自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

冇禮貌一定鬧同返學日要9點半前訓

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

selina1109 發表於 20-11-4 23:04
返學日,要9點上床。

我囡小學至初中,我一定要佢九點瞓,而家中五失守了,佢話太多功課,搞到十一,二點先瞓到
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

bu-b 發表於 20-11-4 22:10
對父母/長輩態度差,我一定即鬧

ME2
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

水晶宮

Panda366 發表於 20-11-4 22:27
可唔可以分享下?老實講我個仔幾個月人仔已經睇得出脾氣好差又硬頸,佢一喊婆婆又話我特登整喊佢,氹佢又話 ...

8個月B有幾臭脾氣最終都係在你控制之內. 到青春期, 你就會覺得8個月B、8歳細路的所謂脾氣是小兒科

珍珠宮

一定要叫人同講拜拜
去人地屋企除鞋加不准上人地張床!
食完飯自己碗筷自己拎入廚房
返學日子9點上床

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

禮貌,食飯唔準睇手機/平板
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

畀面勳章

Panda366 發表於 20-11-4 22:06
我好介意小朋友一路食飯一路睇iPad ,對眼望住ipad張開個口等人餵,同埋要追住餵飯都好唔鐘意。我個仔而家8 ...

食野習習聲我完全接受唔到
我女識坐食粥仔一定要坐定定食完先可以落地
搭車一定要除鞋因為腳短著鞋會整污漕凳
做曬功課或者玩完玩具收好曬野先可以睇電視
唔可以飲甜野食零食
要咩就要講唔可以下下發脾氣
係車要乖乖靜靜傾計講野大聲嘈到人講左2次唔聽第三次拖落車返屋企
坐係度食野唔可以棟高腳
對任何人都要有禮貌包括工人姐姐
唔可以扭買玩具

態度可以溫柔語氣可以慢慢講
但立場要堅定咁就唔會勞氣

珍珠宮

畀面勳章

可唔可以分享下?老實講我個仔幾個月人仔已經睇得出脾氣好差又硬頸,佢一喊婆婆又話我特登整喊佢,氹佢又話 ...

原來你小朋友咁細
咁你唔好同佢有眼神接觸
唔好勞氣講完你想講既野
由佢扭,做自已野,你一有同佢亙動佢就覺得扭係有用
可以介紹你睇youtube既
超級保母,係外國節目
內地都有翻拍
你可以睇下有好多個案都好好既例子
而家幾個月人仔好易教,同佢傾多D計
佢識聽BB好叻會知道既,比多D明確指示佢
同佢做得好讚下佢,佢就會有動力再做

侯爵府

回覆樓主:

要有禮貌,講野要有分寸,識得專重人。
暫時宜家10歲都幾好,最怕過多兩年青春期咩都無晒。

男爵府

倆姐妹可以吵架,但一定不能打架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

食飯嘅規矩,對人要有禮貌,要有修養! 呢幾樣我好緊

翡翠宮

牛年勳章

基本上jm講的我都有教,最緊要你堅持,賞罰分明,佢發完脾氣後冷靜落嚟先慢慢講道理(唔好以為兩三歲唔明),最緊要兩公婆同一陣線,請長老唔好你教仔時加把口。

珍珠宮

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 20-11-5 00:35
基本上jm講的我都有教,最緊要你堅持,賞罰分明,佢發完脾氣後冷靜落嚟先慢慢講道理(唔好以為兩三歲唔明 ...

其實同4大長老溝通尼方面先最要著手

子爵府

回覆樓主:

1 。唔准跳床跳梳化。見到即鬧。床係瞓。梳化係坐。唔係跳。
2 。去人地屋企。出街唔准手多多。
3。歲半已經自己食飯。半小時要食哂。夠鍾收野。所以我小朋友無追喂和含飯問題。
4 。五歲前仲可以食飯熄電視

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要同我講廣東話
唔可以un腳, 玩餐具, 遲到
6299 響度時要坐好
開雪櫃, 拎零食前要問我

子爵府

- 食飯叫人及食完飯先可以落地
- 見到人要打招呼(例:送貨員,保安,校車司機etc...)
- 講左睇幾多分鐘卡通就要自律自己關電視
- 玩完玩具要執
- 尊重長輩
- 可以食糖,但只可一粒起兩粒止。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友8點一定要上床瞓,除非有非常特殊理由

男爵府

mandy952 發表於 20-11-4 22:54
8個月就比睇ipad?
係呀,有時婆婆湊,要去厠所或整lunch佢喊,婆婆就開比佢睇,或者出街買餸等婆婆扭計時就比佢睇一陣

水晶宮

sasatt 發表於 20-11-4 22:12
不可對工人無禮

男爵府

食嘢唔準周圍走,基本上都係喺飯枱食
食飯唔可以睇任何電子產品
唔可以浪費
唔可以要街外人D嘢,包括玩具,食物⋯
去人哋屋企唔可以入人哋間主人房,亦唔可以閂埋房門玩
基本禮貌要做到

首頁

尾頁