夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

CoiCoi 發表於 20-11-10 12:21
記得每個人都係獨一無二,你因為咁而去模仿就唔係你自己麻,我信每個人有自己既吸引地方同性格,唔係做一 ...

明白,我其實無打算模仿,只係想氹下佢開心,為我哋嘅關係灌下溉
我以前好傻,以為兩條心就夠
今時今日先知,夫妻關係非常脆弱,之前有姊妹話夫妻比父母子女關係更無保障,係因為冇血緣關係,真是一言驚醒夢中人
男朋友說:「你諗吓你上次令到我笑係幾時?」
近來我壓力大,忽略左佢,係時候做返啲嘢

大宅

cupid0627 發表於 20-11-10 12:31
明白,我其實無打算模仿,只係想氹下佢開心,為我哋嘅關係灌下溉
我以前好傻,以為兩條心就夠
今時今日先 ...

其實莫講話夫妻感情,朋友親情其實都一樣,甚至生命都可以脆弱,樓主之前結過婚更看透呢一點,有時緣來緣盡係好似安排咁,但兩個人相處來得珍惜,及時行樂,傻瓜來呢,唔好俾自己太大壓力,放鬆心情,其實你男友想你開心佢就開心,下月聖誕節,安排定點樣同你男友過,我發現C6鍾意過呢D節日多過佢自己生日,唔知係咪知個個男人唔同,覺得過聖誕節感覺浪漫,反而自己生日其實可以唔使點慶祝

子爵府

cupid0627 發表於 20-11-8 14:36
我個性拘謹、正經八百、淑女型
男朋友知我性格,全盤接受,但佢提過:「你樣樣都好,就係唔浪漫。」我唔識 ...

建議買本書或上網睇睇關於愛的五種語言

對應返你男朋友係邊一種愛的言語,然後係呢方面做多d

子爵府

tingting2200 發表於 20-11-10 14:47
建議買本書或上網睇睇關於愛的五種語言

對應返你男朋友係邊一種愛的言語,然後係呢方面做多d

好,謝謝,馬上去借

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我諗無論男定女 幾多歲 都會鍾意人間中氹下
以前我都唔識 因為我前夫都唔識
我地從來都無啲浪漫野 驚喜野 亦無甜言蜜語
我諗返 佢咁多年都無叫過我一聲「老婆」添
依家跟現任男朋友學識左 要識用言語表達愛
掛住佢會講出去 愛佢都會講出口
久不久返返下工會send個emoji話掛住佢
會久不久買佢鍾意食嘅野俾佢
例如約左班好姊妹食飯 明知佢會黎接我
就喺餐廳買定件cake俾佢食
我諗其實係啲好簡單嘅野 對方只希望感覺到你心裡面係有佢
即係返緊工會諗起佢 同朋友食飯都會諗起佢
會攬佢錫佢 佢就覺得被愛 會覺得開心幸福
仲有一樣好重要係佢對你好唔係必然 要識感謝 欣賞 讚賞佢

子爵府

回覆樓主:

其實佢係咪覺得你唔太風趣,識講笑攪下gag果啲?

子爵府

找對的人 發表於 21-1-4 23:10
我諗無論男定女 幾多歲 都會鍾意人間中氹下
以前我都唔識 因為我前夫都唔識
我地從來都無啲浪漫野 驚喜野 ...

多謝你
其實你講嘅我而家都有做
我成日上網睇啲文章,講男人鍾意女人點,我咪照做
早排,佢向我道歉,話知自己衰多口亂講嘢(佢知我介意佢話前妻係好情人我係好老婆)佢話知道我為佢做咗好多嘢
我而家放輕咗心態,唔諗點為之「好情人」,但會盡力令佢開心,一聽到佢鍾意乜,就記住,睇下有咩機會送畀佢

子爵府

fishfish121 發表於 21-1-5 11:21
其實佢係咪覺得你唔太風趣,識講笑攪下gag果啲?

講笑呢家野就一定唔識
佢第一日就知道
佢唔係期求我搞gag

男爵府

cupid0627 發表於 21-1-5 12:16
講笑呢家野就一定唔識
佢第一日就知道
佢唔係期求我搞gag

得閒送下小禮物,其實佢舉蛋撻個例子都係小禮物之一,問題唔在於今次買蛋撻下次要改買咖啡,個浪漫位係你記得佢鐘意啲乜,你察覺到佢唔開心,你做啲嘢目的係想佢開心笑,一個很重要的浪漫元素是surprise... 你成日唸我咁樣夠唔夠浪漫,合唔合格,呢個心態本身就好唔浪漫... 既然佢話你be yourself都可以,其實你打從心㡯笑得好開心,佢見到你個笑容就會開心,睇咗你啲回覆,總是覺得你睇得見啲行為get唔到個心思

男爵府

StellaIp0706 發表於 20-11-8 15:06
吾係買蛋撻比佢你真係呢?你要親自準備揾一晚請佢食你個蛋撻明嗎?

哎呀笑死我

大宅

sheep010 發表於 21-1-5 14:05
哎呀笑死我

我係未好抵死好喊濕呀?不過今年真是好性苦悶比個疫情佼到冇晒。。。。!

首頁

尾頁

跳至