1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仲要拍片,有d家長仲話自己要in 3x間
不讀n直接考k就變成有問題

男爵府

肥虎虎 發表於 20-11-9 06:38

我又唔覺身體人覺得N 一定要讀,其實係睇吓你身邊咩類型媽媽/ 朋友為主 尤其是今年疫情,更加多人會體諒/ 選擇唔報N,睇得出幼稚園都好緊張收生。
拍片其實唔難(名幼唔敢包),啲task 其實都真係睇吓個小朋友only... 大部分小朋友都做到,或者家長本身已經有啲類似既片喺手機添。間間學校啲片要求差不多,拍幾段clip 已經可以剪黎剪去俾好多間學校,其實好易咋喎。㩒少半個鐘電話已經剪好段片。
個問題係你要睇返你心儀既幼稚園有冇N,如果佢K有100個位,N又有100個位,你要預左N啲人會升晒上去冇乜K位俾你直接考入。其實就係咁。

珍珠宮

唔係家長問題,係學校問題,學校傾向收讀n班學生,令家長唯有報n班比小朋友讀

子爵府

回覆樓主:

識好多家長都無報N班,尤其是屋企本身有人湊0個d好多都無報

男爵府

屋企有人湊其實都可以唔報
但現實好多雙職家長
我自己小朋友都有讀 , 雙職又想比佢學下同小朋友相處。

水晶宮

回覆樓主:

我身邊9 成人有俾小朋友讀N
因為佢哋都係雙職父母,而且都係讀名幼/想讀名幼K

大宅

而家家庭多數得1,2個小朋友,可能想小朋友盡早適應團體生活

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我身邊嘅雙職父母好多都有俾或想俾小朋友讀N,因為屋企得姐姐或長老湊,好難過群體生活,同埋有姐姐同長老遷就,變咗自理方面會冇其他小朋友咁好。

子爵府

其實in幾間係冇上限,大人就到時間小朋友又唔覺辛苦咪ok囉,好多媽媽group d怪獸老母要鬥多學校offer嘛

大宅

我都識in左十幾間跟著又放棄d offer , 一早就唔想讀某d學校點解又要報,學樓上話齋,鬥多掛⋯

利申:我係雙職父母,我有幫佢報幾間,唔想屋企人湊得辛苦,有學校收就讀

水晶宮

從來唔係必讀,家長自己選擇。我反而相信呢年因為疫情等原因,少咗人報/讀N班都唔奇。

我自己小朋友嗰時只報三、四間,全部喺屋企附近。N班咁細,我認為冇理由山長水遠上堂。有學校收就讀,冇就算數 直接讀K。報幾廿間係攞自己同小朋友嚟搞。

大宅

回覆樓主:

我都只係幫囡囡報左二間讀N班,主要想佢多d接觸其他人,唔好成日係屋企睇電視,收就讀唔收就算,唔會刻意去報名幼或要迫讀書個d。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 20-11-9 19:32
從來唔係必讀,家長自己選擇。我反而相信呢年因為疫情等原因,少咗人報/讀N班都唔奇。

我自己小朋友嗰時 ...

認同,我都係報咗屋苑嗰間,近近地比佢返去玩下,考到就讀,考唔到就算

子爵府

無讀n班呀,直接讀k1,k1都係in左4間咋

大宅

唔一定要讀⋯只為滿足果堆虎媽,認為讀咗一定比冇讀果啲小朋友叻!個人認為睇父母點教架者⋯

禁止訪問

子爵府

Popoyin 發表於 20-11-9 18:30
我都識in左十幾間跟著又放棄d offer , 一早就唔想讀某d學校點解又要報,學樓上話齋,鬥多掛⋯
...

唔排除有人係鬥多,但亦可以係驚唔收/驚報得少撞interview所以報多幾間,希望多個機會

男爵府

我平日得姐姐湊嫲嫲睇下 我就有報 今年讀緊N , 問心我之前同你有一樣concern, 不過都報左1間今年照讀。老師好有愛心 我仔真係好百嚴 返左個半月聽話好多 當然屋企都要好狠心咁要咁就咁 另外學術都ok 學到野 讀吾讀真係睇係邊個湊 自己湊 又願意教 吾讀都冇問題。

大宅

我最近見2歲小朋友中英語文能力超高班,一齊考10間9間都輸。自己作為雙職父母根本無時間教,放工重有時間同小朋友睇吓故事書已經好叻,當你發現自己小朋友落後人地成條街唔讀N真係唔得😔😨

大宅

Popoyin 發表於 20-11-9 18:30
...

我都報左9間 最後In到7間!!絕對唔係因為鬥多⋯係漁翁撒網!!有好心儀既、有水泡既!!預咗有啲可能撞期要放棄既!有啲會因為小朋友個日狀態唔好/一般 而機會低既!!報PN班,我覺得主要係留K1位!校學PN一開學個零月就會問你會唔會讀佢哋既K1 之後再校內評估!佢哋覺得唔合適,就會一早勸退!叫你搵定第二間K1!!

首頁

尾頁

跳至