自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

12週去醫院度頸皮時,醫生發現BB其中一隻手怪怪地,叫我下星期再番去照過。因為太擔心,出私家搵左個出名既母胎學醫生照,發現BB 有隻前臂無左一條骨(正常有兩條),成隻手會畸型,出世後應該function唔到。佢懷疑我染色體有問題建議我抽絨毛(可能係t18愛德華症),但都叫我考慮定如果佢基因完全無問題,我會唔會留個bb醫生話bb應該係女仔,真係可憐。

我本身有個3歲既仔,老公話覺得bb出世後會好慘,比人歧視,又可能要做好多手術,建議唔要。但只係一隻手,真係要攞佢條命?想問下各位媽媽,有無咩意見?我真係好徬徨.....

大宅

回覆樓主:

如果生出來,總是受到其他人異樣眼光,估計對小朋友成長都唔好,畢竟香港地人多嘴雜,就算你可以教導自己小朋友樂觀面對,都難以控制其他人的眼光

珍珠宮

生出來受歧視, 又要做手術, 我寧願佢唔好來呢個世界

mimi199188    發表於 20-11-6 20:47

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我會唔要,我唔忍心見到佢被人歧視、被人欺凌,亦都唔想佢覺得生活痛苦

男爵府

可以預見BB嘅將來應該充滿困難+ 挑戰,做手術都係小問題,最大嘅問題係將來要面對幾多人嘅歧視,世俗嘅眼光,要流幾多次眼淚先長大成人,仲要係個女仔,諗起真係心痛

伯爵府

明知很苦,唔會讓佢來世界

珍珠宮

放手也是愛 發表於 20-11-6 15:38
12週去醫院度頸皮時,醫生發現BB其中一隻手怪怪地,叫我下星期再番去照過。因為太擔心,出私家搵左個出名既 ...

我唔識比意見,但真係好心痛,無論你有咩決定,都送上祝福比你和bb

珍珠宮

回覆樓主:

太多吾確定因素
唯有忍痛

你抽絨毛出結果未?做埋3D確認下先

祝福你同b女

珍珠宮

12週去醫院度頸皮時,醫生發現BB其中一隻手怪怪地,叫我下星期再番去照過。因為太擔心,出私家搵左個出名既 ...

我會諗如果自己手喺咁,想唔想?
另外作為父母,要預計佢唔可以日常自理,咁你可唔可以供養佢一世?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你都識改名,放手也是愛,你應該決定左,只係搵人認同。

做呢個決定好難,但唔要佢係為佢好, 有人講得好啱,香港人多雜咀,唔止雜咀,仲有白鴿眼,到時唔止bb俾人歧視,你地成家人都會俾人指指點點,大人頂得順,你個大仔介唔介意呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要bb一世受歧視、被排斥及欺凌.
長大可能冇拖拍、冇老世請、冇得結婚生子女等.
她會怨你為何生她出來

但科技昌明, 你可會考慮忍痛斷肢配電動義肢?美國在這方面更先進.

男爵府

樓主本身有冇宗教信仰?有些宗教信仰會「包容」殘疾,畢竟是神的兒女,我見過有媽媽知道BB係唐氏綜合症佢都會接受。
如果你想保留BB,你要諗清楚佢日後嘅路會難行,可能要成日做手術,又或者要面對其他人嘅目光,你同你嘅家人都會面對好大壓力,你同你先生要好好商量

利申:以前做過婦產科,見過唔少呢啲case

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你先生講得正確,現在就.........,如果出左來就好長時間痛苦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我份人好實際,係我就一定唔要

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

20150618bb 發表於 20-11-6 16:02
你先生講得正確,現在就.........,如果出左來就好長時間痛苦

正確黎講係一生痛苦

大宅

kgm 發表於 20-11-6 16:02
樓主本身有冇宗教信仰?有些宗教信仰會「包容」殘疾,畢竟是神的兒女,我見過有媽媽知道BB係唐氏綜合症佢都 ...

我無宗教信仰架但見到佢響我個肚入面彈跳,真係非常唔捨得

varievarie    發表於 20-11-6 16:21

侯爵府

先送上祝福比你和bb。
每個人考慮唔同,樓主你可以找回自己的初心。 你希望bb,小朋友係如何呢?

男爵府

如果情況真係會好似相中咁嚴重,,,好似做手術都冇乜用咁嘅話,,,其實等如冇左一隻手...要好好考慮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會要,現今世代正常小朋友都有好多野擔心,何況明知佢有缺陷,生佢佢嚟要佢受痛苦同歧視,我情願比機會佢再投胎。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

明知……不會生
不單佢辛苦(心理/生理)

家人、照顧者同樣辛苦
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...14

尾頁

跳至