自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

lm
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

回覆樓主:

主要如果有機會的話, 佢介紹你個direct head比你見下會好少少, 其它嘅一切都係入到去聽天由命

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

d hr串到爆令人唔好受
你未來同事往往都一樣
因為公司簡人,人亦在簡公司
大家係平等

還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

KTKTKT5 發表於 20-11-6 13:43
主要如果有機會的話, 佢介紹你個direct head比你見下會好少少, 其它嘅一切都係入到去聽天由命
...

好似機會大d

男爵府

carolwong168 發表於 20-11-6 13:51

d hr串到爆令人唔好受
你未來同事往往都一樣

都係,hr唔好,都唔想入間公司做

侯爵府

回覆樓主:

試用期短,或不用試用期的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇下個office亂唔亂,環境令唔令你舒服。HR會唔會串到嘔,會唔會要你白等一個鐘先有得見,同埋會唔會壓價

侯爵府

HR會唔會令我好唔舒服
direct head係咩風格
講到份工超級完美, 都有伏的味道

串反而接受到, 有D工需要你夠tough, 睇你應對同怕唔怕事
等個幾兩個鐘先見都OK, 做過一份好好的工就係老細開會遲咗, 等咗個幾鐘

男爵府

環境 , HR, 壓價, 全職變part-time, 地點...

環境: 位於工廠大廈, 1間洗手間約20人用(無分男女) (個人唔習慣問題);
HR: 黑口黑面 / 長等, N年前in過一份工約2點等到快6點, 都係叫你等;
壓價: 全職變part-time;
地點: 例, 原本返港島(20分車程)變返新界(1個半小時車程);

男爵府

29XX86 發表於 20-11-6 19:54
試用期短,或不用試用期的。

3個月試用期果d先係正常?

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-11-6 19:57
睇下個office亂唔亂,環境令唔令你舒服。HR會唔會串到嘔,會唔會要你白等一個鐘先有得見,同埋會唔會壓價
...

我之前見工真係差唔多要等成個鐘...原來都算伏

男爵府

naicha 發表於 20-11-6 20:06
HR會唔會令我好唔舒服
direct head係咩風格
講到份工超級完美, 都有伏的味道

我都試過等成個鐘,見我果個人開會開遲左

男爵府

ANGE_FB 發表於 20-11-6 20:18
環境 , HR, 壓價, 全職變part-time, 地點...

環境: 位於工廠大廈, 1間洗手間約20人用(無分男女) (個人唔習 ...

嘩成半日,我接受唔到,一定走人,睇黎你好有見工既經驗

水晶宮

試過見份part-time 3個小時,
星期一至五,$90/小時. 見個HR已非常之寸,唔尊重人,我似去乞米咁.
仲同我講原定嘅星期一至五每日三個鐘$90/1個鐘,又話而家公司有變,所以變成一個半小時返兩日或者三日,仲要壓價$90變$60/1個鐘.
佢網上面個招聘廣告資料,例如工作時數工作日子工時幾錢,完全不符,全部下降同減少.
唔係路就唔好叫人過嚟,佢呢啲擺明係內定左自己友嘅不過驚俾人投訴,求其喺出邊搵個外人返嚟見.
所以我之後係唔會捐錢比非牟利機構。

大宅

做過好多間公司 基本上伏既工都有以下共通點

環境:陰暗(唔開陽)/ 洗手間環境差 / 工作座位人貼人 / 文件亂
人事: d人一朝早返工就開始做野 / 個個木口木面

好工共通點
見工時 唔會將你學歷擺重點 而著重係考慮你經驗同性格 尼d通常有得發圍 / 唔會壓價

同埋真係要好相信自己第一感覺同直覺 通常好准

公爵府

2023年兔年勳章

booop 發表於 20-11-6 21:29
做過好多間公司 基本上伏既工都有以下共通點

環境:陰暗(唔開陽)/ 洗手間環境差 / 工作座位人貼人 / ...

連工作環境都唔願意投資,間公司嘅老板通常都唔會點關顧員工。

睇下枱面上電腦屏幕大小,大概都估到間公司係點。

十九寸屏幕。。。十九公司
二十四寸屏幕。。。四平八穩嘅公司
二十七寸高清屏幕。。。進取型公司

桌面上只有文件,一件私人物件都唔見。。。做死你嘅公司
貼滿私人照片,有盆栽,有公仔。。。打死你都唔願走嘅公司。

禁止訪問

子爵府

cherryyuu 發表於 20-11-6 12:17
如題

1. 有冇好靚的公司網站
2. 公司有冇大pantry, 裝修好不好,電腦夠不夠新
3. 留意下公司有冇一些奇怪的規矩(last question 問,例如有冇限制員工print 野),俾不俾在公司食野,有冇perm 的清潔姐姐等,遅到會不會扣bonus等。

男爵府

回覆 cherryyuu 的帖子

等唔怕, 但最後白等, 原來係人唔係公司, 等到佢同事都一個個收工都唔見人...

首頁

尾頁

跳至