自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小詠 發表於 20-11-19 07:12
會唔會呢個姨仔同姐夫有私情呀,為咗錢大家夾計

銀行經理都同被告有私情?口供一面倒都說女死者惡死難相處,開口就駡人,個妹妹只係依實況說話啫,如果因姐妹就偏私唔說實話才是大問題。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Protea 發表於 20-11-19 02:44
講到個家姐咁,個妺都照住係佢度,都相處到喎!

唔係暫時住架咩?
放下自在

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章

Sumyeema1 發表於 20-11-10 08:46
好似老婆係ftm, 被告係一家收入來源, 點解反而被告要向老婆借咁多錢?
...

係啦都唔太明?又寫欠單

珍珠宮

減齡達人勳章

MKma 發表於 20-11-10 11:13
個老婆做ftm竟然有六百幾萬借俾老公?遲一個月還要收一百萬息?咁高息可說是世界紀錄!
...

都有可能的,
例如:只係近年FTM, 曾經工作,儲落d錢,然後投資有方,錢滾錢。

例如2:本身娘家有家底,帶著雄厚嫁莊嫁比教授的。

男爵府

蠢係原罪 發表於 20-11-14 11:08
我唔覺得離婚就可解決問題,甚至惡化問題
個老婆離婚後只會對佢更加苛索
...
分到幾多攞到幾多可以搵律師搞,有根有據,唔係夠惡夠煩就可以開天殺價,無理苛索,如果可以咁,就唔使咁多人離咗婚追唔到贍養費收唔足錢,唔係佢夠惡夠煩就可以食咗人隻車,身邊真係有咁嘅case,離咗婚個男人同男家全家甩難,我係個女嘅親屬,但都覺得男嘅同男家慘,娶到一個煩嘅女人真係可以全個家族冇日安寧,好彩佢哋冇生下一代,否則都唔能夠斷得咁乾淨,教授仔女已大,離婚就算分一半身家,淨返日子都可以安安靜靜過,太傻了

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 20-11-19 07:31
唔係暫時住架咩?

暫時住就唔係問題?咁其實佢家姐係咪咁衰咁大問題呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Protea 發表於 20-11-19 09:23
暫時住就唔係問題?咁其實佢家姐係咪咁衰咁大問題呢?

其實佢妹都係指家姐性格好強同怪啫!令個個都怕左佢, 無講過佢衰喎!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

有D家族係唔容許離婚或分居呢個事

ANYWAY, 日日見住呢單新聞,我地花生友真係不用去估、猜...

子爵府

野原美冴 發表於 20-11-19 08:55
都有可能的,
例如:只係近年FTM, 曾經工作,儲落d錢,然後投資有方,錢滾錢。

妻要分張一半人工總計約600萬對於警方在被告的港大偉倫堂單位內,搜出一張借據,借據顯示張欠妻子670萬。張解釋,妻子於2018年2月提出,張的每月約10萬人工中,她應分得一半。以每月她可得5萬元計算,10年間她可得到600多萬。被告當時已開出一張600萬元的支票,並給予對方

子爵府

野原美冴 發表於 20-11-19 08:55
都有可能的,

據文中個老公解釋,唔係真金白銀借出黎呀⋯⋯只係老婆覺得佢應分老公一半人工,於是老公開出口頭支票,老公又驚老婆真係拎去兌現

侯爵府

Sumyeema1 發表於 20-11-10 08:46
好似老婆係ftm, 被告係一家收入來源, 點解反而被告要向老婆借咁多錢?
...

早幾日睇,唔係話個老婆話個老公每個月收入應該分返一半比佢,所以加埋一路以黎欠佢老婆幾百萬咩?

我早幾日睇新聞d欠單係唔關現金事,全部都係得把口講架。

珍珠宮

減齡達人勳章

Happybabyhbb 發表於 20-11-19 10:27
妻要分張一半人工總計約600萬對於警方在被告的港大偉倫堂單位內,搜出一張借據,借據顯示張欠妻子670萬。 ...

呢個係教授一面之詞,死無對証喎

子爵府

野原美冴 發表於 20-11-19 13:10
呢個係教授一面之詞,死無對証喎

係啊!我係151 寫左「據文中老公解釋」...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

mickeyeva 發表於 20-11-18 23:51
妻子死後5物業全歸名下 張祺忠聲淚俱下稱沒深究

成件事原先我都同情張教授,但在看完教授的Videos后,我反而覺得教授沒有那麼簡單。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子女證張祺忠夫妻亦有甜蜜時候 兒子:父親依然愛着母親

港大機械工程系副教授張祺忠殺妻案,張的子女今(19日)先後出庭作供。他們異口同聲表示母親雖然常責備父親,但二人亦有甜蜜時刻,女兒表示父母出外旅行時會「好開心,好sweet(甜蜜)」,兒子更相信無論發生甚麼事,父親依然愛着母親。

被告張祺忠的女兒張思慧現時於廉署任職,今日作供期間她曾數度落淚。在父親被捕後,他與胞弟亦有不時去探望父親,她亦稱現時與父親仍關係密切,而她亦與胞弟有共識,探望父親時不會提及有關母親的事。

張思慧形容,父親為人隨和、且很照顧家人,從不會指摘他們姐弟,坦言:「同佢一齊好開心,好融洽」。不過自2013年開始:「爹哋開始無咁有耐性,好易無啦啦忟憎」,但就未曾與人動武。

至於母親則外向而且健談,母女倆關係親密,更會一同出街消遣。她覺得母親愛即興且為人衝動:「做嘢同講嘢都不太顧身邊人感受」,又硬頸固執堅持己見,更要人跟從她意思做。

她又指由2013年開始,不時會見到母親責備父親,在親戚朋友面前亦不例外,但多數只為瑣事,而即使母親罵得激動父親都不會還口。惟近年面對母親的責備,父親會皺眉瞪眼:「好似谷住咁」。

但她強調,父母亦有親密一面,有一次一家人去吃飯時,她見到父母擁抱,感到很「cute」很得意,便即時用手機替他們拍照。辯方律師又給她看父母去旅行的相片,她亦確認父母去旅行時會「好sweet(甜蜜)」。

回憶案發前一晚,她跟母親就廁所板一事爭吵,當時父親顯得「忟憎及躁」,並且皺着眉頭「口噏噏」,當時她亦有責備父親:「你忟乜嘢姐,都唔關你事,同埋我話你老婆之嘛」,說完便離開宿舍,不料就此與母親永訣。

而被告兒子張思博就指,他因為廁所板向母親反映不滿,但她卻說:「如果你咁唔鍾意,可以搬出去住」,令他相當憤怒。在案發當晚,他在房內聽到胞姊與母親就清潔廁所問題爆發激烈爭執,而他的睡床貼着父母房間的牆,但就沒有聽到二人口角。

他又坦言,母親有時都會「行開幾日」,故她失蹤數天本來亦沒有特別擔心。另外,父親在被捕後向港大請辭,一家須搬離宿舍,他在收拾時找到父親簽發的670萬元支票,但他表示家中常有抬頭漏空、日期不明的支票隨處亂放,他就沒聽說過父親要寫欠據或支票予母親。

張思博相信父親依然愛着母親。

相關新聞

珍珠宮

2024年龍年勳章

mickeyeva 發表於 20-11-20 01:09

睇完覺得好心噏
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

mickeyeva 發表於 20-11-20 01:09

之前報導話系兄妹,原來系姊弟先啱

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-11-12 17:06
如果兩人哎緊交, 他一時衝動勒死太太, 她應跌在地上, 而不是如她妹妹見倒她在床上俾丈夫壓住(妹以為親熱) ...
以為佈局妻子失蹤有機會棄屍,點知發現有警員懷疑佢,所以問警員點解懷疑佢仲因此想死

象牙宮

ngmyan 發表於 20-11-19 13:30
成件事原先我都同情張教授,但在看完教授的Videos后,我反而覺得教授沒有那麼簡單。
...

咩片?
放下自在

首頁

尾頁

跳至