自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

booop 發表於 20-11-14 13:07
到時d真香港人走曬 越黎越多新移民 個班人又係度呻 點解唔似香港 越黎越似XX

有邊個地方係希望自己本土 ...

放心, 香港人走曬, 發夢可能會的
乜現在BNO係吸納緊高端人, 真係唔覺喎, 係就即俾居留權, 去坐移民監啦,唔係5+1後再估吓俾唔俾

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-14 09:45
睇見啲人回覆真係好井底蛙,以為人哋走晒佢哋就安全

我係土生土長香港人,努力工作揾錢交税, ...

大宅

cbeyond 發表於 20-11-14 13:32
放心, 香港人走曬, 發夢可能會的
乜現在BNO係吸納緊高端人, 真係唔覺喎, 係就即俾居留權, 去 ...

請在我每一字一句入邊搵出我哪裡說過BNO專吸納高端人? 而我有寫的是香港專吸納低端人 你沒有看見 每日入香港個d一大部分都係咩人?有無生產能力? 你們反而好寬容尼d 而睇唔慣香港人移民. 為什麼?

珊瑚宮

booop 發表於 20-11-14 14:11
請在我每一字一句入邊搵出我哪裡說過BNO專吸納高端人? 而我有寫的是香港專吸納低端人 你沒有看見 每日入 ...

請在我每一字一句入邊搵, 邊隻字寫好寬容呢?
睇唔慣香港人移民, 邊隻字寫?
只係講事實, 有錢, 移民去邊都無問題,BNO係有錢移民?
吸納緊低端人相信唔係香港專利
用BNO,諗住攞英國免費教育相信都唔少

大宅

cbeyond 發表於 20-11-14 14:16

請在我每一字一句入邊搵, 邊隻字寫好寬容呢?

因為你靜係針對香港人移民 取笑人地BNO移民 而對吸納低端人尼個無提過 所以我當你寬容 因為你無感覺. 反而對BNO移民好大反應

珊瑚宮

booop 發表於 20-11-14 14:25
因為你靜係針對香港人移民 取笑人地BNO移民 而對吸納低端人尼個無提過 所以我當你寬容 因為你無感覺. 反而 ...

又好似你所講, 邊隻字寫針對?
寬容?多謝晒喎
睇清楚主題先講,大大隻字講<BNO>
唔講BNO, 講乜
你反應超大喎

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我公司啱啱都有個manager 辭職, 同老公帶埋兩個小朋友移民英國

子爵府

erumic 發表於 20-11-14 11:54
咁少?我以為過萬人去。
點會冇呢。

英國今年7月宣佈,合乎BNO資格的港人在明年1月可申請港人BNO簽證取得永居身份,並允許他們用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。 不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,而積金局至今仍未就明年當可正式申請BNO居英簽證後,是否仍拒絕港人領取強積金,有專家指最壞打算可能要6年後,在英國取得永居才能取回強積金。有信託公司透露,公司由7月至今,已擱置逾萬宗LOTR申請者提取強積金個案,但積金局對所需證明文件的指引含糊,令受託人公司無所適從。

珍珠宮

emilmama 發表於 20-11-14 15:24
點會冇呢。

英國今年7月宣佈,合乎BNO資格的港人在明年1月可申請港人BNO簽證取得永居身份,並允許他們用L ...

就算攞咗移民資格而想攞返強積金唔係問題,強積金有條款係俾已移民人士攞返,但應該簽下條款,不能回港再攞福利。

子爵府

olkan 發表於 20-11-14 16:07
就算攞咗移民資格而想攞返強積金唔係問題,強積金有條款係俾已移民人士攞返,但應該簽下條款,不能回港再 ...
香港特區大把錢,好心咪鬼咁小家,新香港人一毫子稅冇交過咪伸大隻手拎福利。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emilmama 發表於 20-11-14 15:24
點會冇呢。

英國今年7月宣佈,合乎BNO資格的港人在明年1月可申請港人BNO簽證取得永居身份,並允許他們用L ...

呢種提取 MPF 理由係永久離港,即係移民,需要提供可以比你永久居留嘅証明文件同地址,以 LOTR 入境英國暫時只可以居留6個月,唔算係可以永久居留,所以積金局唔批提取強積金亦算合理,要用此理由提取必須提供可以比你永久居留嘅証明文件。

大宅

Stella.b 發表於 20-11-5 23:54
理性咁傾吓呀我都生活到好辛苦,香港已經唔係以前咁,唔講政治先,一個樓價已經令到好多想有安樂居所嘅人 ...

首頁

尾頁

跳至