自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

aidan08 發表於 20-11-25 11:45
我完全無講過世上只有女人唔啱喎,我諗你誤會了,我係純講呢單case, 世上大把女人比男人欺壓。

我6299的 ...

我都冇話你只係話女人唔啱,男女都有好又有唔好....

你指三個仔好強勢,係對啲父母唔好? 我始終係唔贊成打小朋友,好傷自尊㗎,真係要同佢地講道理,要好有耐性慢慢嚟⋯⋯緊張佢功課唔係打得犀利就得

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

天貓 發表於 20-11-25 10:26

如果你同事個男朋友係聰明少少,應該嗱嗱聲走人,拍拖已經係 ...

佢男友已離婚。

張教授仔女無去認屍,唸起我C6爸爸過逝,佢唔去處理身後事,因為在生時對佢唔好

伯爵府

天貓 發表於 20-11-25 11:51
我都冇話你只係話女人唔啱,男女都有好又有唔好....

你指三個仔好強勢,係對啲父母唔好? 我始終係唔贊成 ...

三姊弟都好強勢,有一個對父母好差,無感情,只想要父母D錢。其餘兩個對母親態度喺外人眼中有時會覺得係唔夠尊重(不過我已解釋過原因,因為個母親的確有很多事情處理有問題),對阿媽感到厭煩,好容易忟憎,但兩個都係知道有責任照顧阿媽(62走咗了),不過同阿媽無計傾,唔交心,純粹盡責任。我老公已經屬於最孝順,不過佢個心覺得佢媽性格上的缺點好討厭,打從心底不想尊重,佢已經盡力對佢好,不過,耐性有限。好悲哀。

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 20-11-25 11:58
佢男友已離婚。

張教授仔女無去認屍,唸起我C6爸爸過逝,佢唔去處理身後事,因為在生時對佢唔好 ...

其實個男友根本唔應該結婚....

咁你老公同佢爸爸嘅關係應該都好差.....

珍珠宮

aidan08 發表於 20-11-25 12:00
三姊弟都好強勢,有一個對父母好差,無感情,只想要父母D錢。其餘兩個對母親態度喺外人眼中有時會覺得係唔 ...

我諗就係因為三姊弟從小俾人打得好犀利,所以都唔鍾意父母.....其實都唔難明白

伯爵府

天貓 發表於 20-11-25 12:09
我諗就係因為三姊弟從小俾人打得好犀利,所以都唔鍾意父母.....其實都唔難明白

其實都唔只關體罰事,以前個年代,幾乎家家有體罰,我媽都有打我。我覺得係好多嘢影響,太緊張學業,令D細路覺得只要成績好已經盡咗最大責任。太在乎事業前途,令仔女覺得事業成功就可以擁有權力,包括在家發言權。對德行管教相對輕視。而且,我6299對D仔女細個嚴,但D仔女大咗之後,我覺得佢哋生怕仔女疏遠佢哋,所以變咗極度遷就,亦都令佢哋三個更強勢。

珍珠宮

aidan08 發表於 20-11-25 12:17
其實都唔只關體罰事,以前個年代,幾乎家家有體罰,我媽都有打我。我覺得係好多嘢影響,太緊張學業,令D細 ...

始終打得太犀利我覺得弊多於利.....有好多變得好反叛.....

兩夫婦係咪同一條心,同一個教法,其實都好緊要,要教好仔女價值觀,將來搵食冇問題,又要識感恩孝順父母,待人接物冇問題,在而家嘅社會風氣,D細路冇咁尊師重道嘅環境下真係一啲都唔容易

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

港大副教授張祺忠涉殺妻案 陪審團裁定謀殺罪成

港大機械工程系副教授張祺忠殺妻案,由4男3女組成的陪審團,於今午(26日)約12時20分開始退庭商議裁決。至晚上約8時40分,陪審團以5比2裁定張祺忠謀殺罪成。辯方要求把案件判刑押後,以就被告早前承認的阻止屍體合法埋葬罪作求情,法官把案件押後至下周四(12月3日)上午9時半聽取辯方求情及判刑。

法官今早主要覆述證人及被告等的證供,並提到兩名精神科專家之證供提及被告案發時有抑鬱症,陪審團不只以此考慮被告是否因精神失常而減輕罪責,同時亦可以此考慮他會否因此而容易受到挑釁。

56歲被告張祺忠,被控於或約於2018年8月17日,在香港謀殺其妻子陳慧文(當時53歲)。他本欲承認誤殺罪,惟不被控方接納。

張祺忠今早乘囚車抵達法院。(李志湧攝)

水晶宮

mickeyeva 發表於 20-11-26 23:16
港大副教授張祺忠涉殺妻案 陪審團裁定謀殺罪成

真係一拍两散,攪炒了

首頁

尾頁

跳至