自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小趴趴 發表於 20-11-8 20:22
我睇唒,感動

我睇完都感動, 真係用大家嘅力量呈現團結一致去抗疫

男爵府

redhot 發表於 20-11-8 23:03
佢地明明唔係中國人,但喺度住,尚且知道愛同珍惜自己住緊嘅地方,只能夠講,某些自稱“香港人”嘅物種, ...

呢個就係我感到唏噓同悲哀嘅地方!

子爵府

多謝分享,收藏遲啲睇

SU213    發表於 20-11-9 08:23

大宅

moma1023 發表於 20-11-8 20:34
因為對共產政權成見太深。
其實大家就像分別處於兩個山頭,背對背,眼中望住截然不同嘅風景。 佢哋覺得我 ...

認同,唔覺得中共好,但要統治一個十幾億,而且剛剛冒起,仲有好多人民無咩受教育,無咩見過世面嘅國家,一啲都唔容易,中共的確好多問題,不過西方國家亦唔見得有幾好,差在包裝點處理啫,西方各國對中國虎視眈眈,想壓抑中國,怕中國強大,雖然唔認同中共好多嘢,但絕對唔使想中國衰,中國衰落對香港一啲好處都無,唔想中國再好似百年前咁畀外國㩒住嚟打,希望中國強大,人民與國家都慢慢改善。

男爵府

2023年兔年勳章

moma1023 發表於 20-11-8 20:34
因為對共產政權成見太深。
其實大家就像分別處於兩個山頭,背對背,眼中望住截然不同嘅風景。 佢哋覺得我 ...

講得好
過去幾十年,中國一歩一歩向前邁進,持續發展,冀望明天會更好

珍珠宮

甘太純 發表於 20-11-8 23:15
認同,唔覺得中共好,但要統治一個十幾億,而且剛剛冒起,仲有好多人民無咩受教育,無咩見過世面嘅國家, ...

我唔想中共衰,因為中共帶住14億人口,我希望呢14億人有美好生活,就係咁簡單!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

又要提阿Trump!佢話It's not your fault that you got(the virus), it's China's fault,佢哋班支持者聽到鬼咁開心!其實呢隻死肥鬼本身就係virus!

男爵府

Protea 發表於 20-11-9 04:02
又要提阿Trump!佢話It's not your fault that you got(the virus), it's China's fault,佢哋班支持者聽到 ...

所以就有一班外國人要出嚟講返真相,亦係片尾片主所講嘅“Blaming Wuhan, no way!"

珍珠宮

牛年勳章

moma1023 發表於 20-11-8 17:10
經此一疫,中國真係進步好大,唔係話佢哋完美,但佢哋真係一步一步咁行緊上嚟。 有時候反觀返我自己身邊嘅 ...

非常同意!

珍珠宮

moma1023 發表於 20-11-8 17:10
經此一疫,中國真係進步好大,唔係話佢哋完美,但佢哋真係一步一步咁行緊上嚟。 有時候反觀返我自己身邊嘅 ...

每個地方都有駝鳥
既感恩又興奮自己過去十幾年親身體驗中國嘅急速發展,好多今天獨領風騷嘅品牌好似華為、阿里、騰訊、小米,真的看著成長,非常非常優秀成果嘅背後都是不為人道嘅艱辛。
香港處於舒適區太久,缺乏視野、焦點、狼性,政府、教育、家庭都需要附上責任。
個人想法係,與其羨慕/唏噓,不如想辦法改變和參與。

水晶宮

mizuho 發表於 20-11-9 08:40
每個地方都有駝鳥
既感恩又興奮自己過去十幾年親身體驗中國嘅急速發展,好多今天獨領風騷嘅品牌好似華為、 ...

講得好好

世上冇完美的制度,中共亦有好多問題⋯⋯但疫情下,比起所謂的先進國更出色、更有條理。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

中國這場仗打得真係好漂亮, 全靠各人安守本份, 彼此信任, 互相支持
國家人民能夠如此團結, 前路定必一片光明

首頁

尾頁

跳至