自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bearcat2003 發表於 20-11-4 22:20
晚上睡覺時間

吃飯時熄電視(當然不可玩電子産品)

我同你一樣。
由細到都係8點半入房瞓,長假期一樣。
但而家上了小學,已推到9點先搞好嘢瞓。

大宅

Panda366 發表於 20-11-4 22:06
我好介意小朋友一路食飯一路睇iPad ,對眼望住ipad張開個口等人餵,同埋要追住餵飯都好唔鐘意。我個仔而家8 ...

我都非常討厭呢個行為,食到好似痴呆左咁。

大宅

食嘢專心

玩完要收拾

按時訓覺

見人打招呼

唔可以打人掉野落地

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

un 脚

子爵府

回覆樓主:

對人要有禮貌

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我好介意小朋友一路食飯一路睇iPad ,對眼望住ipad張開個口等人餵,同埋要追住餵飯都好唔鐘意。我個仔而家8 ...

睇住食就唔比飯食、餓佢兩餐佢一定屈服~

做家長一定要唔好畀孩子贏到、贏咗一次以後、佢就會變本加厲、一定要能量高過佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

禮貌 佢一生受用

公爵府

牛年勳章

bu-b 發表於 20-11-4 22:10
對父母/長輩態度差,我一定即鬧

X2 可以心平氣和表達佢嘅不滿,但唔可以一黎就態度差或誨氣
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

大力大力 發表於 20-11-5 07:36
睇住食就唔比飯食、餓佢兩餐佢一定屈服~

做家長一定要唔好畀孩子贏到、贏咗一次以後、佢就會變本加厲、一 ...
知道,努力緊我係慈母多敗兒嗰種,都怕自己唔夠硬,教唔好個仔,害左佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

睇完呢度覺得自己個囡好幸福

伯爵府

千祈唔好咁早比佢睇iPad 啊,呢條路真係行左就返唔到轉頭,幸好我冇俾佢一路食飯一路睇,依家只係少少時間先睇,亦無心癮。不過疫情假期期間就睇得比較多,我小朋友5歲。但而家我都極之後悔開咗個頭俾佢有iPad生活,我個朋友堅持從來五年來都冇俾佢睇

珍珠宮

小玲太太 發表於 20-11-4 22:11
女仔坐時打開脾

我見過小學生 著住裙都坐時打開脾

水晶宮

C.Humphrey 發表於 20-11-4 22:17
細個好多嘢都執得好嚴,上咗小學連老師都讚

你啱,好的習慣養成就跟1世,重要的資本

水晶宮

要有禮貌,食飯一定要坐定定食

水晶宮

我係大方向企得好硬,但每日細節執行會比較寬鬆。例如書一定要讀好,但我唔會要佢一定放學後,食完茶點,一定要做好功課先玩。細節佢可以自己掌握,但當然我會觀察。

有好似食飯和零食。除非好無益,我亦唔會好嚴格管佢,但講明唔可以因為食零食而影響正餐。否則會鬧和停零食。

由細到大,我女算有分寸。用電子產品亦係一樣。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

~ 唔可以UN腳
~ 食飯時不可看手機 / 平板
~ 食飯時兩隻手都要在枱上面
~ 出街食飯,對幫你執枱嘅人講"唔該"
~ 見到樓下保安,要打招呼
~ 無論幾熱,喺屋企都不能唔著上衣 (仔 & c6)

珍珠宮

回覆樓主:

我自己冇乜規矩係企得好硬,大概只有食煙係我哋非常堅持,而且佢由細到大都覺得食煙既人好臭好討厭,應該大個都唔會被人引誘到。
至於禮貌,入屋叫人,人哋幫手要講唔該呢啲我唔會規定佢要點點點,但會自己做,慢慢佢睇見我咁樣佢都會變得有禮貌,我希望有啲事情唔係外力去規管佢,而係佢由衷覺得要咁做。
例如尊重,佢自己好堅持尊重別人亦希望別人尊重自己,當然自己亦會自尊自重,佢有時見到人哋對弱勢社群既人好唔尊重咁樣,佢會好忟咁走來同我講,我覺得自己教育都算成功,雖然係iPad呢方面冇大家咁堅持
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

回覆樓主:

好多,一時間記唔晒
1 對人對物態度
2電子產品使用時間同場合
3該場合應有禮儀
4家務/家課 並存

大宅

食飯唔可以睇電子產品、
出街唔好同我賴死扭買玩具,試過一次我即刻的佢去後梯等佢扭完即返屋企,連街都唔駛行,佢知我唔受呢套以後就唔敢、
第日返學叫佢早瞓唔聽,第日一樣一早叫佢起身,瀨床瀨到出門口唔緊要,連早餐都無食照返學,俾返個責任佢自己,依家唔係父母返學係佢自己返、
食完飯啲碗筷自己攞入廚房、
入屋要嗌人,俾野你要講唔該或多謝等等⋯⋯
出街唔規矩我唔會大庭廣眾話佢,會同佢入後梯/廁所/過後先訓話,俾返少少面佢

其實好多野細細個就要定規矩,唔好唸大啲先同佢定,到時惡搞到棧自己受返

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

對住長輩無禮貌或甚至講粗口,完全係0容忍

首頁

尾頁

跳至