自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.zhihu.com/answer/1557335830

男爵府

Qq555666 發表於 20-11-4 08:49
https://www.zhihu.com/answer/1557335830

珍珠宮

回覆樓主:

老蕭黃到黑
分析螞蟻幾中肯
https://youtu.be/silqCpSmjNg

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

ant 上市, 前期預備時間漫長, 阿爺應該早出聲, 依家綁埋散戶, 失人心.

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 20-11-4 10:11
ant 上市, 前期預備時間漫長, 阿爺應該早出聲, 依家綁埋散戶, 失人心.
...

我同樣咁問
老公話話事人有兩派
不是話禁就禁
馬雲發言不放六大銀在眼內

象牙宮

2024年龍年勳章

72leelily 發表於 20-11-4 10:25
我同樣咁問
老公話話事人有兩派
不是話禁就禁

我信阿爺對傳統金融業有戒心, 怕美國一制裁, 就大wok.

所以馬生演講時口氣咁大.

但改革過急, 可能引起動蕩

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 20-11-4 10:34
我信阿爺對傳統金融業有戒心, 怕美國一制裁, 就大wok.

所以馬生演講時口氣咁大.

今日大公報批評馬雲惹火言論

象牙宮

2024年龍年勳章

72leelily 發表於 20-11-4 10:46
今日大公報批評馬雲惹火言論

我依家睇胡錫進微博, 佢評論應該比大公更貼近阿爺路線.

水晶宮

2024勳章

...

同意
點解唔早出聲

大宅

...

係囉,雖然佢係串,但而家搞到成件事好兒戲咁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

...

同意, 應該一早出聲, 佢既業務性質一早都好清楚, 點解唔早早攔住, 要去到上市前兩日先出手?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

czl115 發表於 20-11-4 10:59
同意
點解唔早出聲

上面班人唔做嘢,下面d人 邊敢出聲。
無人知馬雲後面係d咩人。
不過好彩中央夠硬。
順便睇下有邊d商人或官員人 有份支持馬雲,屁股坐左去資本家果邊。清一清d 人掛,都係一個不錯策略。

侯爵府

聽佢演講的內容, 似乎監管機構即使批准佢上市, 也有相當規管, 所以佢才說這些監管系統係老人文化.

馬老闆在公開場合公然反對監管, 將借貸演繹為創新業務, 以為批准咗上市就要求監管機構放手, 雖然集團依家實力雄厚, 將貸款打包成基金可能好受歡迎, 但花無百日紅, 有朝一日出現骨牌效應, 整個金融體系會出問題, 唔好忘記次按雷曼的教訓

男爵府

lakgarden 發表於 20-11-4 12:20
聽佢演講的內容, 似乎監管機構即使批准佢上市, 也有相當規管, 所以佢才說這些監管系統係老人文化.

馬老闆 ...

仲有當年美國地產冧 都係d金融或銀行 爛玩導致。不斷包裝d產品 賣俾人

侯爵府

Qq555666 發表於 20-11-4 12:26
仲有當年美國地產冧 都係d金融或銀行 爛玩導致。不斷包裝d產品 賣俾人

係吖, 龐氏騙案咁, 最終係大部份投資者貢獻比塔頂資本家, 好似話要調查佢背後的資本家, 究竟咩背景嘅人要將美式金融陷阱帶入中國,其實我覺得好有毒果feel

好似facebook, 佢唔願意按照中國規則, 就不能進入中國市場, 經過舊年黑暴相信大家都清楚facebook的陰險度, 覺得中國政府有前瞻有實力, 可預防邪惡國入侵

首頁

尾頁

跳至