自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

teresayan07 發表於 20-11-4 09:32
其實我而家都睇化晒。。。
以前阿女初出世。。睇好多育兒理論。。要建立常規又有一大堆規矩。。
其實實行 ...

一歲前我都跟足育兒書育兒專家去做,但發覺人人發展唔一樣迫唔黎,放鬆之後對我對女女都好好多,有時見佢突然自己學識一樣野反而有驚喜又開心。

Astra00    發表於 20-11-4 12:18

水晶宮

你爸爸飲食果套,再錯都唔夠佢係你女面前亂講嘢咁錯。話你怪獸家長、個女遲早同你反目、逼死個女...你女聽得多,加上你做管教果個,佢日後好容易唔鍾意你。

有長老幫眼係好,但你爸爸真係倒米。你好認真同佢傾吓,表達你的不滿和憂慮。佢再係咁,就唔想勞煩佢。

大宅

猫物語 發表於 20-11-4 11:49
我女中意食雞翼同水果,所以不停俾呢兩樣,其他野唔中意,公公婆婆煮都唔煮,我睇研究話其實小朋友要接觸 ...

社工都話試用5種唔同方法煮,咁多樣方式都真係唔食後先放棄...不過我仔唔使試夠5種,只要試到第3種左右就會食...所以我都已好清楚佢鍾意咩口感既煮法

大宅

秋天與楓葉 發表於 20-11-4 09:48
錫小朋友唔係佢要咩就俾咩
呢啲係縱,唔係錫
縱壞日後邊個受?就係小朋友同父母,其他唔關事嘅人梗係講得輕 ...

你講得好啱,我攝高枕頭諗左兩日,我仍然覺得自己嘅方法好過公公,雖然做媽媽黎講我仲有好多進步空間,但我會繼續堅持呢個信念,醜人唔易做。

大宅

seaman1982 發表於 20-11-4 10:20
我自己,唔係太介意小朋友偏食,我覺得就算大人都有幾樣中意食有幾樣唔中意食既,無妨,不過份就可以。反正 ...

係就係可以取代,不過我女可以每晚食幾啖就算,了解之後發現一日飲兩包果汁,4點半仲食緊下午茶。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

(2邊)長輩講明我的小朋友係要寵的

但細個係自己家長大係唔可以咁放肆。

真係無言

我會同番小朋友講,係長輩面前,我會退讓一D,但唔代表可以太放肆。。。有D野唔啱就係唔啱

珍珠宮

畀面勳章

猫物語 發表於 20-11-4 04:31
我係ptm,雖然有請工人,但公公一樣好堅持係我返工嘅日子睇住孫女,感恩有長老幫下眼,但兩代教養分歧嚴重 ...

明白你感受
我同99老爺住所以佢地都係咁
其實老人家錫孫好好
你可以教阿女99老爺同媽咪既錫係唔同
我女而家有時都會話比奶奶老爺聽
多謝佢地請糖食但媽咪話食左唔靚女所以我唔食啦多謝
老人家會聽個孫話,好過自已勞氣直接講傷感情

大宅

奇異果小邱 發表於 20-11-4 12:01
(2邊)長輩講明我的小朋友係要寵的

但細個係自己家長大係唔可以咁放肆。

我都會盡量少d衝突,保持同女嘅良好關係,唔想個女有樣學樣,平時公公對婆婆都好惡

大宅

天佑我們 發表於 20-11-4 12:03
明白你感受
我同99老爺住所以佢地都係咁
其實老人家錫孫好好

多謝你嘅方法,我都會試下

象牙宮

回覆樓主:

睇人既啫,我奶奶都嚴喎,以前食飯係唔開電視架,食就食唔食就餓,佢一個湊3個孫,無咁好氣服侍!到而家d孫大左先會開電視食飯,但一樣唔會睇手機!我屋企從來唔會食飯睇手機,聽緊急電話除外

珍珠宮

畀面勳章

猫物語 發表於 20-11-4 12:23
多謝你嘅方法,我都會試下

唔洗客氣
大家分享下

因為我試過小朋友問題
同老爺奶奶嘈到差D頭家散
最終發覺其實唔同身份立場都係為小朋友好
退一步體諒對方,借力打力其實都幾好

大宅

無話可說 發表於 20-11-4 12:23
睇人既啫,我奶奶都嚴喎,以前食飯係唔開電視架,食就食唔食就餓,佢一個湊3個孫,無咁好氣服侍!到而家d孫 ...

你99守得好好,唔俾電子奶嘴,老人家會辛苦好多,好叻啊

象牙宮

猫物語 發表於 20-11-4 12:27
你99守得好好,唔俾電子奶嘴,老人家會辛苦好多,好叻啊

十幾年前都無電子奶咀啦…佢管教一向嚴,所以我先放心交比佢湊!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我媽對我又係嚴到爆,但對啲孫就好縱容,佢都講到明,教係你地教,縱就佢地縱,係佢地面前同小朋友相處我都隻眼開隻眼閉,廢事一鬧就俾佢地噴到成面口水

珍珠宮

回覆樓主:

以前我都好相信自小要養好習慣,而家我兩睇。
我仔細個我對佢好嚴,食完飯先可以食糖,平時少零食,而且大多數健康小食,唔肯食飯由得佢餓等等。
到後來大個我開始唔係太管到佢,佢完全無晒之後嘅習慣,想食就食,唔食嘅野繼續唔食。當然我唔會覺得咁樣不如細個唔好教,返返去以前都好,我一樣會教,但發現有時性格嘅野,唔一定係父母手上,身教都未必扭轉到,但我仍然相信,盡力教點都好過唔教,可能再過幾年又再大啲,佢會醒起我細個教佢嘅野又唔定,始終我仔而家十多歲青春期係自我嘅年紀。
所以覺得教係必須,但犯不著令自己好大壓力,令到自己甚至有啲神經質,盡力而為

水晶宮

之緣 發表於 20-11-4 09:20
我最憎邊追邊食飯,追果個成個白痴咁。
我家就係,仔在奶奶家食,老爺話仔會自己坐定定食(搵鬼信),夜晚 ...

做得好,有時99係要咁對付!
我囡明明識去廁所、識食飯、識斟水 ... 每次喺99屋企食飯,99都叫我陪佢去廁所,餵佢食飯,幫佢斟水,我會哦佢一聲,然後叫囡自己做!
99會即時著火,覺得我唔理個囡,我一於懶理,等佢自己激下氣

大宅

回覆樓主:

係公公返佢屋企後要嚴的教囡,最重要要教識佢咩叫 秋後算賬。

珍珠宮

猫物語 發表於 20-11-4 04:31
我係ptm,雖然有請工人,但公公一樣好堅持係我返工嘅日子睇住孫女,感恩有長老幫下眼,但兩代教養分歧嚴重 ...

公公又唔錯得晒,佢肯食時你唔比,盞影響發育。或者攞個平衡,比佢食水果牛奶蛋糕三文治意粉之類,冇益嘅零食就唔好喇

子爵府

虎到金來勳章

小朋友返學未? 曾經我媽都係餵小朋友食飯, 我話咁第日返學係唔係佢跟住去學校餵佢? 老人家要知道係屋企慣左, 但學校係唔會跟屋企果套, 咁到時點算?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

食飯規矩,習慣要從小養成! 我贊成樓主堅持自己嘅方式! 绝對反對追住食,玩住餵! 寧願小朋友正正經經食完先去玩!我見好多食飯食得唔好嘅小朋友係曳D,無規矩D! 長大後同屋企人似撘枱食飯....只顧自己玩機,毫無交流,我好反感! 不要小觀食飯呢樣家教,其實係教養嘅一種!

首頁

尾頁

跳至