仲好

複式洋房

Wongbuddy 發表於 20-11-3 15:30

千其唔好滅呀 所有都係上天既美好安排 唔好憂心太多 思想正面啲先健 ...

可能都係葉酸,dha之類!有無好介紹?

子爵府

之前見到報章話懷孕初期食下葡萄乾可減低早產風險

複式洋房

Wongbuddy 發表於 20-11-3 15:49

之前見到報章話懷孕初期食下葡萄乾可減低早產風險 ...

搜尋下先!謝謝

子爵府

岩啦。岩啦 養好胎 唔好再胡思亂想啦 知嗎

大宅

樓主你好好運,甘難中都中左,我iui都係谷得一粒,又吾中。 都明你擔心,醫生都有講孖風險,聽完會驚,不過樂觀睇 ,成日係街見到好多健康孖胎。

複式洋房

converter 發表於 20-11-3 17:23
樓主你好好運,甘難中都中左,我iui都係谷得一粒,又吾中。 都明你擔心,醫生都有講孖風險,聽完會驚,不過 ...

我覺得好容易就中!照卵泡個時都有講有兩粒,我完全唔當係咩一回事,我諗住一粒夠大就夠做iui了。結果竟然係咁!你加油,我覺得好容易中啊真係,科技發達,只要年紀唔係太大,我覺得好大機會會有!

大宅

Katechan1028 發表於 20-11-3 12:02
如題,政府做iui,第一次就成功左,醫生話係孖胎,異卵,一個大啲一個細啲!好擔心自已陀唔陀得到,而且會 ...

減胎亦有風險 有機會會影響埋你唔想減個個 我自己睇開既婦科醫生非常唔建議人減胎
同埋孖胎唔算誇張 除非醫生建議 如果唔係唔洗諗到減胎咁極端 好好休息 享受過程~~

複式洋房

rebecca.puiyi 發表於 20-11-3 19:05
減胎亦有風險 有機會會影響埋你唔想減個個 我自己睇開既婦科醫生非常唔建議人減胎
同埋孖胎唔算誇張 除非 ...

醫生都有講如果減一個有機會會影響另一個,因為我自身偏瘦,又有地貧,確實係好擔心自已身體能唔能夠負擔得起同埋仲有日後照顧問題。但依家都係順其自然了,都諗唔到咁多(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

恭喜! 你喺邊間醫院做?

首頁

尾頁

跳至