自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

咩~ 發表於 20-11-12 02:28
其實如果想停戴,是不是停了兩天就去配眼鏡呢?咁快驗眼會準確嗎?

我試過冇戴差不多六個星期先還完對眼. 試過停四個星期去驗眼, 視光師都話未還完曬
如果要配眼鏡, 我係咁做嘅: 每次定期去ok鏡視光師驗眼, 佢都應該知道近視度數有冇加深, 現在近視度數係幾多, 就用呢個近視度數減50嚟配眼鏡. 如果係戴緊ok鏡時先發現有散光, 問題就複雜啲. 我就係咁嘅情況, 所以要停鏡六星期, 先量度到散光度數

以上是我跟開的視光師做法, 其他的可能會唔同

侯爵府

SmallTungmama 發表於 20-11-12 08:19
佢哋的服務真係越來越差, 電話永遠冇人聽, 留言又唔覆, 職員態度又傲慢, 我唔明點解電話成日冇人聽, 但我 ...

轉要經過停鏡階段, 建議你暑假先做

其實未轉之前, 药水可以去第度買

翡翠宮

畀面勳章

我女約十年前係中環眼科診所配,配鏡前先由眼科醫生驗眼,認為適合配戴先可以配。好似大約28000,檢查費全免,每隔兩年換鏡約半價,現在應該更貴了,但服務好好,視光師勁有耐心,呀女戴得好好。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

想借過位問下仔女戴ok鏡多年的jm,仔女成年後還會不會再戴?我而家考慮緊同呀女轉soft lens定繼續ok鏡

日日是好日

子爵府

ocarebear 發表於 20-11-12 08:23
我試過唔使兩個月, 五至六個星期冇戴,對眼就還完曬
你要考慮埋唔戴鏡期間, 有機會要戴普通近視眼鏡頂住檔
...

thx.我女本身有副眼鏡,我昨日去區內新x護眼問過,價錢平理大少少,而且近,應該會喺呢度配。

大宅

2024年龍年勳章

ocarebear 發表於 20-11-12 08:37
轉要經過停鏡階段, 建議你暑假先做

其實未轉之前, 药水可以去第度買

我都想喺第二度買藥水, 但係唔知邊度有得買, 因為佢指定用mxxicon 呢一個牌子, 市面上好少見到有得賣, 我打過去個代理問, 點知聽電話嗰個人好惡, 話佢哋唔係服務我哋消費者, 係只係服務幫佢訂貨嘅人, 結果我都係搵唔到所以都要去返理大買

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咩~ 發表於 20-11-12 02:28
其實如果想停戴,是不是停了兩天就去配眼鏡呢?咁快驗眼會準確嗎?

唔係丫..果年咁岩我仔要配過一副後備眼鏡...
因為人大左..舊的太細副....
後備眼鏡係大約佢近視既一半...
即我係原大約400度近視....減半就200左右...

咁佢忽然眼敏感...會痛...
初初停戴1,2日..佢戴後備眼鏡都睇到野...
但如果停戴得耐...就會睇唔清..因近視會回彈番上原有度數....
所以我仔一好番DD就即戴番CONS...
又日日落樓下眼鏡舖KEEP住CHECK眼

敏感初期...
都去密左佐敦果邊驗眼....個個星期六都去...
因搵唔到原因....停戴CONS後會好DD..
但一好DD我仔又戴番CONS...
一來佢唔想做四眼仔..二來後備眼鏡如佢太耐冇戴CONS都唔夠度數比佢睇野返學..
所以就配多副足度數的....(咁多年都係果個視光師驗眼,都係信佢仔咁多年都冇加深近視架咋)...

等到足度數既眼鏡配好...
我仔就真係停晒唔戴CONS...
大約都成個月....

最後搵到係洗CONS藥水敏感...換左藥水後就冇事了

禁止訪問

大宅

我仔系旺角配,第一年$12000,跟住每年$6000,每年換一副鏡,如果穩定約2-3個月覆診一次,我覺得收費不算平但勝在視光師有耐性及愛心,我仔初時戴鏡不適,佢會覆診密些及更換鏡片(沒另加收費),務求令到小朋友適合為止

翡翠宮

畀面勳章

上善若水 發表於 20-11-12 09:01
我囡由小學戴到入大學先停,都有差唔多成十年,初初百零度,戴緊嗰十年近視加深咗50度,咁我諗未到200度都 ...

退一步諗,小學已經有近視,如果一直冇戴ok鏡的話,成年後可能5、600度了。當時你女連contact都冇帶嗎?

日日是好日

禁止訪問

大宅

月希 發表於 20-11-12 08:56
唔係丫..果年咁岩我仔要配過一副後備眼鏡...
因為人大左..舊的太細副....
後備眼鏡係大約佢近視既一半...

咁我應該會暑假開始停了,謝謝你

大宅

ocarebear 發表於 20-11-12 08:35
我試過冇戴差不多六個星期先還完對眼. 試過停四個星期去驗眼, 視光師都話未還完曬
如果要配眼鏡, 我係咁 ...

謝謝你

珊瑚宮

上善若水 發表於 20-11-12 09:01
我囡由小學戴到入大學先停,都有差唔多成十年,初初百零度,戴緊嗰十年近視加深咗50度,咁我諗未到200度都 ...

唔好意思..我想問...你女依家幾大?
停戴左幾耐?重有冇再加深?

因我仔就18了...都諗緊黎緊KEEP住戴OK鏡好...
還是停左唔戴好?

禁止訪問

琥珀宮

mother904 發表於 20-11-12 08:40
想借過位問下仔女戴ok鏡多年的jm,仔女成年後還會不會再戴?我而家考慮緊同呀女轉soft lens定繼續ok鏡 ...

我仔女仲戴緊
仔女成年就比佢地自己決定

大宅

回覆樓主:

我依家都考慮緊比亞女戴ok 鏡定配 hoya 眼鏡好,因為老公認為貴之外,怕成效唔高同始終要放係眼球上怕佢傷到眼角膜。另外一個屋企人話,戴 hoya 眼鏡控制住先,等大個一次過做激光好過。又好似有d道理

珊瑚宮

上善若水 發表於 20-11-12 16:53
我囡20啦,停咗差唔多3年,宜家keep住200幾無再加深,要戴眼鏡。你可以試下戴多两年,我自己覺得如果轉返戴 ...

我仔本來都400度近視...
咁我比佢戴多2年先..等20時再諗諗戴唔戴..
到時佢都應該可以自費了

大宅

....

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

kelly_wong123 發表於 20-11-9 12:40
請問你嗰間係咪九龍?我朋友配開喺新界,太遠了,經常要驗眼唔方便,另一個朋友介紹雖然係九龍,但要二萬 ...

我反而想知邊間係新界,我住喺屯門唔想出九龍。

首頁

尾頁

跳至