母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後原本已經上奶,但因意外要食抗生素, 仲未食完療程,奶量直線下降⋯⋯已經一直飲魚湯, 通草茶, 都未有改善,完成抗生素療程後可以再追回奶量嗎?可以怎麼做?好失望,自責不能餵奶

大宅

心情好影響奶量架,更何況你食緊藥。feed on demand 架嘛,遲d 就會有返奶量架啦。我都試過食藥唔餵得人奶一排,果時唯有餵奶粉俾阿b 囉,好彩阿b食完呢隻奶粉之後都肯食返人奶。

大宅

回覆 bearbearlo 的帖子

係啦,唔使太擔心,心情都真係會影響奶量架,食完藥物療程再重新出發便可。
係呢段期間,可以餵奶粉吖,我B 食皇家美素,飲完都都肯飲人奶,便便都ok

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 maggie_tamhk 的帖子

其實想多d母乳最重要係休息多啲同飲多啲水,心情都好重要㗎。
之後食得人奶既時候真係唔夠,可以補奶粉吖,我都係補呢隻,同人奶幾夾吖。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 KristyLove 的帖子

同意媽媽最緊要調整好自己心情,如果短暫期間餵唔到人奶,最緊要揀返接近人奶嘅奶粉,你餵邊隻架?我俾阿b 食皇家美素,口味較淡又唔太甜,養好身體之後再等bb埋身食人奶就可以啦。

複式洋房

回覆 maggie_tamhk 的帖子

我仔滿月個時,乳腺炎睇醫生比左抗生素,之後可能心情影響奶量,要補奶粉,都係補左呢隻2個星期,慢慢奶量好轉左

大宅

回覆 pykwbb 的帖子

我都係呢隻,便便仲幾好,呢隻有奶香味又唔甜,夠飽肚,我通常夜晚果餐食靠佢,咁我可以訓多d

別墅

減齡達人勳章

KristyLove 發表於 20-11-11 10:43
回覆 pykwbb 的帖子

我都係呢隻,便便仲幾好,呢隻有奶香味又唔甜,夠飽肚,我通常夜晚果餐食靠佢,咁我可 ...

食緊抗生素d奶唔好俾BB飲,擔心有抗藥性。我生完一樣要食抗生素,之後俾bb食呢隻奶粉too,到我出院後BB繼續半人奶半奶粉,尤其臨瞓果餐。

複式洋房

Healthybbbbb 發表於 20-11-11 14:15
食緊抗生素d奶唔好俾BB飲,擔心有抗藥性。我生完一樣要食抗生素,之後俾bb食呢隻奶粉too,到我出院後BB繼 ...

醫生已經話唔可以餵,我現在都係俾奶粉佢食, 不過我唔係俾你哋嗰隻, 我係俾美素力
已經盡量同自己講唔好太大壓力,但產假就完, 壓力就越大........ 擔心返工後更加無奶

大宅

心情有影響架,呢段時間都要keep住泵奶,維持個奶量, 等完左個療程之後再轉返人奶,
之前我都有補過illumx比個囡.佢人奶都奶粉都肯飲,你可以比bb試試

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

重想入黎叫你加油
繼續泵奶等 bb 有得食

複式洋房

laiwailing988 發表於 20-11-12 11:32
心情有影響架,呢段時間都要keep住泵奶,維持個奶量, 等完左個療程之後再轉返人奶,
之前我都有補過illumx比個 ...

我有繼續泵, 心情始終都未好轉, 未生之前諗住餵唔餵到人奶都可以, 但原來生完諗法會改變。
我見佢食緊美素佳兒都好ok , 如果轉,又會唔會有風險?

複式洋房

NemoDory 發表於 20-11-12 18:22
重想入黎叫你加油
繼續泵奶等 bb 有得食

我有繼續泵, 盡量一日泵3-4次,但夜晚真係會好少, 都只係得10ml ,朋友教我追奶就算泵唔到空泵都要照泵, 同埋半夜最好, 但真係太累, 盡量喺我未完成產假泵多啲。返工怕真係做唔到

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

bearbearlo 發表於 20-11-12 18:43
我有繼續泵, 盡量一日泵3-4次,但夜晚真係會好少, 都只係得10ml ,朋友教我追奶就算泵唔到空泵都要照泵, ...
繼續努力
有能力既半夜泵
唔得既都無辦法呀

複式洋房

請問食完所有抗生素後,要隔幾多日先可以再餵返人奶架?

複式洋房

Shan0131-FB 發表於 20-11-25 10:37
請問食完所有抗生素後,要隔幾多日先可以再餵返人奶架?

要問醫生,隻隻唔同.......我注射過抗生素, 又食成個星期抗生素, 醫生話食緊時要停, 食完都要再停多一星期, 點知又要再食另一種抗生素....... 又要再停......

洋房

bearbearlo 發表於 20-11-9 17:33
產後原本已經上奶,但因意外要食抗生素, 仲未食完療程,奶量直線下降⋯⋯已經一直飲魚湯, 通草茶, 都未 ...

產後回覆,你要同主診醫生說,你要喂母乳,產後藥物對母乳應該不會太大影響。

別墅

bearbearlo 發表於 20-11-12 18:43
我有繼續泵, 盡量一日泵3-4次,但夜晚真係會好少, 都只係得10ml ,朋友教我追奶就算泵唔到空泵都要照泵, ...

一日要泵8次呀,3-4次太少。同埋泵時我會C字形捏個胸,泵唔到時一揑就會有奶柱,你可以試吓

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

同醫生講,係有餵母乳嘅擴生素,當然你信唔信又另一回事,就算唔餵,跟返時間泵出黎,都影響唔多,加油
想認識多啲屯門友

複式洋房

wockyneo11 發表於 20-11-26 12:46
一日要泵8次呀,3-4次太少。同埋泵時我會C字形捏個胸,泵唔到時一揑就會有奶柱,你可以試吓
...

多謝你的建議, 我會試吓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊