自由報料

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

得到網友協助,第一次幫襯京東,主因係天貓貝醫生唔肯寄牙刷頭到香港(官集都唔得),但係京東官方肯送,其次係拎到199減100券

由於買唔到199蚊牙刷頭,要買其他野夾單,睇中幾對襪,發現係要用悅通運輸,要先寄去大陸倉再轉到香港(但唔知上門收幾多錢同自提點係邊度),所以都取消左order,搵左好耐先搵到 puma 襪係自營店,可以直接寄去香港自提點(屋企附近),咁尋晚就落左單,用八達通比錢,過程順利,見出貨都快,依家等緊收貨

珊瑚宮

回覆樓主:

同淘寶有咩唔同,發現我平時睇開既貨,係京東睇數目少好多,同埋要揀自營店,就少上加上少,好似 b-mola 過濾網,價錢同天貓一樣,但唔係自營店,要經悅通送貨,襪九成係大陸品牌,唔多見nike,adidas,mizuno,有都見係寫住售完,搵到李寧岩心水,又唔係自營,搞左好耐先搵到 puma

我感覺係淘寶就多貨到你唔知點揀,京東就係睇餸食飯,係佢揀你,唔係你揀佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-4 16:10
同淘寶有咩唔同,發現我平時睇開既貨,係京東睇數目少好多,同埋要揀自營店,就少上加上少,好似 b-mola 過 ...

請問點樣可以用八達通俾錢呀

但我重未識淘寶,天貓,京東

珊瑚宮

AACheungCheung 發表於 20-11-4 16:17
請問點樣可以用八達通俾錢呀

但我重未識淘寶,天貓,京東

我都係亂打亂撞,佢得 wechat,信用卡,八達通

wechat 未開通,想開話要身份證,就無開到

信用卡,唔想登記咁多野

咁得番八達通,開頭係灰左,原來我未裝八達通app (以前註冊過,無點用就刪左個app),裝完就可以click,襟完佢話我未開通網上使用( 我係用三星手機八達通),咁唔知襟左邊度,突然又可以揀係 samsung octopus 比錢,就直對轉埋港紙扣數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-4 16:22

我都係亂打亂撞,佢得 wechat,信用卡,八達通

請問八達通 app 可以係邊到裝呀

珊瑚宮

AACheungCheung 發表於 20-11-4 16:28
請問八達通 app 可以係邊到裝呀

google play store

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 20-11-4 16:29
google play store

知道,唔該

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-4 16:10
同淘寶有咩唔同,發現我平時睇開既貨,係京東睇數目少好多,同埋要揀自營店,就少上加上少,好似 b-mola 過 ...

以前買過一、二樣嘢,同你感覺一樣,之後几乎無上過

wcpcelia    發表於 20-11-5 11:21

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

京東自營我也是新手
還有好多秘技有待發掘
最近剛識價保,,幾過癮

翡翠宮

ificould 發表於 20-11-4 21:54
以前買過一、二樣嘢,同你感覺一樣,之後几乎無上過

我相反,近幾年幾乎無喺淘寶買,京東係啱我呢啲鍾意品牌貨嘅人。而家有埋包郵+7日保,更爽;以前無直送我都係用私集咋。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lyh80115 發表於 20-11-4 23:27
我相反,近幾年幾乎無喺淘寶買,京東係啱我呢啲鍾意品牌貨嘅人。而家有埋包郵+7日保,更爽;以前無直送我 ...

邊啲品牌?

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

淘寶 京東我都有買,但都係淘寶多。淘寶你諗起想揾咩都有,但京東主打牌子/電器野,無咩小店,想買書/衫/玩具選擇好少。
京東我係買打蛋器,破壁機
淘寶就衫,貼紙,玩具,書之類~

珊瑚宮

回覆樓主:

淘寶多古怪立雜野,韓國牙刷架都有,京東就正經d,可能開鋪門檻高d,唔係咩品牌都有,但如果係小米,美的,蘇泊爾,松下......,又搶到券既話,都值得留意

男爵府

醒目開學勳章

oceandeepsea 發表於 20-11-4 16:01
得到網友協助,第一次幫襯京東,主因係天貓貝醫生唔肯寄牙刷頭到香港(官集都唔得),但係京東官方肯送,其 ...

我都係經達人教路,係京東買過兩次,都係因為淘寶唔發貨或集運唔收,所以係京東搵!
的確京東少選擇好多,比淘寶貴點,又要自營先可免3-5kg運港!
佢發貨同運輸都比淘寶慢,預佢五六天先收到貨!最特別係經常唔同價!放咗係購物車都日日唔同價錢!又要搶優惠券,真係小啲時間都買唔到平嘢!
不過多一個選擇點都係好嘅!

翡翠宮

kennwl 發表於 20-11-5 10:59
我都係經達人教路,係京東買過兩次,都係因為淘寶唔發貨或集運唔收,所以係京東搵!
的確京東少選擇好多, ...

其實京東自營係應該同貓超比,自營對自營,相對京東選擇就多好多。

京東直送香港現時畀晒神州送,1間集運啃晒,唔會快;最極速係京東自營+私集,夜晚11點前落單,可以趕到第二日中午左右到私集倉,私集今發明至的話,可以48小時内到手!

珊瑚宮

回覆樓主:

用悅通咁寫,應該係送上門,$16KG,自提點,唔知收幾多,同埋去悅通網站睇,全港得8個自提點

用私集,暫時唔知邊間好,立信?,如果係用,咁天貓唔送既都已經可以用番私集啦

男爵府

醒目開學勳章

lyh80115 發表於 20-11-5 12:18
其實京東自營係應該同貓超比,自營對自營,相對京東選擇就多好多。

京東直送香港現時畀晒神州送,1間集運 ...

都係嘅!京東係品牌貨多,可能我仲未識得玩,好多時想買品牌貨都搵唔到款式同牌子!如果有都可以用私集運港!只不過唔識搵/搵唔到,而且好多價錢今日明日都有差别!真係要多啲時間睇下學習下!

京東有問題,都十分多謝你常教我點做!

大宅

題外話, b-mola 過濾網, 淘寶有有賣平很多嗎? 可否俾資料我呢?

伯爵府

lyh80115 發表於 20-11-5 12:18

京東直送香港現時畀晒神州送,1間集運 ...

想問用私集係咪都會有單號睇到?同淘寶一樣?

珊瑚宮

Cottonbb 發表於 20-11-5 15:29
題外話, b-mola 過濾網, 淘寶有有賣平很多嗎? 可否俾資料我呢?

無點平,香港買細個隻,一包兩隻,$130

天貓京東面價 110人仔,唔計優惠券

首頁
12345...6

尾頁

跳至