自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

珍珠宮

wwtsy 發表於 20-11-6 07:16
會有很多人移民來香港

150 每日都有,但之前無咁多人走, e 家一次過走多d , 開心哂

珊瑚宮

Stella.b 發表於 20-11-6 08:55
呢個認同你喎,小朋友係有岐視,但通常係小學大啲中學又好少少因為小朋友英文好咗溝通好咗
唔好咁一面倒, ...

移民有晒計劃, 有錢, 梗係無問題。
若果只係人走你走, 錢唔多就係一個問題。
我都識人現在搞緊移民, 佢都識講, 夠資格邊個會用BNO移民, 等5+1年, 先知有無居留權, 仲要到時政策無改變, 否則晒錢+時間。
佢寧願直接去坐移民監, 係知到結果去坐移民監。

男爵府

mother904 發表於 20-11-6 08:56
咁要多謝為佢地爭取權益的泛民議員,曾蔭權時代曾經定下新移民七年內不可享用公屋、綜援等福利的政策,但 ...

泛民咩民都唔關我事,近半年完全新聞都唔想睇直接熄電視,我只係想做好自己去生活唔想食個飯買件衫都又黃又藍,香港再咁吹落去已經玩完,只有乜都晤理嗰班人可以清靜咁生活

子爵府

吾好回頭望

侯爵府

5十1年後,申請入籍,每人約一萬鎊,英國政府唔話你知住咋。
行到水窮處 坐看雲起時

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Stella.b 發表於 20-11-5 23:28
移民咪移民囉,其實點解成日要出post講移民?人有權選擇自己嘅生活,大陸日日都有新移民落嚟香港,咁唔通落 ...

珍珠宮

bleeblee 發表於 20-11-5 23:47
個頭像唔襯你,加菲貓好大美國主義,愛國請轉用灰太狼

珍珠宮

kiuzoe 發表於 20-11-6 00:50
全世界都有不同人移民去不同地方,冇咩咁出其.
有啲係為下一代
有啲係為退休生活

Agree

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

LedTV 發表於 20-11-6 07:57
係美國個個
做完通波仔手術超平定唔駛錢
又係各樣都好滿意

英國醫癌係免費,我就唔信有人會返香港比錢睇政府,睇私家我就信!英國連洗腎都唔駛比錢,如果嚴重,借埋部機係你屋企都有!大部分長期病患者、長者攞藥都唔駛錢,就算要比錢,可以買醫療卡一年都係1千港紙任拎藥!

人呢!係特別鍾意人云亦云,個個都話好多人回港睇醫生,究竟有幾多?

大宅

mother904 發表於 20-11-6 08:30
因為我做幾間公司都好似聯合國,好多外藉同事,其中回流人士特別多,我都想問佢地點解屋企人有病要全家回 ...
我覺得有時糸語言障礙,好多老一輩嘅人去外國糸唔識講英文,如果病咗住外國醫院真係溝通唔到,同埋老一輩果d始終覺得香港糸佢哋嘅根

大宅

Stella.b 發表於 20-11-6 08:46
咁你上司起碼有交過稅先多少都好,大陸嚟嗰班真係毛都無條貢獻過,十幾年前溝件香港地盤佬呀伯再落香港生 ...

係囉,呢d先叫攞福利,好多香港人都拿唔到呢種福利呀。

象牙宮

2024年龍年勳章

sheepsheepvo 發表於 20-11-5 22:06
97移民潮就5年內走30萬人,唔知今次走幾多

97後好多回流香港, 加拿大正苦話有30萬公民係香港居住...咁多...

伯爵府

Sumyeema1 發表於 20-11-6 10:01
97後好多回流香港, 加拿大正苦話有30萬公民係香港居住...咁多...
...

我老公都係97年回流香港,香港始終易搵錢過加拿大好多好多

伯爵府

kkbaby01 發表於 20-11-6 09:45
我覺得有時糸語言障礙,好多老一輩嘅人去外國糸唔識講英文,如果病咗住外國醫院真係溝通唔到,同埋老一輩果 ...

就算我地係後生移民過去,好多時都係群番香港,台灣,亞洲人

除非你土生土長同當地人講一樣口音一樣文化,唔係都幾難融入佢地

子爵府

回覆 朱古力包包 的帖子

我朋友真係賣左樓, 係英國都買左樓, 會再買一間收租, 下年走

子爵府

我愛Corina 發表於 20-11-6 08:09
外國d 葯唔食得? 點解要特登返香港拎?

上個月我陪媽子去威記複診,等做超聲波期間有個移民加拿大嘅女人話佢嘅切除手術係喺加拿大做,而家返來香港複診。我媽心直口快問佢點解唔留喺加拿大醫,印象中加拿大醫療唔係好過香港咩?佢無正面回應,淨係話以前喺香港交過稅,唔返來醫就笨。之後佢話題轉去講去年嘅社會運動話支持嗰班搞事嘅人我媽答佢就算點都好破壞香港嘅交通燈燒人嗰啲行為就唔啱!我見勢唔對叫停我媽,好彩好快輪到佢。

侯爵府

茶木 發表於 20-11-6 10:03
我老公都係97年回流香港,香港始終易搵錢過加拿大好多好多

我老公3兄妹+3個表弟妹全部返哂來,加埋哂啲父母輩同返來結婚後衍生嘅下一代,成廿個喺香港

所以嗰日我睇新聞,加拿大有個官話香港情況好差時可以撤僑... 我地O哂嘴

除咗間屋細,大家都覺得香港搵錢同生活都好過加拿大,未想回流返去住。啲父母疫情前都係一半時間喺香港,一半時間返去住下。退休過去住係幾舒服嘅,尤其夏天時嗰邊天氣好好冇香港咁熱,冬天就返來香港冇咁凍兼過年

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得有時糸語言障礙,好多老一輩嘅人去外國糸唔識講英文,如果病咗住外國醫院真係溝通唔到,同埋老一輩果 ...

呢樣都係嘅,我表姑姐係台灣人,4-50年前嫁咗黎香港,之後佢個女喺美國讀書移左民,佢之後都係美國,早兩年佢患左癌症,佢冇留喺美國醫亦都冇返嚟香港醫,反而係返咗去台灣醫,佢話覺得安心啲明白啲,台灣醫療都幾好,佢話而家已經穩定,半年複診一次。

珊瑚宮

現在新一代都唔見得英文一定好, 睇新聞常有訪問, 直頭係失禮。
就算英文好, 亦未必融入到當地社會

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 20-11-6 10:34
呢樣都係嘅,我表姑姐係台灣人,4-50年前嫁咗黎香港,之後佢個女喺美國讀書移左民,佢之後都係美國,早兩 ...

台灣適合退休移民就真, 醫療較好。
我有客人先2年移民都選左台灣, 就係因為醫療方面

首頁
45678...19

尾頁

跳至