自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

beahappylady 發表於 20-11-7 23:24
偷左又力保不失? 同佢死過?

發現被盜之後,全家追住大罵他們!
可能他們害怕驚動警察,自動將電話退還給我們

大宅

回覆樓主:

法國俾人偷銀包

珍珠宮

去倫敦白金漢宮, 一路行緊在背包的銀包突然跌落地下, 拉鏈冇開, 打開見到冇左400鎊, 但入面D碎銀同交通卡仲係度

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

完全冇試過,在外一定錢財不露眼,袋放身前,老公就多年都係用pacsafe

大宅

在羅馬,有人在老公左邊扮唔小心用煙頭掂到你係咁say sorry, 另一個人已在右邊伸手入褲袋偷銀包。

在巴塞食飯,有人扮睇menu伸手入手袋偷野

大宅

MM2H 發表於 20-11-8 09:15
完全冇試過,在外一定錢財不露眼,袋放身前,老公就多年都係用pacsafe
Pacsafe 的掛頸袋和隱藏腰包幾好,冬天可藏在衣服裏,但夏天就不適合用。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

自己未試過反而去米蘭旅行嗰陣時,個團友攞個透明嘅名牌袋裝咗10萬蚊係入邊,跟住嗰班小偷組織應該有幾個人,一個傳一個咁樣偷走左佢個手袋,搞到我哋成車人等佢搞咗好耐

wcpcelia    發表於 20-11-9 11:17

子爵府

係英國被兩個扮係youtuber的人偷錢,叫我地幫佢地拍片,一個教我點用部相機,一個負責偷錢

男爵府

意大利,幾個女人+細路行埋嚟,講幾句隻手已開左我腰包偷錢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lina9316 發表於 20-11-8 06:23
睇樓上留言,歐洲最多偷竊。睇怕跟團好d

旅遊區一定有小偷搵食, 巴黎見有好細個小朋友派號外小偷, 又有大商場門口類似吉卜賽衣著女人扒手, 意大利, 西班牙更多鬼頭鬼腦的, 總之財不可以露眼, 証件要分開袋, 一個銀包袋小鈔, 不要放太多現金。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

fanny590 發表於 20-11-8 09:08
去倫敦白金漢宮, 一路行緊在背包的銀包突然跌落地下, 拉鏈冇開, 打開見到冇左400鎊, 但入面D碎銀同交通卡仲 ...

拉鏈冇開? 咁點偷

珍珠宮

KarenFong_FB 發表於 20-11-8 12:52
Pacsafe 的掛頸袋和隱藏腰包幾好,冬天可藏在衣服裏,但夏天就不適合用。

夏天去歐洲, 著件tee冇外套都唔知點防

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

KarenFong_FB 發表於 20-11-8 12:52

冇用過呢2款,藏係衫入面好古怪

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

在意大利,差點被盗,背囊拉鍊小格被拉開,不過入面只有紙巾。好在大格用左鎖頭,冇事。

被我發現唔妥,立即打開地圖問我路,跟住下個站落車,我先發現前面的銀包被打開了一點。

大宅

回覆樓主:

歐洲治安真係差,我已經好提高警覺,覺得後面幾個女人怪怪地咁,但問身邊嗰個我個袋有無開過佢話無,之後試佢地我地突然行左邊,見住班女人突然咁搵人原來係搵我地,之後先發現我個袋根本開咗而佢地唔甘心未拎到係咁吊住我地尾,關好個袋已經見唔到佢地 ,無損失又試到名物算係咁啦!

大宅

係巴塞隆那睇波中場走人返酒店,條街好靜,行到一半離地鐵站仲有5分鐘有個男人跟住我地,老公話有可疑初頭我仲話佢多心,點知行多2到3分鐘對面馬路多左個男人同跟我地個人打哂眼色,我個下堅驚因為四圍完全冇其他人條街又暗,第1次覺得真係會俾人打劫。呢個時候我見到地鐵標誌唔理3721拔足狂奔落到閘口有警察個2個男人就u turn走左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

andyman 發表於 20-11-8 14:07
旅遊區一定有小偷搵食, 巴黎見有好細個小朋友派號外小偷, 又有大商場門口類似吉卜賽衣著女人扒手, 意大利, ...

你建議好,分開放錢,證件

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

試過喺巴黎俾人偷咗個電話,好彩嗰個係spare 電話。
仲試過里斯本俾人搶手袋,果次都係好彩冇證件同重要財物喺裏面。

男爵府

熊熊老婆 發表於 20-11-8 08:57
發現被盜之後,全家追住大罵他們!
可能他們害怕驚動警察,自動將電話退還給我們
...

咁好笑!偷完唔快走!介比你鬧到完璧歸趙

男爵府

Kwonglyk 發表於 20-11-8 21:25
試過喺巴黎俾人偷咗個電話,好彩嗰個係spare 電話。
仲試過里斯本俾人搶手袋,果次都係好彩冇證件同重要財 ...

搶野又真係恐怖d! 搶可能有血案!

首頁

尾頁

跳至