潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問各位覺得swift皮嘅袋打理同保養如何?

子爵府

creamysmile 發表於 20-11-4 07:29

輕身,壓花及少少刮花後會自我修復,light color or pop color on swift 會顯色d,皮質質感好好。主要缺點係難keep 袋形,大袋唔好揀swift,同埋swift leather 係買入貴少少,賣出平少少,好多reseller唔收swift 袋

子爵府

Duplicated

大宅

jasonmama888 發表於 20-11-4 08:06
輕身,壓花及少少刮花後會自我修復,light color or pop color on swift 會顯色d,皮質質感好好。主要缺點 ...

點解會買貴賣平嘅?另外易唔易colour transfer ga?

子爵府

creamysmile 發表於 20-11-4 09:23
點解會買貴賣平嘅?另外易唔易colour transfer ga?

喺h shop 買同一尺寸同一袋款,swift leather 比Togo TC evercolor 定價係貴少少。
放賣會平d,係因為普遍二手市場對swift leather 的回收價低d。

我個8w mini halzan and bolide 27都俾同一條黑裙color transfer過。之後條裙就掉左。之後touchwood 未有再試過color transfer

男爵府

想生BB熱投

我mini C同L26 係swift皮。隻皮係好smooth好軟,睇落同摸落質感都好好。二手market價低啲我諗因為好多人驚swift皮容易花所以唔想咁貴買個難打理嘅袋。但我自己最鍾意swift, 好classy, 好襯H嘅袋款。我自己覺得唔易花,有次我抱住小朋友,佢一腳(著住行街嘅鞋) 踢落個袋,再反身,對鞋係聽到刮落個袋面度,嚇到我即刻放低佢,揾tissue抹返個袋。結果無花&無污糟到

別墅

想買mini halzan 但好似得swift皮 ?
本身自己中意挺身啲既袋
如果係halzan25 會唔會多啲皮揀?

伯爵府

多數既人話輕身 好軟 易花
但又有睇谷分享話自我收復好好
有花痕摸下就會淡返

利申:冇買過
之前被offer藍色金扣bolide 27
但驚易花 睇都唔敢睇
後悔中。。。。

大宅

我覺得要睇咩袋 我有過swift既lindy26 & mini halzan
Lindy26 swift我覺得冇咁靚 因為d皮太軟 個型 (特別開口個come)會好dur 鄒哂咁 而且4角易磨損 最後賣左 換左個tc 皮 即刻覺得靚好多
但mini halzan可能本身4角係油邊 唔怕磨
加上swift皮會好輕身 mini halzan 用上sharp色又好靚 所以好鐘意
不過都係睇個人喜好

公爵府

學Jm話齋皮好柔軟其實越靚嘅顏色個袋係會越顯個色再突出啲嘅, 而且比clemence n Togo 輕身
咁佢其實係唔易花嘅就算花咗卒兩卒就已經會修復左不過swift你就一定唔好買淺色因為真係好易colour transfer

大宅

jasonmama888 發表於 20-11-4 09:27
喺h shop 買同一尺寸同一袋款,swift leather 比Togo TC evercolor 定價係貴少少。
放賣會平d,係因為普遍 ...

條黑裙係什麼質地呀?我以為只有牛仔褲才容易color transfer 另外jm 你點睇Bleu du nord 呢隻色?覺得難唔難carry 呀?

大宅

trin527 發表於 20-11-4 11:14
學Jm話齋皮好柔軟其實越靚嘅顏色個袋係會越顯個色再突出啲嘅, 而且比clemence n Togo 輕身
咁佢其實係唔易 ...

jm 你點睇Bleu du nord 呢隻色?覺得難唔難carry 呀?

大宅

MINI HALZAN 易唔易買到 SWIFT 皮?

子爵府

jasonmama888 發表於 20-11-4 09:27
放賣會平d,係因為普遍 ...

我覺得係啲未用過swift嘅人覺得swift難打理
所以無咩人鐘意swift
但用過swift嘅就知swift有佢嘅優點

子爵府

pui1018 發表於 20-11-4 12:08
MINI HALZAN 易唔易買到 SWIFT 皮?

多數mini halzan都係swift皮呀
我個mini halzan L3都係swift
好靚

子爵府

Bella1121 發表於 20-11-4 10:29
我mini C同L26 係swift皮。隻皮係好smooth好軟,睇落同摸落質感都好好。二手market價低啲我諗因為好多人驚s ...

我個b25 8w都係swift
So far我覺得唔難打理
應該話我都無打理過

伯爵府

我有幾個swift 皮袋,好唔好就要睇吓你係咩袋

用喺L26 swift 皮藍色唔錯,輕身顏色出袋型靚,比TC同evercolor 好(我兩個皮嘅Lindy都有買過用幾次就賣走),缺點圓角同handle易會磨花現白色

Kelly danse 同kelly pochette swift 黑色 so far so good, 我係兩個袋邊位都係有車線,所以暫時唔見有磨損嘅問題,但個皮面係會易現淺色左咁嘅花痕,要卒下佢同埋有時用微濕布抹抹就會好啲

Kelly cut 都係Swift rose azalee 都ok係擔心易污糟

Kelly 25 retourne swift sauge 就唔得,用耐咗好現痕(見到袋裏面個拉鏈格個型),圓角位又會磨花,highly not recommend

別墅

回覆 creamysmile 的帖子

暫時唯一一次0配offer就係今年年頭喺東京機場, C24 in blue de nord ghw.... 真係0配都冇辦法帶佢走... 隻色太特別我唔會carry 到

公爵府

creamysmile 發表於 20-11-4 12:00
jm 你點睇Bleu du nord 呢隻色?覺得難唔難carry 呀?

要睇吓係用乜袋喎唔同袋嗰隻色會有唔同嘅感覺個喎
不過隻色嘅都未到好唔好睇嘅

大宅

我個L26 係swift皮呀, 覺得好輕身同色好靚
本身覺得LINDY 個型係swift皮軟身D先靚
用左3年都冇花,唔難打理

首頁

尾頁

跳至