自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢套紀錄片係由一位外國youtuber, 集合一班西方youtuber (大部份住在中國), 透過講述喺中國疫情大爆發時自己嘅親身經歷, 呈現俾世人知道, 西方媒體所報道中國疫情嘅另一面.

侯爵府

SU213 發表於 20-11-8 16:43
呢套紀錄片係由一位外國youtuber, 集合一班西方youtuber (大部份住在中國), 透過講述喺中國疫情大爆發時自 ...

經此一疫,中國真係進步好大,唔係話佢哋完美,但佢哋真係一步一步咁行緊上嚟。 有時候反觀返我自己身邊嘅人,除咗偏見就是偏見,從來冇真正面對過我哋國家的改變。
好唏噓。

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

moma1023 發表於 20-11-8 17:10
經此一疫,中國真係進步好大,唔係話佢哋完美,但佢哋真係一步一步咁行緊上嚟。 有時候反觀返我自己身邊嘅 ...

講得好,十分認同.

男爵府

經此一疫,中國真係進步好大,唔係話佢哋完美,但佢哋真係一步一步咁行緊上嚟。 有時候反觀返我自己身邊嘅 ...

絕對認同, 身邊好多人都係偏見行先, 繼續活喺自己嘅思想裡面, 唔肯去睇吓現實嘅改變.

睇完呢條片, 令我唏噓嘅係竟然係一班外國人去話俾全世界嘅人知中國嘅情況, 而同為炎黃子孫嘅香港人繼續幫西方某部份嘅人抹黑自己嘅國家, 唔肯接受真相, 真係令人汗顏

水晶宮

回覆樓主:

依家睇 thx

SU213    發表於 20-11-8 22:40

珍珠宮

呢套紀錄片係由一位外國youtuber, 集合一班西方youtuber (大部份住在中國), 透過講述喺中國疫情大爆發時自 ...

真係好難令我置信!乜仲有外國人公正客觀地評論中國架咩?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

網絡上好多在中國住既外國人為中國抱不平,但好多在外國既人,寧願信無去過中國既記者寫既假新聞,都唔信住在中國既人分享,無言

男爵府

我睇唒,感動

侯爵府

littlesister 發表於 20-11-8 20:05
網絡上好多在中國住既外國人為中國抱不平,但好多在外國既人,寧願信無去過中國既記者寫既假新聞,都唔信住 ...

因為對共產政權成見太深。
其實大家就像分別處於兩個山頭,背對背,眼中望住截然不同嘅風景。 佢哋覺得我哋井底之蛙,我哋就覺得佢哋夏蟲不可以語冰。 根本搵唔到溝通嘅條件。
我從來唔覺得共產黨係一個完美嘅政權,佢的確有好多問題。 但作為統治超過十億人的政權,在幾十年前人民溫飽都成問題嘅國家,走到今日已讓很多人富起來。然後國家繼續摸索嘗試走出自己富強之路,路上總有跌碰,方向也需要調整。但為什麼我們不能抱正面態度去溝通,而是要去阻攔一個嘗試進步的國家?姑勿論這個國家是否自己的祖國,這種態度也說不過去吧。
但我這種想法,大概很多人會當作笑話⋯⋯

alicemic    發表於 20-11-9 10:19

侯爵府

Thank you for sharing

SU213    發表於 20-11-8 22:41
kckammy

男爵府

亞牛亞妹 發表於 20-11-8 18:29
依家睇 thx

你個頭像好

侯爵府

完全認同!
見到一班後菜鳥活係comfort zone太耐,圍爐取暖,佢地完全無視身邊既對手已經逐漸或者已經超越自己,只係繼續活在井裡繼續欺騙自己,令佢地自我感覺良好!

琥珀宮

畀面勳章

moma1023 發表於 20-11-8 20:34
其實大家就像分別處於兩個山頭,背對背,眼中望住截然不同嘅風景。 佢哋覺得我 ...

無一個制度或一個政黨係完美既,民主只係被包裝得好睇啫,我唔係愛共產黨,但我愛自己國家,管治十四億人,而且四十年前仲要咁多文盲,咁落後,又經過文革洗禮,這四十年不容易啊

利申:個人不覺得民主是惟一可行制度

男爵府

redhot 發表於 20-11-8 19:00
真係好難令我置信!乜仲有外國人公正客觀地評論中國架咩?

其實自疫情開始, 都睇多咗好多內地嘅片, 當中有為數唔少嘅外國人喺內地生活, 好多仲生活咗超過十年,
佢地有人真係好愛呢片土地, 完全覺得自己係中國嘅一份子, 所以真係有好多外國人會客觀評論中國!

男爵府

moma1023 發表於 20-11-8 20:34
其實大家就像分別處於兩個山頭,背對背,眼中望住截然不同嘅風景。 佢哋覺得我 ...

唔係呀, 我認同你嘅講法. 其實共產並唔係咩邪惡嘅嘢, 相反係太過理想, 理想到根本無人可以做到, 所以就倒台囉

而資本主義嘅國家嘅有錢人(或領導人)好驚自己嘅利益無晒, 所以喺幾十年前就極力妖魔化共產政權, 先至形成依家好多人嘅思想

正如大家所講, 無一個制度係完美, 而中國就係之前犯咗好多大錯, 知道再行以前嗰套係唔會有用, 所以就要改革開放, 終於搵到一條適合自己嘅道路, 俾自己國家富強.

老實講中國已經唔算係共產國家, 佢只係想讓大部份老百姓溫飽, 又何錯之有呢? 仲有今次疫情, 俾全世界人睇到生命誠可貴, 首先搞好人民嘅健康, 拯救生命, 先可以回復經濟, 亦做好咗一個示範

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

事實勝於雄辯,歷史已經呈現,咁大個國家,咁快控制到疫情

SU213    發表於 20-11-8 23:10

男爵府

littlesister 發表於 20-11-8 21:37
無一個制度或一個政黨係完美既,民主只係被包裝得好睇啫,我唔係愛共產黨,但我愛自己國家,管治十四億人 ...

認同呀, 唔係所謂嘅民主就係最好, 以前上堂記得有老師講過, 最基本嘅人權係生存, 連飯都無得食, 仲有咩人權講?

如果要美式嘅民主, 我寧願要中國嘅模式, 起碼尊重生命先, 而且所謂嘅自由亦唔係西方講到咁差

珍珠宮

SU213 發表於 20-11-8 22:45
其實自疫情開始, 都睇多咗好多內地嘅片, 當中有為數唔少嘅外國人喺內地生活, 好多仲生活咗超過十年,
佢地 ...

佢地明明唔係中國人,但喺度住,尚且知道愛同珍惜自己住緊嘅地方,只能夠講,某些自稱“香港人”嘅物種,破壞自己個家,簡直禽獸不如!

男爵府

SU213 發表於 20-11-8 18:10
絕對認同, 身邊好多人都係偏見行先, 繼續活喺自己嘅思想裡面, 唔肯去睇吓現實嘅改變.

睇完呢條片, 令我唏 ...

首頁

尾頁

跳至