自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,
但你單案一直都排緊期未審
可能係啲大案
要排好耐,咁你就一直係拘留所冇得出嚟,
但開審左先知原來你係無罪,
但因為咁,你又喺入邊一直俾人拘留左可能一年時間或以上
咁又有冇案底?同埋你呢一年起入邊嘅時間而定你冇返工冇收入,咁會唔會有啲咩補償無辜地俾人拘留?
又或者之後見工嘅時候應該話呢段時間做咩呢?
真係同僱主講俾人拘留?

利申:純粹八卦

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

淨係知無罪就唔會有案底

琥珀宮

vivian520 發表於 20-11-3 23:39
如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

案底唔係法官去定嘅咩
未話冇做野,係屋企打機
以前聽過公司司機講,有個後生仔返工返得好地地,無啦啦失左踪,打去佢屋企,屋企人就梗係唔講,最後先知道比人拘留左

男爵府

冇定罪就唔算案底。

另外如果冇得保䆁而一定還押至審訊日通常一定係有好好理由嘅。法津用法庭都有指引。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

不過我估好少最後係無罪既,即係律政司唔係十足把握既,應該唔會拘留成年而又不准保釋既

用戶要求終止服務

牛年勳章

yokulami 發表於
不過我估好少最後係無罪既,即係律政司唔係十足把握既,應該唔會拘留成年而又不准保釋既
...

係!如果唔可以保釋,一般牽涉嚴重罪行。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

vivian520 發表於
如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

我睇電視劇話最多48小時就要放人?
一係落charge提堂之後係法庭決定保䆁定拘留?警方好似冇權扣留一年卦。
不過現實唔知係咪咁。

公爵府

係咪在大陸嗰12瞞徒呀?佢哋判左無罪定無落案嗱?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我又想問吓,係唔係話就算有案底,但若干年後冇再犯事就可以洗底?

水晶宮

docomo 發表於 20-11-4 03:15
我又想問吓,係唔係話就算有案底,但若干年後冇再犯事就可以洗底?

好似唔係所有罪都可以,而且唔係完全無,係有權唔報自己有案底

珍珠宮

如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

有把握而又嚴重先會困你,
否則佢仲驚過你,
有幾多人真真正正係無辜?
例如黃官放人,
係咪等於果位人士乜都無做過?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

1、判無罰就一定無案底

2、見過香港一個case差唔多,仲好似係呢1、2年內既,好似係落charge 控藏毒,扣留左一段時間排期上庭,最後因証人口供存疑,而獲判無罪。(好似係警員話當時被告從褲袋攞出某物品,而抗辯理由係疑犯當時影既相定片中,條褲根本無袋。)

(事後有人估計係有人大意,畀疑犯唔知用咩藉口換左條褲,至影相/片)

獲判無罪者當然話扣押左咁耐,想申請賠償,但因佢有可疑同法律程序無錯而不獲申請。

大約係咁啦,記錯唔好打頭呀!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

睇最後法院嘅判決,判無罪就唔會留案底,判有罪即使緩刑唔洗坐監都會有案底。
收押期間唔算真坐監,同定左罪坐監待遇係唔同的,但如果判左有罪要坐監,收押嘅日子係可以扣減返坐監嘅時間。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

docomo 發表於 20-11-4 03:15

可睇下「香港法例第297章」既「罪犯自新條例」有明確說明。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

VickiC 發表於 20-11-4 00:10
我睇電視劇話最多48小時就要放人?
一係落charge提堂之後係法庭決定保䆁定拘留?警方好似冇權扣留一年卦。 ...

差館扣留48小時內要上庭,所以長假期時法庭都會開庭。官會決定比唔比擔保,如果唔批擔保,被告可以8日後再上庭覆核擔保,或者上高等法院申請擔保。

謀殺罪一定冇得擔保。

如果審完後無罪,被告可要求控方比辯方堂費,不過批唔批就由法庭決定。金額係有formula 計嘅,唔同意計法可以再上庭由官判。

侯爵府

回覆樓主:

我識人話係咁嘅情況,如果真無辜都真係無仇報,硬食坐監(事實係還押,同坐監係有d分別)。但實際真唔真,只有當時人知。我識果個係一堆人涉及嚴重案件,佢d所謂好朋友,大家一齊亂講嘢,警察用咗大半年搵比較可信嘅真相,已經係審單案比較早階段放咗。當時人當然怨警察,但我心諗,你諗下自己識咗班咩朋友先,有難就亂拉人落水企圖減輕自己罪名。

wcpcelia    發表於 20-11-4 09:53

侯爵府

罐頭湯 發表於 20-11-4 08:14
差館扣留48小時內要上庭,所以長假期時法庭都會開庭。官會決定比唔比擔保,如果唔批擔保,被告可以8日後再 ...

原來係咁。

伯爵府

減齡達人勳章

my005 發表於 20-11-4 07:58
1、判無罰就一定無案底

2、見過香港一個case差唔多,仲好似係呢1、2年內既,好似係落charge 控藏毒,扣 ...

原來係咗架
咁如果或撤銷對你嘅控罪
之後又有證據係唔係可以再拉返又再拘留你一段時間?

侯爵府

如果警方要起訴你,
咁就捉咗你去拘留所,

你估大陸咩 有幾何 行政拘留一年架

伯爵府

減齡達人勳章

micsin 發表於 20-11-4 20:41
你估大陸咩 有幾何 行政拘留一年架

我講錯咗應該係還押

首頁