單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想認識單親+小朋友係自閉症,/或遲緩傾下計(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我仔今年4歲,自閉症譜系+言語遲緩,宜家努力改善緊,大家可以交流下,分享下

別墅

2021勳章

lyhchome 發表於 20-11-7 09:06
想認識單親+小朋友係自閉症,/或遲緩傾下計(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我仔今年4歲,自 ...

我偽單親,小朋友有同樣問題,都可以交流下

侯爵府

2021勳章

halo我仔17岁啦,系大哥哥了

別墅

我工作係佢地導師 不過我管成人既
若然有咩疑惑 或者我可俾多個角度妳去諗

子爵府

回覆 lyhchome 的帖子

我仔小時候也有這些問題,在幼稚園階段比多點訓練,會比大個了才處理好好多,加油,雖然訓練的階段很辛苦,但見到小朋友成長,幾辛苦都值得

大宅

回覆 lyhchome 的帖子

雖然我唔係單親,但係小朋友都係4歲+懷疑有自閉症,而家仲排緊做評估,加油

複式洋房

我都係離婚,有1個就黎6歲的仔仔,阿仔係自閉症譜系+言語遲緩,同幾乎確定有過度活躍症/專注力不足。
好彩有到校服務,阿仔言語好左好多,不過照顧他真心累

大宅

mnhk 發表於 20-11-7 09:30

我暫時都係偽。。。。計劃緊大計。。時機來了就加入單媽大家庭喇。

偽單心好累

小菜豆    發表於 21-1-7 16:17

大宅

唔好意思 什麼叫偽單親?

複式洋房

我仔仔3歲多
岩岩評估完確診自閉症譜系+語言得2歲
好無助

複式洋房

liveinpeace 發表於 20-12-14 21:52
我仔仔3歲多
好無助

我仔4歲K1自己出去做評估先確診,之後立即去排到校服務和兒童精神科,好彩K2就有到校服務oprs,現在好好多。你要把握係幼稚園排到服務,幼稚園這方面的資源比較好,上左小學會差少少的。加油(emoji)

男爵府

hello,我有一個16歲的仔仔,係小學一年级時學校社工發現阿仔似自閉症譜系同有過度活躍症/專注力不足,後來評估後全部中哂,因為阿仔有咁多問題,所以希望佢可以有一個完整嘅家庭環境下成長,所以一路為咗佢而有離婚,直至阿仔升中先攪離婚,現在我已離婚三年了。

洋房

乜野係偽單親

子爵府

2021勳章

hi...我仔都係今年4歲,自閉症譜系+言語遲緩,JOIN緊到校服務。
我想離婚, 原因是婚姻生活很累, 被控制抑壓, 無法滿足對方, 心死。
其實DADDY也可能是ASD, 平時也只顧打機的假單親, 而他情緒失控的話怕會傷害我地,

照顧ASD兒子雖然有點累, 但至少兒子知道我的愛,
最大夢想是與兒子自由地相依為命,平凡地撫養他成長。

子爵府

2021勳章

liveinpeace 發表於 20-12-14 21:52
我仔仔3歲多
好無助
不用擔心, 小朋友大D, 4歲說話會突然進步好快。
我仔語言都係遲緩一年, 現在講多了, 只是欠完整句子組織。

大宅

Hi, 申請緊離婚,A仔6歲

複式洋房

回覆樓主:

我 小朋友都係 自閉症譜系 讀寫困難再加 過度活躍症專注力不足,平時 真係要放寬心情,小事家長唔好計較,最緊要嘅係小朋友學習自理能力及自我安全意識。 加油, 有時小朋友會突然之間唔理你或者極度固執,係要一樣嘢如果唔係就會喊啦發脾氣啦,喊咗唔會停,無端端衝出馬路都試過,呢啲情況大咗佢好少少,但係你唔好預咗佢同平常人一樣。 比較大嘅壓力係嚟自學校,亦都要搵一間有關經驗嘅學校,如果呢啲學校經驗少嘅話,佢會逼你個仔同平常學生一樣嘅,做家長都好大壓力。

複式洋房

我都係單親,有一個自閉症+發展遲緩嘅小朋友
大家交流下

洋房

小菜豆 發表於 21-1-7 16:11
hi...我仔都係今年4歲,自閉症譜系+言語遲緩,JOIN緊到校服務。
我想離婚, 原因是婚姻生活很累, 被控制抑壓, ...

好欣賞媽媽你的夢想...引導了我說不出的想法了

小菜豆    發表於 21-2-27 04:41

洋房

我小朋友都係 5碎 我同樣係個單親

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊